Tudtad? Ha 20 000 Ft felett vásárolsz akkor rendelésedet díjmentesen szállítjuk.

Kérdése van? Hívjon minket! +36 301087448

Blog

Hozzátáplálási segédlet paleos alapanyagokkal

2019.06.05 13:43

Megszámlálhatatlanul sokszor érkezik hozzám olyan levél, amelyben az anyukák tanácsot kérnek, mit adhatnak a babának a paleos dolgok közül. Mivel az új életmóddal sok eddig ismeretlen alapanyag is bekerült a konyhánkba, így teljesen átérzem a bizonytalanságot. Egy anyuka sem szeretne ártani a gyermekének. Viszont az anya tanácstalansága senkinek nem tesz jót. Azt a gyermek is megérzi, esetlegesen ezért nem lesz jó evő vagy válogatós vagy bátortalan lesz.

Ezzel a hiánypótló, egyszerűen összeállított checklisttel szeretnék segíteni Neked, ha szükséged van egy támpontra, amit akár kezdetekben a hűtőre is kiragaszthatsz, hogy rá tudj pillantani.

Elsőre elképzelhető, hogy az itt olvasottakkal nem fogsz majd egyetérteni, mert szembe mennek azokkal az információkkal, amiket eddig a mentes táplálkozásról hallottál vagy ismertél. Az is lehet, hogy azzal sem egyezik, ahogyan eddig a gyermekedet tápláltad. Nem azért, mert rosszat akartál neki, csak nem volt elég ismeretanyagod hozzá.

Két kisgyermek édesanyjaként felelősségemnek érzem korrekt tájékoztatást adni.

Csak azokat az alapanyagokat tettem a listába, amelyek bizonytalanságot jelenthetnek, tehát a lecserélt lisztek, tejpótlók, édesítők listáját találod itt meg összeszedve. Ezek annyira újdonságok lehetnek, hogy nehéz információt találni arra, mikortól és hogyan adhatók a babáknak, gyerekeknek. Hiába a paleo egészségmegőrző vagy helyreállító életmód, a gyermekek esetében fokozott körültekintés szükséges, hiszen allergéneket attól még tartalmaz.

Alapvetően az autoimmun paleo protokoll gyógyító étrendből indultam ki. Amelyek beteg felnőttek állapotának javítására ajánlott ételeket, alapanyagokat engedélyez csak, figyelembe vettem a visszavezető étrendi szakaszt is hozzá.

Mi másra lehet szüksége gyermekednek a jó fejlődéshez, mint olyan ételekre, amelyek építik, erősítik, gyógyítják és védik a szervezetét?

Azok az alapanyagok, amelyek a megengedő oldalon szerepelnek már akár 6 hónapos kortól adhatók a babának. Vagy falatkás, önálló eszegetés esetén ilyenekből válogathat a baba. Ha gyermekeddel egy tányérból esztek és szoktál enni  valamilyen süteményt vagy paleos pékárut, figyelj arra, hogy az a megengedő alapanyagokból készüljön.

Használd a józan eszedet! ;) Tehát mindenképpen hagyd ki az allergéneket, egészítsd ki és vesd össze hagyományos hozzátáplálási táblázatokkal.

Hozzátáplálási táblázat paleo szemléletben 6 hónapos kortól

LISZTEK
IGEN NEM
Malanga Maglisztek
Manióka Magőrlemények
Tápióka keményítő Bogyós gyümölcsök lisztjei
Cassava dara (Gari)  
Nyílgyökér liszt  
Yam gyökér liszt  
Batáta (édesburgonya) liszt  
Kókuszliszt  
Zöldbanán liszt  
Földi mandula liszt  
Gesztenyeliszt  
Almaliszt  
   
ROSTOK
IGEN NEM
bambuszrost liszt (kis mennyiségben alkalmazható, de 1 éves kor alatt nem ajánlom és rendszeresen sem) Paleo rostok közül semmi további nem ajánlott vagy gyakoriság nélkül, alkalmanként, akkor is kis mennyiségben. Gyakori fogyasztása dehidratáltságot okozhat az emésztő traktusban. Rendszeres fogyasztásra egészen 7 éves korig nem javasolt egyik rostfajta sem.
almarost
 
