Miért szántam egy teljes évet erre a lisztkeverékre?
Szeretném, ha tudnád, hogy a Magmentes-tojásmentes univerzális (AIP) lisztkeverék nem azért jött létre, hogy a szigorú diétát követőket liszt használatra ösztönözzem. Segíteni szeretnék vele...
Tisztában vagyok vele, mik az autoimmun paleo protokoll alapanyagai és szabályai, magam is több elemét alkalmazom (pl. minden nap fogyasztok zöld levelest, törekszem a rezisztens keményítő napi fogyasztására, eszem fermentált zöldségeket rendszeresen, alkalmazom a terápiás húslevest, különféle táplálék kiegészítőkkel komolyan igyekszem a tartós és folyamatos bélflóra regenerációra, amely kényes egyensúly..).
Azzal is tisztában vagyok, hogy egyre többen választjátok hosszabb-rövidebb időre ezt a gyógyító étrendet, mert legtöbbször nagyon hatásos és gyorsan hoz eredményt. Sőt, azt is tudom, hogy alapvetően a lisztfélék nem férnek bele az AIP-ba még akkor sem, ha azok teljes egészében a protokoll szerint javasolt és elfogadott növényekből (jellemzően gumósok) készülnek. Mert a protokoll alapja, hogy törekedni kell a minél természetesebb táplálkozásra, kerülni a feldolgozott alapanyagokat, élelmiszereket.
Mégis… azt is tudom, hogy sokan küzdötök azzal, hogy totálisan ki kell iktatni a kenyérféléket, kekszeket, rágcsákat, sütiket. Persze ideig-óráig ez megy, de legyen akármilyen hatásos is a diéta, kevesen bírják huzamosabb ideig csak főétkezéseken. Legtöbb esetben azon bukik el az étrendben való kitartás, mert túl szigorúnak, lemondással telinek, őrülten beszabályozottnak és egyhangúnak élitek meg. Persze nem mindenki, de legtöbben erről számoltok be nekem, ha tanácsot kértek, vagy ahogy mondjátok sokan, csak pár hétig bírtátok ezek miatt.
Ezekből a levelekből tudom, hogy a legtöbb diétahibát, melléevést a kenyérfélék, nasik felé történő kilengés adja. Legyen akármilyen gyógyulási vágy, nem mindig megy nemet mondani egy-egy finom falatra. Ennek legtöbbször meg is van a nem kívánt következménye. Beszámolóitok szerint egész egyszerűen engedményt tesztek és gluténmentes vagy paleos lisztekből készítetek sütit vagy kenyeret olykor vagy naponta kis mennyiséget engedélyeztek ebből, mert valahogy ezek nagyon hiányoznak, hosszú évek vagy évtizedek hozzászokásait nehéz levetkőzni. Ez bizonyos, hogy visszavetheti a diéta eredményességét vagy hatását, esetleg lassabban indulnak be a gyógyulási folyamatok vagy nem is indulnak be, ez egyénfüggő, a betegség stádiuma és holisztikusan szemlélve egész testünk állapota is befolyásolja.
Mindezeket összegezve vettem figyelembe akkor, amikor úgy döntöttem, elkészítem ezt a hiánypótló lisztkeveréket. Inkább egy ilyen választás, mint nem autoimmun alapanyagokból készült kenyerek, sütik terheljék a diéta sikerét. Visszavezető szakaszban pedig óriási segítség és azoknak is, akik hosszú évek óta tartják a szigorú étrendet és olykor már megengedhetnek maguknak néhány nasit vagy pékárut.
Sok-sok anyuka írt nekem örömmel, hogy halmozott érzékenység, immunológiai és idegrendszeri érintettség miatt óriási megkötések mellett diétázik a gyermekük és eddig nem volt lehetőség neki egy szendvicset elvinni iskolába. Egy szülő tudja, micsoda felemelő érzés a gyermek arcán meglátni egy ilyen öröm ragyogását.
Köszönöm az eddigi megerősítő visszajelzéseiteket. Ezen a liszten 1 évet dolgoztam és nagy munka volt, mire elérte a mostani összetételét és állagát. Grammonként változtattam, variáltam, hagytam ki alapanyagot, visszatettem, próbálgattam a hozzáadott optimális folyadék mennyiséget és sütöttem jó sok féle lehetőséget, hogy biztos lehessek benne, ez finom és működik. Ráadásul figyeltem arra, hogy túl sok rostot nem adhatok hozzá, mert bélflóra regeneráció idején érdemes kerülni vagy csökkenteni a bevitelét (épp ezért egyébként bambuszrost van inkább benne, mint a vízoldékony útifűmaghéj liszt, ami sokszorosára képes duzzadni).
Az alapreceptet pontosan betartva nagyszerű megoldás csaknem mindenféle sós vagy édes finomsághoz, csak egyszerűen bagett vagy kenyér alapnak, de keksz, töltött süti vagy pizza, piskóta szerű tészta is e szerint készíthető. Úgy tapasztaltam, hogy ez az optimális folyadék és zsiradék arány, amivel puha a tészta, de nyersen is jól kezelhető, mert nem ragad és nem szakad. Nagyon vékonyra is el lehet nyújtani könnyedén.