Tudtad? Ha 20 000 Ft felett vásárolsz akkor rendelésedet díjmentesen szállítjuk.

Kérdése van? Hívjon minket! +36 301087448

Tudtad?

Karácsony közeledtével egymást érik az évzáró bulik, céges rendezvények, családi együttlétek. Az ünnepi időszak szerves részét képezik a finom falatok, a jó hangulatú étkezések, a közös sütögetések. Szilveszter után pedig szinte azonnal megtelnek az edzőtermek és a dietetikusok naptárai az újévi fogadkozókkal.

A gluténmentes étrend egyre népszerűbbé válik, és azzal együtt a gluténmentes termékek kínálata is bővül. Azonban sokan még mindig zavarban vannak a gluténmentesség fogalmával kapcsolatban. Azt gondolhatjuk, hogy ha egy termék gluténmentes, akkor abszolút mentes is a gluténtől. Ez azonban nem mindig igaz. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a gluténmentes és nyomokban glutént tartalmazó termékek közötti különbséget, valamint rámutatunk arra, hogy az Éléskamra Gluténmentes lisztkeverékek valóban gluténmentesek.

Sokan vágyakoznak az egészségesebb életmódra, és ennek egyik kulcsa a megfelelő táplálkozás. A fogyókúra során azonban gyakran nehéz megtalálni azokat az élelmiszereket, amelyek segíthetnek elérni a kívánt súlyt. Az Éléskamra gluténmentes szénhidrátcsökkentett lisztkeveréke azonban egy olyan termék, amely nagyszerű alternatívát jelenthet a hagyományos lisztek helyett, ha a fogyás a cél.

A gluténérzékenység nagy odafigyelést és óvatosságot igényel, ezért a legtöbb cég az összetevőknél feltünteti azt, ha „a termék nyomokban glutént tartalmazhat”. De mit jelenthet pontosan ez a mondat? Mit kell tenned akkor, ha ezt látod és gluténérzékeny vagy? Megveheted? Ott kell hagynod? Kiderül a cikkből!

Nem tudom te, hogy vagy vele, de én nem szeretem a sunyi dolgokat. A magas vérnyomás pedig sunyi: nincs semmiféle tünete hiszen az ember nem „érzi” a vérnyomását, úgyhogy soha nem lehetünk biztosak abban, hogy nem magas-e? Pedig tudnunk kellene, hiszen a stroke-ért és számos más betegségért felel a magas vérnyomás. Beszéljünk róla!

Nemrég beszélgettem egy ismerősömmel. Szóba került az egészséges életmód, beszélgettünk táplálkozásról, fogyásról, lisztekről, sütésről, Éléskamráról... Azt mondta nekem: Megmondom őszintén, én nem hiszek a gluténmentes lisztekben. 

Csodálkozva néztem rá, hiszen mi folyamatosan azon dolgozunk, hogy jobbá, kényelmesebbé tegyük a gluténmentes étkezést, nem utolsó sorban az egészséges életmód mellett is elég sokat kampányolunk. 

 

Ha jártál már pékségben akkor tudod, hogy a frissen elkészült kenyér illata ellenállhatatlan: ha megérzed, még akkor is megéhezel tőle, ha nemrég ettél és mindenképpen meg akarod kóstolni. Érezni szeretnéd ahogy ropog a héja, a lágy belsejét, a tökéletes ízét a frissességét. De miért sütnél otthon gluténmentes kenyeret, ha a pékségben kapható? Van ötletünk, olvass tovább!

A szénhidrátok csoportosításának egyik módja a glikémiás indexük (GI) alapján történik.

A glikémiás index (GI) a szénhidráttartalmú élelmiszerek vércukorszint-emelő hatása, a szacharózhoz viszonyítva, 1-100-ig terjedő skálán. Az alacsony GI-ű élelmiszerek csak kis mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-ű élelmiszerek fogyasztását követően jelentős mértékben megemelkedik a vérben a glükózszint és fokozott inzulinreakciót vált ki. A rövid idő alatt magasba szökő vércukorszint gyors és magas inzulinszint emelkedéssel jár. A vércukorszint emelkedést az inzulin hatására vércukorszint esés követi normál esetben. A magas GI értékkel rendelkező élelmiszerek fogyasztása után az éhségérzet hamar újra jelentkezik, mely ismételt evésre készteti az embert.

A vegán gluténmentes lisztkeverékek használata számos előnnyel jár, így már csak azért is érdemes ezeket választani, mivel segít az egészségünk megőrzésében. Ezek a lisztkeverékek általában cukor, glutén és tejmentesek, ezért nagyon alkalmasak olyanok számára, akiknek egészségügyi probmáik vannak. Ezek a lisztkeverékek biztosítják a szükséges tápanyagokat, így segítenek a szervezet energiaellátásában. 

A vegán, gluténmentes sütés egyre népszerűbb az elmúlt években, és ennek jó oka van. Nemcsak egészségesebb alternatívája a hagyományos sütésnek, de számos előnnyel is rendelkezik. Íme néhány a vegán, gluténmentes liszttel való sütés legfontosabb előnyei.

Az édes íz preferencia velünk született tulajdonság. A cukor, azaz a glükóz fontos szerepet tölt be a szervezetünk energiaellátásában. Nem mindegy azonban, hogy mennyit és milyen formában viszünk be a szervezetünkbe. A túlzott cukorbevitel következményeként kialakulhat túlsúly, fogszuvasodás, valamint 2-es típusú cukorbetegség is. A WHO a napi kalóriabevitel legfeljebb 10%-ában (50 gramm, azaz 12 teáskanál) állapítja meg a felnőttek és gyermekek számára ajánlott hozzáadott cukorbevitelt, ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy a napi 5% alatti bevitel további előnyökkel járna az egészséges életmód megvalósításában.