 
 
 
   
ÉDESÍTŐ
IGEN NEM
csak ami természetes megoldás, tehát elsősorban gyümölcsök és kénmentes, cukormentes aszalványok pürésítve eritrit
xilit 
maltit
egyéb más mesterséges édesítők
méz: a bevezetési kort az anyuka határozza meg (botulizmus veszélye miatt minél később javasolt)  
 
 
természetes szirupok: datolya, agavé, tápióka  
 
esetleg stevia, de erről is megoszlanak a vélemények, jelen tudásom szerint alkalmazom  
 
 
   
TEJTERMÉKEK PÓTLÁSA (tehéntej, joghurt, sajt, tejszín, stb.)
IGEN NEM
gesztenyetej semmi, ami olajos magból készült
kókusztej  
földi mandula tej  
ZSÍROK
IGEN NEM
kókuszzsír  
állati eredetű zsírok tiszta forrásból (sertészsír, mangalicazsír, libazsír, kacszsír)  
 
ghee  

Hogyan használd a táblázatot?

Például így:

1) Sütit fogsz sütni és olyat szeretnél, amiből az egész család fogyaszthat. Ez így roppant egyszerű: csak fusd végig az ajánlott alapanyag oldalt, nézd meg, ezek közül mi van otthon és már dolgozhatsz is. Mindezt egészítsd ki a már bevetetett alapanyagokkal (tojás, gyümölcsök, zöldségek, stb.).

2) Ebédre pörkölt lesz paleos tésztával. Melyiket vedd le a polcról? A szezámliszt+tápióka+tojás+só alapanyagokból készültet, vagy azt, amiben tápióka+zöldbanán liszt+tojás+só van? A válasz egyszerű, ha fejből nem megy, a táblázatból ki fog derülni, hogy a második variációt a család minden tagja eheti (tojás bevezetése után).

Természetesen mindezt Te gondolhatod másként, csinálhatod másként. A saját tapasztalataid és ismereteid felülírhatják az ajánlásokat.

Törekedj a változatos és kiegyensúlyozott táplálásra, minél több friss zöldséget, gyümölcsöt, húst adj gyermekednek. Minimalizáld a táblázatban szereplő (feldolgozott) alapanyagok használatát, hisz a valódi tápértékek a teljes táplálékokban vannak. A lisztekből, édesítéssel készülő sütemények csak módjával jelentsék a nasizást, tekints rájuk kiegészítő lehetőségként, akár kis étkezésre, akár utazások során.

Étele ne tartalmazzon hozzáadott rostokat, olajos magokat, édesítőket, lehetőleg ne felnőtteknek szánt vagy diéta, fogyókúra idejére ajánlott kényelmi termékek legyenek.

Az olajos magok jellemzően allergének, így a bevezetésüket orvosi javaslatra sem tanácsos 3 éves kor előtt próbálni. A xilit, eritrit, maltit, stb. cukoralkoholok természetes édesítő kategóriába vannak sorolva, mégis gyakran allergének, irritálók és előállításuk nagyfokú feldolgozottság útján érhető el.

 

A rostok nagyon megzavarják az emésztés sebességét, a széklet milyenségét, okozhatnak fájdalmakat. A túladagolt rost dehidratáltságot okoz. Nem lehetünk biztosak benne, hogy elegendő folyadékkal kínáltuk a kicsit mellé. Felnőttek esetében a túlzásba vitt rostfogyasztásnak épp ellenkező hatása van, mint amiért ajánlják: lelassítja az emésztést, kivonja a tápanyagokat a szervezetből és kiüríti, gátolja a tápanyag felszívódást, eltömíti az emésztő traktust, dehidratál, fájdalmakat okoz.

