Tudtad? Ha 20 000 Ft felett vásárolsz akkor rendelésedet díjmentesen szállítjuk.

Kérdése van? Hívjon minket! +36 301087448

Tudtad?

Nemrég beszélgettem egy ismerősömmel. Szóba került az egészséges életmód, beszélgettünk táplálkozásról, fogyásról, lisztekről, sütésről, Éléskamráról... Azt mondta nekem: Megmondom őszintén, én nem hiszek a gluténmentes lisztekben. 

Csodálkozva néztem rá, hiszen mi folyamatosan azon dolgozunk, hogy jobbá, kényelmesebbé tegyük a gluténmentes étkezést, nem utolsó sorban az egészséges életmód mellett is elég sokat kampányolunk. 

 

A szénhidrátok csoportosításának egyik módja a glikémiás indexük (GI) alapján történik.

A glikémiás index (GI) a szénhidráttartalmú élelmiszerek vércukorszint-emelő hatása, a szacharózhoz viszonyítva, 1-100-ig terjedő skálán. Az alacsony GI-ű élelmiszerek csak kis mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-ű élelmiszerek fogyasztását követően jelentős mértékben megemelkedik a vérben a glükózszint és fokozott inzulinreakciót vált ki. A rövid idő alatt magasba szökő vércukorszint gyors és magas inzulinszint emelkedéssel jár. A vércukorszint emelkedést az inzulin hatására vércukorszint esés követi normál esetben. A magas GI értékkel rendelkező élelmiszerek fogyasztása után az éhségérzet hamar újra jelentkezik, mely ismételt evésre készteti az embert.

A vegán gluténmentes lisztkeverékek használata számos előnnyel jár, így már csak azért is érdemes ezeket választani, mivel segít az egészségünk megőrzésében. Ezek a lisztkeverékek általában cukor, glutén és tejmentesek, ezért nagyon alkalmasak olyanok számára, akiknek egészségügyi probmáik vannak. Ezek a lisztkeverékek biztosítják a szükséges tápanyagokat, így segítenek a szervezet energiaellátásában. 

A vegán, gluténmentes sütés egyre népszerűbb az elmúlt években, és ennek jó oka van. Nemcsak egészségesebb alternatívája a hagyományos sütésnek, de számos előnnyel is rendelkezik. Íme néhány a vegán, gluténmentes liszttel való sütés legfontosabb előnyei.

Az édes íz preferencia velünk született tulajdonság. A cukor, azaz a glükóz fontos szerepet tölt be a szervezetünk energiaellátásában. Nem mindegy azonban, hogy mennyit és milyen formában viszünk be a szervezetünkbe. A túlzott cukorbevitel következményeként kialakulhat túlsúly, fogszuvasodás, valamint 2-es típusú cukorbetegség is. A WHO a napi kalóriabevitel legfeljebb 10%-ában (50 gramm, azaz 12 teáskanál) állapítja meg a felnőttek és gyermekek számára ajánlott hozzáadott cukorbevitelt, ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy a napi 5% alatti bevitel további előnyökkel járna az egészséges életmód megvalósításában.

Néhány évtized alatt nagyot változott a világ: amíg az édesanyánk idejében a húsleves és a rántott hús (természetesen konzerv uborkával, vagy csípős paprikával) egy átlagos vasárnapi ebédnek számított és szinte senki nem diétázott, addigra mára se szeri se száma a speciális étrendeknek és a különleges diétáknak. A paleo étrend ilyen. De mit is takar valójában? Tudj meg róla mindent!

Ahhoz, hogy egyszerűen megértsük a gluténérzékenységet és a kínzó tüneteit, először ismerjük meg a glutént, ami egy olyan fehérje, amely számos élelmiszerben, például a búzában is megtalálható. Egyesek lehetnek érzékenyek rá, ezt hívjuk glutén intoleranciának, gluténérzékenységnek, néha kissé tévesen liszt intoleranciának. De hogyan lehet felismerni a gluténérzékenyéget, mivel jár és mit kell tenned?

Majdnem minden második ember tesz valamilyen újévi fogadalmat, de csak kb. 10% az, akinek hónapokkal később is sikerül azt betartania!

A leggyakoribb fogadalmak az egészséges életmódra való törekvés témaköréből kerülnek ki, úgy, mint a fogyás, a rendszeres testmozgás beiktatása, valamint a dohányzásról való leszokás.

A dietetikusok és személyi edzők legzsúfoltabb időszaka következik az ünnepek után.

A hisztamin fontos szerepet tölt be az allergiás reakciók létrejöttében és az immunfunkciókban is, vagyis az idegen anyagokkal szembeni védelemben. Bár az emberi szervezet is képes nagy adagban előállítani, étellel és itallal is sok jut be a vérbe.

A tüneteket a hisztamin szervezeten belüli túlzott mértékű felszaporodása váltja ki, a hisztamin fokozott termelődése vagy csökkent bontása, illetve a táplálékkal történő túlzott mennyiség elfogyasztása miatt. A hisztamin okozta tünetek hasonlóak az allergia okozta panaszokhoz, azonban ezek nem immunreakció következtében alakulnak ki.

Napjainkban a lakosság egyre szélesebb rétegét érintik a különböző ételallergiák és ételintoleranciák. Mivel az ételallergia és az ételintolerancia részben hasonló tüneteket okoz (émelygés, hányás, hasi fájdalom, hasmenés), könnyű összekeverni a kettőt. Fontos azonban tudni, hogy e két szó nem egymás szinonimái. Az ételintolerancia és az ételallergia közötti legfontosabb különbség, hogy míg az allergia által kiváltott tünetekért az immunrendszer a felelős, addig az intolerancia tüneteit az emésztőrendszer okozza.

Ohh, hát ki ne szeretne gyorsétterembe enni: egy pizza, egy hamburger, vagy egy hot dog (de talán ide sorolhatjuk most már a különböző gyrosokat, falafeleket is) bármikor jól esik. Nehéz ellenállni, de talán sikerülni fog, íme mi 5 különbség a gyorséttermi étel és az Éléskamrád között.

Ezt teszi veled a gyorséttermi kaja

Láttad annak idején a Super Size Me című filmet? A sztori szerint egy férfi 30 napig vállalta, hogy kizárólag gyorséttermi kaját eszik, szigorú orvosi felügyelet alatt. Egy hónap alatt 11 kilóval lett nehezebb, depresszióssá vált, vesekárosodást szenvedett és szinte lenullázódott a szexuális élete.

Az Éléskamra ételeivel ez nem fordulhat elő, hiszen minden ételünk egészséges, kiszámítható és ismert forrásból készült: nem kell aggódnod mit eszel és nem okoz károsodást semmiben.