Flódni
A tésztát így állítjuk össze:
- 4 egész tojás,
- 20 ml citromlé,
- 65 gramm folyékony állagú kókuszolaj,
- kb. fél dl vízben folyékonnyá turmixolt néhány szem datolya,
- 1 tasak Paleolit Éléskamra Magliszt-mentes nyújtható tészta alapliszt.
A folyékonyakat egy magas falú edénybe rakjuk, homogénné botmixerezzük. A lisztkeveréket egy tálba borítjuk, és a folyékony alapanyagokkal nyakonöntjük, kanállal alaposan összekeverjük, várunk vele néhány percet és kézzel összedolgozzuk, hideg helyre tesszük pihenni egy időre (minimum fél óra kell, de ettől több idő is lehet).
A tészta pihenő idejében elkészítjük a töltelékeket:
Legalsó töltelék DIÓS:
- 100 gramm darált dió,
- kb. fél dl forró vízzel összeturmixolt kb. 50-60 gramm magozott puha datolya,
- 1-2 maroknyi ízlés szerinti aszalvány, pl. mazsola, aprított datolya vagy ki mit szeret, (én most házilag aszalt birsalmát aprítottam bele),
- 1-2 teáskanál Mézeskalács fűszerkeverék, ennek hiányában őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, bio narancs vagy citrom reszelt héja stb.
Középső töltelék MÁKOS:
- 100 gramm darált mák,
- kb. fél dl forró vízzel összeturmixolt kb. 60-70 gramm magozott puha datolya,
- 1-2 maroknyi ízlés szerinti aszalvány, pl. mazsola, aprított datolya vagy ki mit szeret, (én aszalt szilvát aprítottam),
- 1-2 teáskanál Mézeskalács fűszerkeverék, ennek hiányában őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg bio narancs vagy citrom reszelt héja stb.
Legfelső töltelék ALMÁS:
- 2-3 darab alma reszelve, leve kinyomkodva egy pohárba, erre nem lesz szükség, uzsonnára megihatjuk,
- Meglocsolni narancs + citrom facsart levével,
- 1-2 teáskanál Mézeskalács fűszerkeverék, ennek hiányában őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg bio narancs vagy citrom reszelt héja stb.
A töltelék hozzávalóit egyenként ki kell keverni, kóstoltatással az ízeket be kell állítani, ha nem elég édes pótolható mézzel vagy más folyékony édesítőszerrel, amit egyébként is használunk-szeretünk-jól tolerálunk.
További hozzávaló még egy pici üvegnyi kb. 1-2 dl-nyi mennyiségű sűrűbb, de kenhető állagú cukormentes szilvalekvár is.
A flódni összeállítása:
A pihentetett tésztát szilikon lapon kézzel újra átgyúrjuk, megmérjük, az én tésztám kb. 55-60 dkg-os volt, így két 15 dkg-os és két 14 dkg-os gombóckává osszuk el. Az alsó és a felső tésztalap a két nagyobb, a középsők pedig a 14 dkg-osak lesznek.
Egyenként 22×22 cm-es négyzetet formázunk elnyújtással belőlük. A tészta nagyon jó állagú, könnyedén segített a nyújtásban 11 éves nagyfiam.
Tehát az alsó 15 dkg-os tésztagombócot elnyújtjuk, a sodrófára feltekerve a szilikon tepsibe terítjük, villával több helyen megszúrkáljuk. Belekanalazzuk a diós tölteléket, elsimítjuk benne, majd pár kanál szilvalekvárt elkenegetünk a diós rétegen.
Elnyújtjuk a következő 14 dkg-os tésztagombóckát, szilikon sodrófára feltekerjük, beterítjük vele a diós-szilvalekváros réteget, villával több helyen megszúrkáljuk. Belekanalazzuk a mákos tölteléket, elsimítjuk benne, majd pár kanál szilvalekvárt elkenegetünk a mákos rétegen.
Elnyújtjuk a következő 14 dkg-os tésztagombóckát, szilikonos nyújtófánkra feltekerjük, beterítjük vele a mákos-szilvalekváros réteget, villával több helyen megszúrkáljuk. Belekanalazzuk az almás tölteléket, elsimítjuk benne, majd erre is kanalazunk szilvalekvárt, elkenjük.
Elnyújtjuk a tetejére szánt 15 dkg-os tésztagombóckát, beborítjuk az almás réteget vele, megszúrkáljuk villával több helyen. Óvatosan kézzel érzéssel megnyomkodjuk az összeállított süteményünk tetejét hogy mindenhol egyenletesen összeérjen a töltelék a tésztával és előmelegített 180 Celsius fokos sütőben - lehetőség szerint hőlégkeveréssel - sütjük kb. 20-30 percig, majd kivesszük, egy tojássárgájával lekenjük a tetejét és még kb. 10 percig sütjük de ekkor már csak alsó-felső sütéssel.
Recept forrása: Laczkó Zsuzsanna (utunkazegeszseghez.webnode.hu)