Tudtad? Ha 20 000 Ft felett vásárolsz akkor rendelésedet díjmentesen szállítjuk.

Kérdése van? Hívjon minket! +36 301087448

Tudtad?

Minden, amit a paleo étrendről tudni szerettél volna!

2023.01.04 18:29
Minden, amit a paleo étrendről tudni szerettél volna!

Néhány évtized alatt nagyot változott a világ: amíg az édesanyánk idejében a húsleves és a rántott hús (természetesen konzerv uborkával, vagy csípős paprikával) egy átlagos vasárnapi ebédnek számított és szinte senki nem diétázott, addigra mára se szeri se száma a speciális étrendeknek és a különleges diétáknak. A paleo étrend ilyen. De mit is takar valójában? Tudj meg róla mindent!

Mi pontosan a paleo étrend?

A paleo diétát / étrendet a köznyelv gyakran "ősember-diétának" is nevezi és ezzel nem is téved nagyot hiszen ez egy olyan étrend, amelyet őseink táplálkozásának mintájára alakítottak ki és ahol a cél a lehető legtermészetesebb táplálkozás. Ha ezt választod bizonyos ételeket mellőznöd kell (ilyen a tej, a finomított zsír, a finomított cukrok) és előtérbe kell helyezned olyasfajta ételeket amelyekhez akár már az őskorban is hozzáférhettünk: a különböző magvakhoz, a sült húsokhoz és a tenger gyümölcseihez, a kagylókhoz, halakhoz. Emellett korlátlanul fogyaszthatsz gyümölcsöt és tojást és gumókat (már, ha ez utóbbi ízlik neked)

 

A paleo étrend fajtái

Nem szabad úgy tennünk, mintha nem létezne vita az étrend körül, hiszen van. Több paleo-irányzattal is találkozol majd, ha belevágsz, a döntést rád bízzuk. Mielőtt belevágsz három fontos dolgot is el kell dönteni.

Először az kell megfontolnunk, hogy valóban akarunk-e pontosan azokkal a korlátokkal étkezni, amikkel az ősinknek kellett szembenézni (nem valószínű, hogy az ősember megfőzte a tojást, esetleg összedobott egy tojásrántottát rukkolával és szardiniával), vagy azért próbálunk magunkkal szemben egy cseppet megengedőbbek lenni?

A második dilemma az, hogy vajon 100%-osan tudjuk azt, hogy az ősemberek mit ettek? És egyáltalán melyik területen élő ősember az etalon: az, aki a Kárpát medencében élt, az, aki a görög tengerparton vagy a skandináv, aki a jávorszarvast is elejthette? 

A harmadik döntés sem könnyű, de talán a legkönnyebb: azt is el kell dönteni, hogy mi a jó nekünk? Előfordulhat, hogy bár a paleo étrend nem támogatja a tejet és a tejtermékeket (például a joghurtokat sem) ettől még nekünk szükségünk van rá. Vagy mert szeretjük, vagy mert élettanilag jót tesz nekünk.

Ha sikerült ezeket a dilemmákat eldönteni és belevágnál, íme miért teszed jól?

 

Miért jó a paleo étrend?

Elsősorban azért, mert a paleo étrend középpontjában az emésztés szempontjából káros ételek kiiktatása áll, ez azt jelenti, hogy nincsenek tejtermékek, gabonafélék, hüvelyesek és feldolgozott cukrok. A követők közül sokan úgy vélik, hogy az emberi szervezet (hiszen minden változás szinte pillanatok alatt történik) genetikailag nincs felkészülve a modern kori élelmiszerek fogyasztására, a génmódosításokra, az új ételekre és ízekre.  Ezért úgy vélik, hogy általános egészségi állapotunk javulni fog, ha az őseinkéhez hasonló étrendet követünk.

És valóban vannak előnyei a paleolit étrendnek. Megfigyelték, hogy a paleo étkezést előnyben részesítőknek általában jobb a vérnyomásuk, csökken a koleszterin szintjük, jobb glikémiás indexük, nincsenek elhízva (vagy csökken az elhízás mértéke), javult az emésztésük és alapvetően hamarabb telítődnek el, laknak jól.

 

Mit mond a tudomány?

Minden, mindaddig feltételezés és megfigyelés, amíg nem tudjuk bebizonyítani. A Nutrition Journal magazin átfogó vizsgálatot végzett a paleolit étrendet követők körében és szinte csak jó eredményekről számolt be: a vizsgált paleolit étrendet követő embereknél átlagosan 3,52 kilogrammos súlycsökkenést, csökkent derékkörfogatot és testtömegindexet (BMI) mért azokkal szemben, akik nem követték.

Ez a kutatás azért áttörő, mert ha megnézed minden olyan érték (a súly, a testtömeg, a koleszterin) javult, ami hazánkban a vezető halálok – a szív és érrendszeri betegségek – melegágya. A tanulmány emellett azt is megállapította, hogy azoknál, akik paleolit vagy mediterrán étrendet követtek, csökkent a halálozás esélye (ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem hunytak el, hanem azt, hogy, hosszabb ideig éltek) alacsonyabb volt az stressz, és csökkent a szívbetegség és a rákbetegség kockázata.

 

A paleolit hátrányai

A paleolit diétának van néhány hátránya, például az, hogy korlátozza a tejtermékek fogyasztását. Csakhogy azok magas kalcium- és D-vitamin-tartalmúak, a csontok egészségéhez nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmaznak. Ezt pótolni kell. Az étrend a babot és a hüvelyeseket is kihagyja. A bab nagyszerű ásványi anyag-, rost- és növényi fehérjeforrás. Emellett segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében és elősegítik a jóllakottság-érzést, de ez inkább „kellemetlen”, mint egészségkárosító.

 

Ezt vidd magaddal

Alapvetően a paleolit étrendnek sokkal több a haszna, mint az ellene szóló érv. Megengedő étrend, nincsenek extrém szigorú szabályai, ráadásul a kiindulása nem valamiféle intolerancia, ezért akár időszakosan is „használhatod”.

Ismerd meg a gluténmentes megoldásainkat: https://glutenmenteslisztek.hu/eleskamra-paleo-lisztek