Új fejezet az Éléskamra életében!

Kedves Vásárlóink!
2024.08.20-tól az ÉLéskamra lisztek gyártását és forgalmazását a Paleo Központ vette át.
A nagy érdeklődés és az átállás miatt előfordulhat, hogy a rendelések kicsit késnek!

Mindent megteszünk, hogy másnapra odaérjen a csomag, ahogy eddig is!

Köszönjük szépen a türelmed!

Csatlakozz a facebook oldalunkhoz, ott frissítjük a híreket!

Kérdése van? Hívjon minket! +36 305577652

Nagyi palacsintája liszt receptek

Cukkini tócsni paleo

2017.07.07 16:37

Itt a zsenge, finom, szabadföldi cukkini ideje. Amiben csak lehet, belecsempészem. Egyrészt azért, mert teljesen semleges íze van, így édesekhez és sósakhoz egyaránt finom, másrészt, mert nagyon egészséges. Kár kihagyni, ha épp szezonja van.

Az Éléskamra lisztek nem csak kenyerekhez jók vagy nasiknak, hanem igazi segítség főételekhez is. Mint most ennél a tócsninál.

 

Hozzávalók kb. 30 db-hoz

500 g cukkini a héjával lereszelve

150 g édesburgonya lereszelve

80 g Nagyi Palacsintája lisztkeverék (termék itt)

3 db M-es tojás

15 g tojásfehérje por (én a Capriovus Kft-jét használom)

ízlés szerint só

fél mokkáskanál őrölt csemege paprika

ízlés szerint bors

2 db nagy duci gerezd zúzott fokhagyma

1 db közepes hagyma (nagyjából 8 dkg)

 

Tetejére:

100 g TOTU krém (vagy extra)

ízlés szerint pici víz, hogy tejföl sűrűségű legyen

fél citrom leve

(A reszelt kemény sajt elhagyható.)

Elkészítés

Előljáróban írnám, hogy a liszt mennyisége nagyban függ attól, mennyire vizes a cukkini. Előkészítésnek 10 percre be kell sózni a lereszelt cukkinit és jó alaposan kinyomkodni. Ez után adunk hozzá minden egyéb alapanyagot, amivel homogén masszát keverünk.

Érdemes sütés előtt 10-15 percig állni hagyni a keveréket. Ekkor két dolog történhet: vagy ereszt még egy kis levet a cukkini, amit le kell önteni vagy a liszt szépen felszív minden nedvességet és kellően sűrű lesz a tészta. Igény szerint lehet még beletenni Nagyi palacsintája lisztet.

Sütéshez csak kevéske (2 evőkanál kókuszzsír a serpenyőben) zsiradékot használunk, maximum evőkanálnyi kupacokat teszünk a serpenyőbe, amiket ellapítunk és mindkét oldalon 3-4 perc alatt szép aranysárgára pirítjuk.

A tojásfehérje por nagyon fontos bele. Korábban készítettem már a nélkül, de akkor sokkal több zsiradékot vett fel a massza és nem lettek ilyen szép egyenletesek, kissé ducik sütés során. Sőt a tészta sem volt ennyire kezelhető, nem állt össze ennyire. A tojásfehérje portót végre süthető újra ropogós tócsni, mint régen a burgonyás változatból.