Keltes élmény receptek

Fonott töltött rétes

2018.07.16 14:29

Ti készítettétek:

Fonott töltött rétes:

Laczkó Zsuzsa receptje

Hozzávalók a tésztához:

  • 2 tojás fehérje (60 gramm),
  • 80 gramm sertés háj,
  • 80 gramm sűrű cukkinipép (nagyon kevéske vízben főtt cukkinit botmixerrel pürésítünk),
  • 20 gramm GAL Glicin (vagy más por alakú édesítő),
  • 30 ml citromlé,
  • 5 gramm só,
  • 200 gramm Paleolit Éléskamra Keltes Élmény lisztkeverék

A töltelékhez: (a tölteléket bevallom hogy Trollanyu blog hiányában csak emlékezetből készítettem)

  • kb. két-három púpos evőkanál kén-dioxid mentes lehetőleg bio kókuszreszelék (ennek hiányában a Lidl-ben vásárolható saját márkás is megfelelő),
  • kb. két-három púpos evőkanál cassava gari,
  • ízesítők: egy fél citrom csavart leve, csipet só, kén-dioxid mentes aszalványok pl. mazsola, szilva, datolya (én most saját aszalt birsalmát használtam), bourbon vanília őrlemény, ízlés és diéta szerinti édesítés ha szükséges: méz, juharszirup, GAL Glicin vagy ki mivel szeretné, opcionálisan egy kávéskanálnyi kurkuma por,
  • kb. 4 dl víz, én forrásvizet használok,
  • kb. egy evőkanál kókuszolaj,
  • kb. két maroknyi magozott meggy szemek (lehet fagyasztott vagy befőzött is, csak alaposan csöpögtessük le),
  • pár evőkanálnyi kókusztej készítés szűrleménye kiszárítva, ennek hiányában kókuszliszt.

Elkészítés:

A töltelék elkészítésével kezdjük: a forrásvízbe beletesszük a kókuszreszeléket az ízesítőket és felforrósítjuk, majd amikor már forró volt, a cassava garival folyamatos gyors kevergetés mellett teljesen besűrítjük. Sűrűbb legyen mint egy puding. Félre tesszük hűteni, és amikor már langyosabb, az ízét kóstolgatással utóigazítjuk és hozzákeverünk egy evőkanál kókuszolajat. Ezután hűtőbe tesszük.

A tésztához a hájat meglangyosítjuk, ezután egy magasabb falú edénybe öntjük, majd hozzábotmixerezzük a tojásfehérjét, cukkinipépet, sót, citromlét és édesítőt, ezután ezt az egészet a kimért lisztkeverékre öntjük, kézzel alaposan összekeverjük, és rövid időre hűtőszekrénybe rakjuk.

A hűtőből kivéve szilikon lapon (vékony alálisztezéssel) kb. 27×25 cm-es négyzet alakú lappá nyújtjuk.

Elnyújtást követően 3×9 cm-es függőleges sávra osztjuk a tésztát jelzés értékűen bekarcolva, majd a középső sávot kókusztej készítés szűrleményével szórjuk be, erre pakoljuk a túróízű tölteléket, megint meghintjük a kókusztej szűrleménnyel, végül a magozott meggy szemeket helyezünk el rajta. Kétoldalt rézsútosan felvágjuk majd befonjuk a rétest. Tetejére felvert tojás kenés került. 200 Celsius fokra előmelegített légkeveréses sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

Tapasztalataim:

  • A tészta könnyen összeáll minimális alá-fölé lisztezést igényel (az alálisztezéshez-elnyújtáshoz is lisztkeveréket használtam), könnyen formázható és nyújtható.
  • Nem lett valódi "keltes élmény" ami annak tudható be hogy a kelleténél vékonyabbra nyújtottuk el, és a közepébe kapott bőségesen a nehéz fajsúlyú töltelékből. Levegősebb lett, megemelkedett sütés közben, ez a töltelék feletti fonatoknál látható is, de ahhoz hogy igazi szivacsos-keltes állagot kapjunk, legközelebb nem szabad ennyire vékonyra nyújtani, bár bevallom hogy én így ezzel az eredménnyel is több mint elégedett vagyok.
  • Az elkészített töltelékből csak annyit használtam amennyi a képeken is látszik, a maradékot tégelybe zárva hűtőbe raktam, pár napon belül palacsinta töltelékként végezte.

A termék megrendelhető itt: Éléskamra Keltes Élmény univerzális szénhidrátcsökkentett lisztkverék 

#eleskamra #chdieta  #irbarat #kelteselmeny #teszta #paleo #gm #lm #cukormentes #laktozmentes #glutenmentes #fonotttoltottretes



Olvass tovább: https://utunkazegeszseghez.webnode.hu/desszertek/fonott-toltott-retes-paleolit-eleskamra/

Webáruház készítés