Te is a sós finomságok rajongója vagy? Ebből a lisztből bármit elkészíthetsz régi kedvenceid közül a diétád alatt is, legyen az pizzás csiga, sajtos rúd, töltött táska, ropi vagy bármi sós ropogtatnivaló.
*A magas keményítő tartalmú általános gluténmentes lisztekhez képest kb. 30%-kal csökkentett szénhidrát tartalmú termék.
Mit készíthetünk belőle?
Enyhén sós lisztkeverék sós nyújtható sütemények gluténmentes elkészítésére.
A tészta nem szakad, nem ragad, könnyen felszedhető a nyújtó lapról, jól formázható, könnyen kezelhető. A nyújtáshoz nem kell két sütőpapír, bátran nyújtható sodrófával is.
Nincs markáns magliszt íze, a tészta könnyedén gyúrható, nyersen és sütés után is sima, homogén.
Mi készülhet belőle?
(A teljesség igénye nélkül)
Feltekerős sós csigák (pizzás, kapros-túrós),tepertős pogácsa, túrós pogácsa, sajtos pogácsa
sajtos rúd, magos rúd
ropi
toast melegszendvics
kifli, zsemle
töltött hasék (májas, tojásos, húsos, bolognais, gombás, stb.)
sós piték alapja
lángos, lasagne, stb.
Kinek ajánljuk?
Jó szívvel ajánljuk azok számára, akik eddig idegenkedtek a paleos lisztekből készült nyújtós tésztáktól, mert ezzel biztos a sikerélmény, mind a jól dolgozható nyers tészta, mind az elkészült süteményt tekintve.
Jó szívvel ajánljuk diétázóknak, cukorbetegeknek, izulin ezisztensekenek, glutén érzékenyeknek, paleolit életmód híveinek, azoknak, akik szem előtt tartják az egyszerű, de változatos reform táplálkozást.
Pontosan mit tartalmaz a lisztkeverék?
A keverékben a finomabb ízvilág elérése érdekében a szúrós ízű szódabikarbóna helyett a saját fejlesztésű Paleolit Éléskamra foszfátmentes sütőport használjuk.
Hozzáadott adalékoktól, színezékektől, konzerváló szerektől, aromáktól, ízfokozóktól mentes, csak természetes alapanyagok felhasználásával előállított termék.
Gabona-, cukor-, szója-, tejmentes magyar kézműves lisztkeverék.
Nem tartalmaz továbbá kókuszlisztet, konjac lisztet, élesztőt.
A tészta elkészítéséhez csak nedves hozzávalók szükségesek, a tasak minden más szükséges alapanyagot tartalmaz.
Összetevők: tápióka keményítő, szezámliszt, bambuszrost liszt, útifűmaghéj liszt, Paleolit Éléskamra sütőpor (savanyúságot szabályozó anyag: borkősav, térfogatnövelő szer: nátrium-hidrogén-karbonát, tápióka keményítő), himalaya só.
Allergén anyag lásd. vastagon szedve.
Alaprecept:
Recept javaslat csiga, ropogós rúd, töltött süti:
Hozzávalók:
- 1 csomag Éléskamra Nyújtható tészta sós sütikhez szénhidrát csökkentett* lisztkeverék
- 2db M-es tojás (kb 110g )
- 50 ml víz
- 10 ml friss citromlé
- 50 g lágy kókuszzsír
Elkészítési javaslat
2 db M-es tojást (kb. 110 g) keverj el 50 ml vízzel, 10 ml friss citromlével és 50 g lágy kókuszzsírral. Elegyítsd a liszttel és pihentesd hűtőben 20 percig. Majd jól gyúrd át, alsó-felső liszthintéssel szilikonos lapon nyújtsd ki 5 mm vastag téglalapra, vágd fel sós rúdnak vagy töltsd meg fűszeres paradicsom krémmel, tekerd fel, és vágd 2 cm-es vastag csigákra. Süsd előmelegített sütőben 180 fokon (alsó-felső fokozaton) 25-30 percig. (kb. 25 db keltes jellegű csiga lesz vagy kb. 2-3 tepsi sós rúd).
Zsemle, kifli, pogácsa esetén további 20 g zsiradékot és 20 ml vizet adj az alaphoz. Tojás nélkül 150 ml víz és 60 g olvadt zsiradék szükséges. A sütéshez ne alkalmazz légkeverést.
Tojásmentes alaprecept:
- 1 csomag Éléskamra Nyújtható tészta sós sütikhez szénhidrát csökkentett* lisztkeverék
- 150 ml víz
- 60 g olvadt zsiradék
Elegyítsd a liszttel a vizet és az olvadt zsiradékot, majd pihentesd hűtőben 20 percig. Ezt övetően jól gyúrd át, alsó-felső liszthintéssel szilikonos lapon nyújtsd ki 5 mm vastag téglalapra, vágd fel sós rúdnak vagy töltsd meg. Süsd előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 percig.
A tészta alkalmas arra, hogy nyersen megtöltsük a kinyújtott lapokat pl. lasagnenak vagy egyéb olyan süteményeknek, amelyek a töltelékkel történő egyben sütést igénylik. A sütemény lapokat a legkönnyebb egyben úgy lehúzni a nyújtólapról, ha a süteményt a tepsire fordítjuk és a tetejéről lehúzzuk a nyújtólapot.
A tasak tartalmát felhasználás előtt össze kell keverni.
További kreatív recepteket az alábbi linken találsz. Gyűjts inspirációt a felhasználásához! Enyhén sózott nyújtható receptek
Csak természetesen előforduló cukrokat és rostokat tartalmaz.
Saját, garantáltan gluténmentes műhelyünkben csomagolva.
Szezámmagot és dióféléket felhasználó üzemben készült.
Száraz, hűvös helyen tartandó.
Ti mondtátok:
D. Zsuzsanna: "Nagyon finom, ízletes, ropogós, mégis puha falatok készíthetőek belőle, szeretem, hogy gyorsan kész és van mihez nyúlni, ha az ember valami rágcsálnivalóra vágyik."
K. Edit: "Imádom, hogy végre nem kell a vendégváró falatokon izguljak, ebből a lisztből akár 3-4 féle finomságot is összerakhatok, így nem unalmas. A nem mentesen étkező barátok is többször elkérték már a receptet annyira ízlett nekik :)"
Ti készítettétek:
Ezt a receptet Kszelyné Keresztes Magdolna készítette.
A hozzá tartozó eredeti bejegyzést és receptet itt találod:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10208519065563736&set=gm.219899798512448&type=3&theater
Ezt a receptet Derecskeiné Horváth Zsuzsanna készítette.
A hozzá tartozó eredeti bejegyzést és receptet itt találod:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=624230611109528&set=gm.196602817508813&type=3&theater
Ezt a receptet Derecskeiné Horváth Zsuzsanna készítette.
A hozzá tartozó eredeti bejegyzést és receptet itt találod:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=612176165648306&set=gm.181467192355709&type=3&theater
Spenótos quiche
Forrás: http://enkicsipaleokonyham.blogspot.com/2016/03/spenotos-quiche.html
Tökmagos keksz (paleo)
Forrás: http://tucsokbogar.blogspot.hu/2017/12/tokmagos-keksz-paleo.html
Alább megtekinthető a termék Átlagos tápértéke 100 g lisztkeverékben.