Cukkini tócsni paleo
Itt a zsenge, finom, szabadföldi cukkini ideje. Amiben csak lehet, belecsempészem. Egyrészt azért, mert teljesen semleges íze van, így édesekhez és sósakhoz egyaránt finom, másrészt, mert nagyon egészséges. Kár kihagyni, ha épp szezonja van.
Az Éléskamra lisztek nem csak kenyerekhez jók vagy nasiknak, hanem igazi segítség főételekhez is. Mint most ennél a tócsninál.
Hozzávalók kb. 30 db-hoz
500 g cukkini a héjával lereszelve
150 g édesburgonya lereszelve
80 g Nagyi Palacsintája lisztkeverék (termék itt)
3 db M-es tojás
15 g tojásfehérje por (én a Capriovus Kft-jét használom)
ízlés szerint só
fél mokkáskanál őrölt csemege paprika
ízlés szerint bors
2 db nagy duci gerezd zúzott fokhagyma
1 db közepes hagyma (nagyjából 8 dkg)
Tetejére:
100 g TOTU krém (vagy extra)
ízlés szerint pici víz, hogy tejföl sűrűségű legyen
fél citrom leve
só
(A reszelt kemény sajt elhagyható.)
Elkészítés
Előljáróban írnám, hogy a liszt mennyisége nagyban függ attól, mennyire vizes a cukkini. Előkészítésnek 10 percre be kell sózni a lereszelt cukkinit és jó alaposan kinyomkodni. Ez után adunk hozzá minden egyéb alapanyagot, amivel homogén masszát keverünk.
Érdemes sütés előtt 10-15 percig állni hagyni a keveréket. Ekkor két dolog történhet: vagy ereszt még egy kis levet a cukkini, amit le kell önteni vagy a liszt szépen felszív minden nedvességet és kellően sűrű lesz a tészta. Igény szerint lehet még beletenni Nagyi palacsintája lisztet.
Sütéshez csak kevéske (2 evőkanál kókuszzsír a serpenyőben) zsiradékot használunk, maximum evőkanálnyi kupacokat teszünk a serpenyőbe, amiket ellapítunk és mindkét oldalon 3-4 perc alatt szép aranysárgára pirítjuk.
A tojásfehérje por nagyon fontos bele. Korábban készítettem már a nélkül, de akkor sokkal több zsiradékot vett fel a massza és nem lettek ilyen szép egyenletesek, kissé ducik sütés során. Sőt a tészta sem volt ennyire kezelhető, nem állt össze ennyire. A tojásfehérje portót végre süthető újra ropogós tócsni, mint régen a burgonyás változatból.