A gyermekek napi rost igénye úgy 3 éves korig 8-10 g. Ezeket zöldségből, gyümölcsből, tehát élő ételekből kell bevinniük. Nem egyenértékű a 8-10 g vízoldékony rost mennyisége (pl. útifűmaghéj vagy a még több vizet megkötő konjac liszt) a természetes módon előforduló ugyanannyi rosttal. Az adalékként használt rostokból még napi 1-2 gramm is sok lehet a gyermeknek, amit könnyű elérni akár 1-2 szelet paleos süteménnyel vagy kenyérkével. Ehhez hozzáadódik a természetesen elfogyasztott rost mennyiség és máris túl sok lett. A rostok közül kevesebb korlátozást igényelnek, amelyek nem oldódnak vízben, mert ezek nem duzzadnak sokszorosra, nem vesznek fel vizet. Változatlan módon továbbhaladnak a tápcsatornán. Tehát a dehidratáltságra alapvetően nincs hatásuk (ilyen rostok pl. zabrost - kompromisszum a paleoban, cukornádrost, bambuszrost).

A rostokra nagy szükség van, mert ezek tartják rendben az emésztést, a bélbaktériumoknak is táplálék, de törekedni kell arra, hogy ezt természetes módon, a zöldségek és gyümölcsök fedezzék, adalékolt formában minimális mennyiséget vigyünk be.

 

A rostok fokozzák a teltségérzetet, sokkal később éreznek éhséget a gyermekek, így üres és haszontalan kalóriák szorítják ki a helyet a tápanyagdús ételek elől a gyomrukból.

A tejtermékek pótlására van lehetőség, de egyáltalán nem szükséges. Így teljesen felesleges növényi tejivásra szoktatni a gyermeket a tehéntej helyett, a főzelékeibe tejszín helyett valami növényi pótlékot tenni (sűrítsünk önmagával,pürésítve a zöldségből). Ezek általában nekünk, felnőtteknek fontosak, mert mi a hosszú évek során így szoktunk hozzá. A gyermek úgy fog, ahogy mi azt megmutatjuk neki. Ha mégis szükség van ilyenre, azt a táblázat megengedő oldaláról válogassuk az olajos magok bevezetéséig.

 

A tiltott oldalon álló alapanyagokat érdemes komolyan venni.

Először is azért, mert a baba nem tud szólni, ha valami nagyon nem felelt meg neki és rosszul érzi magát. Természetesen figyeljük őt minden új étel után, de ha véletlenül magallergiás vagy a xilit / eritrit nála érzékenységet vált ki, nem tudhatjuk előre, ezek mennyire jelentenek súlyos tüneteket vagy reakciókat. Továbbá ezek hosszú távú hatását sem ismerjük a születésünkkor áteresztő, éretlen bélrendszerre, illetve az egész emésztőrendszerre, immunrendszerre, idegrendszerre vonatkozóan.

Etetni felelősség...

Az Éléskamra termékcsaládunk paleos, jellemzően magliszteket használunk bennük és rostokat is tartalmaznak. Az olajos magok bevezetése előtt semmiképpen nem javasoljuk azokat és 1 éves kor alatt nem ajánljuk a fogyasztásukat.

E fölött is csak alkalmi jelleggel. Ebből a két kategóriából érdemes válogatni gyermekek részére.

ALACSONYABB ROSTTARTALMÚ TERMÉKEK

ÚTIFŰMAGHÉJ LISZTET NEM TARTALMAZÓ TERMÉKEK

VANNAK KIFEJEZETTEN OLAJOS MAG NÉLKÜL KÉSZÜLT TERMÉKEINK IS, EZEKET ITT TALÁLOD.

(A hozzátápláláshoz ez csak egy lehetséges út, amelyet mi magunk így csinálunk. Minden szülőnek saját felelőssége a gyermekének táplálkozását megválasztani, kialakítani. A fent leírtakat saját felelősségre alkalmazd. Szükség szerint egyeztess erről a gyermekorvossal, kezelőorvossal. A hozzátápláláshoz használd a hagyományos táblázatokat is, melyek komplexen minden étel bevezetését tartalmazzák.)