Tudtad? Ha 20 000 Ft felett vásárolsz akkor rendelésedet díjmentesen szállítjuk.

Kérdése van? Hívjon minket! +36 301087448

Blog

Lehet boldog a karácsony speciális diéta mellett is?

2018.12.10 14:52

Egyre többen kényszerülnek rá arra, hogy valamilyen ételt, összetevőt teljesen kizárjanak az étrendjükből. Ennek számos oka lehet. Fény derül valamilyen ételallergiára vagy intoleranciára, egy betegség kezelésénél az orvos javaslatára váltanak életmódot, vagy testsúlycsökkentés céljából térnek át a reform táplálkozásra. Minden esetben az egészség megőrzése vagy visszaszerzése a cél, azonban ez nem egyszerű feladat. Főleg karácsonykor nem.

Lehet boldog a karácsony és teljes az ünnep speciális diéta mellett is?

Erre a kérdésre kereste a választ a diétázók körében végzett felmérésében az Éléskamra reform lisztkeverékek megálmodója és háziasszonya, Liszi-Fekete Gabriella.

Nem reprezentatív kutatásában 300 diétázót kérdezett meg arról, hogyan készül az ünnepekre, mit fog főzni, és milyen nehézségekkel néznek szembe a karácsony körüli időszakban.

Kiderült, hogy a válaszadók mintegy fele december elején kezdi el a bevásárlást, de sokan már novemberben megtervezik a menüt, és elkezdik feltölteni a kamrát. A legtöbb alapanyagot a szupermarketek és hipermarketek polcairól veszik le, de majdnem ilyen népszerűek a piacok is. A diétás alapanyagok igen nagy részét webáruházakból rendelik, vagy bioboltokat, reform ABC-ket választanak a beszerzéshez. A karácsony közeledtével 37%-uk dönt úgy, hogy hajlandó magasabb árat is fizetni a prémium minőségért cserébe.

A megkérdezettek 72%-a hagyományos menüt fog készíteni, csupán az alapanyagokat cseréli reformra, 28%-uk viszont teljesen új, reform menüsort tervez. A halászlé és a húsleves mellett igazi különlegességek rotyognak majd a fazekakban: ököruszály leves, fácánleves, vargánya krémleves, sült paprika krémleves. Az édesszájúak olyan különlegességeket készítenek majd, mint gesztenye krémleves és aszalt szilva leves, meséli Gabi.

 

A hagyományos, karácsonyi főételek mellett – úgymint töltött káposzta, sült és göngyölt húsok, sült kacsa- vagy libamáj, hurka-kolbász, sült hal és harcsapaprikás – őz raguval, vaddisznó pörkölttel, afrikai harcsával, vörös tonhal steak-kel és gesztenyés pulykával fognak előrukkolni a magyar, diétázó háziasszonyok.

Köretek közül sokan említették a méltán népszerű édesburgonyát, amelyet sütve, pürének vagy rakottan, néhányan pogácsa vagy tócsni formájában fognak az asztalra varázsolni.

A desszertek ízvilágát a dió, a mák, a gesztenye és a szilva uralja, mint ünnepi klasszikus ízek. A hagyományosnak számító bejgli, mézeskalács, linzer, hókifli, gyömbéres keksz, gyümölcskenyér és zserbó mellett meseszép torták (diótorta, répatorta, céklatorta, túrótorta, máktorta, áfonyás sajttorta stb.), habcsókok, macaronok, krémesek, kókusz- és keksztekercsek, kókuszgolyók, pohárkrémek és házi szaloncukrok gondoskodnak majd az édes befejezésről. A felmérésből egyértelműen kiderül, a diétázó háziasszonyok is nagy hangsúlyt fektetnek az ünnepi süteményekre.

 

Gyors és finom bejgli készen kapható reform, szénhidrát csökkentett lisztkeverékből

 

A diétázók világában a nagyobb kihívást a változatos sós rágcsálnivalók jelentik. Sokan kényelmi lisztkeverékek segítségével sütnek sós rudat, sajtos vagy tepertős pogácsát, sajtos tallért, házi grissinit, illetve paleo ropit és perecet.

A diétázó háziasszonyok nagy része évről évre szinte ugyanazt készíti el: a válaszadók 68%-a pici újítással a család által már megszokott és várt fogásokat teszi az asztalra, 21%-uk minden évben teljesen ugyanazt készíti, 11%-uk pedig merőben új ételekkel rukkol elő minden évben.

Kiderült, hogy itthon még ez nem bevett szokás, mert csak 10%-uk tart próbavacsorát.

A legtöbben előre főznek a 3 napra, s közben pótolják, ami lefogyott, 26%-uk csak 1-1 napra főz, mert vendégségbe is készülnek, 17%-uk pedig mindent előre legyárt, hogy a karácsony csak a pihenésről szóljon. Jellemző a hatalmas választék, a terülj-terülj asztalkám, a válaszadók mintegy fele még ajándékba is saját maga által készített ételt, italt visz. Ki ne örülne egy finom házi narancslekvárnak, illatos mézeskalácsnak vagy házi likőrnek?

 

 Szénhidrát csökkentett reform mézeskalács kész lisztkeverékből

 

Eddig minden rózsaszín: a konyhában sürgés-forgás, finom illatok, roskadozó asztal, boldog mosolyok, de milyen nehézségekkel néznek szembe a diétázók karácsonykor?

A legnagyobb gondként az időhiányt nevezték meg. Sok idő felkutatni a legjobb „mentes” recepteket, beszerezni a speciális alapanyagokat, és mindenféle igényt kielégíteni a többféle menüsorral, hiszen a válaszadóknak csupán a 19%-a számolt be arról, hogy a családban mindenki diétázik.

Vendégségben jellemzően nem számolnak a diétázó rokonnal, ezért érdemes otthon becsomagolt, diétás menüvel érkezni. Erre előre készülni kell. A lelki oldalról nem is beszélve: tegyük fel, hogy a nem diétázók vannak többségben. Mindenki jóízűen, válogatás nélkül tömi magába a finomabbnál finomabb falatokat, míg a diétázó a legtöbb fogás után pusztán epekedni tud, jólléte érdekében kénytelen ezekre nemet mondani, adott esetben kivívva ezzel a háziasszony rosszallását. Kényelmetlen helyzet.

De térjünk vissza a főzésre!

Bár ma már mindenre van alternatív alapanyag, egy megszokott receptet átalakítani nem is olyan könnyű, mert változtatni kell az arányokon. Az új alapanyag jó eséllyel nem ugyanúgy fog viselkedni, mint a régi.”

 

Számol be sok éves tapasztalatáról Gabi, aki a cég egyedüli termékfejlesztőjeként sok-sok órát tölt azzal, hogy megfigyelje ezeket az eltéréseket és végül az eredetihez nagyon hasonlító termékeket fejlesszen vásárlói számára.

Alapvetően a diétázó háziasszonyok esetében fontos a nyitottság és a kísérletező kedv. Már ha marad erre idő és energia az ajándékok utáni kajtatás, a boltokban kialakult tömeg és az időhiány szorongatásában.

Sokan említették negatívumként a speciális alapanyagok magas árfekvését, illetve nehezebb beszerezhetőségét is – ez főleg a vidéken élőknek jelent problémát.

 

Összefoglalva elmondható, hogy a kutatásból egyértelműen kiderül: a magyar, diétázó háziasszonyok örömmel, kísérletező kedvvel és nyitottsággal felvértezve vágnak bele az ünnepi sütés-főzésbe, jellemzően a tradicionális ünnepi fogásokat dolgozzák át a saját diétájuknak megfelelően és ha több idejük lenne, még többet készítenének és még többet kisérleteznének, hogy a legtökéletesebb ünnepi finomságok kerüljenek az asztalra. Nagy hangsúlyt fektetnek a finom és gyönyörű süteményekre is az ünnepi időszakra.

 

Gabi mindenkit arra biztat, hogy a diétát, a kiválasztott életmódot ne adja fel! Egyszerűsítsen, amin tud: rendeljen webáruházból, válasszon kényelmi lisztkeverékeket, inspirálódjon az interneten található receptgyűjteményekből.

Mert a boldog karácsony mindenkinek jár!

 

--------------------------------------------------------

A felmérést készítette:

Liszi-Fekete Gabriella

Éléskamra megoldáslisztek – Finoman reform

www.paleonagykereskedes.hu