Blog

3 kreatív, gluténmentes húsvétváró reggeli a gyerekeknek

2019.04.16 14:11

Már csak pár nap és itt a húsvét! Mi már jó ideje elkezdtük a készülődést a kislányommal. Elővettük a húsvéti díszeket, tojást festettünk, valamint próbálgatjuk a különböző gluténmentes, tejmentes recepteket, amiket majd szeretnék elkészíteni az ünnepi asztalra.

Szeretek előre felkészülni ezekre a különleges alkalmakra, ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodni és a tökéletes recept után keresgélni, ez teljes mértékben elvenné az ünnepi hangulat varázsát. Igyekszem mindenbe  bevonni a kislányomat is, mivel fontosnak tartom, hogy átadjam neki az ünnepek hangulatát, a várakozás és a készülődés örömét. A különböző jeles napokkal kapcsolatos szokásokat már egészen kiskorban érdemes megalapozni és biztos vagyok benne, hogy ezek meghatározó élmények lesznek a gyerekek életében. Nyilvánvalóan a nagyobbak már hetekkel előtte izgatottan várják a húsvéti nyuszi érkezését, mivel ők már elkezdik az ünnepre való felkészülést az óvodában, iskolában. Velük is érdemes otthon is közös húsvétra hangolódó programokat kitalálni. Fessünk tojást, készítsünk húsvéti asztal díszt,  vagy akár süssünk együtt valami finomat. Ezek a közös élmények teszik igazán különlegessé az ünnepeket. Igazából a gyerekek pont az ilyesmire fognak sok év távlatából is visszaemlékezni.

Most 3 olyan húsvétváró reggeli ötletet hoztam nektek, ami totyogókkal vagy nagyobbakkal együtt is gond nélkül elkészíthető. Sőt a nagyobbak szinte egyedül is el tudják készíteni a felügyeletünk mellett. Mivel az én válogatós kétévesemnél bizony igenis számít milyen formában tálalom neki az ételt, ezért sokszor próbálok kreatív lenni és valami újat kitalálni. Előfordult már, hogy egy sima szendvicset nem evett meg, de ha nyuszi formája volt, akkor igen. Szóval nálunk most a napokban már minden nyuszi alakú. Csak egy megfelelő süti kiszúróformára van szükségünk hozzá.

 

Máris mutatom a 3 egyszerű receptet, amit az ötletes tálalás tesz különlegessé és kreatívvá. Azok a gyerekek is imádni fogják, akik a zöldségeket és gyümölcsöket nem annyira kedvelik, mert a mókás tálalás biztosan kedvet hoz nekik a kóstoláshoz.

 

  • Nyuszis szendvics

Ez a szendvics az Anyasüti Házi fehér kenyér lisztkeverékből készült a csomagolás hátulján lévő alaprecept szerint. Elkészítettem a szendvicset, majd egy nyuszis kiszúróformával formáztam. Máris kész az ötletes, zöldségekben gazdag, gluténmentes, tápláló reggeli.

 

  • Nyuszis palacsinta

Amerikai palacsinta, ami szintén nyusziként végezte. Miután kisütöttem a palacsintákat egy nyuszis kiszúróformával formáztam.

Recept:

Hozzávalók: (7-8 db mini babakézbe való palacsintához) 
1 tojás, 3 g sütőpor, 15 g méz (vagy más ízlés és diéta szerinti édesítő) , 20 g cocomas, 40 g Anyasüti Világos palacsinta lisztkeverék (Rizstejszínnel is kipróbáltam, akkor 50 g liszt szükséges a tésztához).
Egy tálban kimértem a mézet és a cocomast, ráütöttem a tojást, majd rászórtam a sütőport. Végül rászórtam a lisztet és az egészet alaposan összekevertem egy kézi habverővel. Pár percet pihentettem, ezután a palacsintasütőt kikentem kókuszolajjal és felmelegítettem. Egy evőkanállal pici korong formákat csurgattam a palacsintasütőbe. Alacsony lángon sütöttem, oldalanként egy-két percig. A gluténmentes kis nyuszi alakú palacsintákat áfonyával és szőlővel díszítettem.

  • Nyuszis kalács

A lejjebb látható recept alapján készítettem, az eredeti élesztős fonott kalács verziót mutatom nektek. Viszont én most élesztőmentesen készítettem el a gluténmnetes kalácsot, helyette ugyanannyi sütőpor került bele. Valamint nem kalácsot fontam, hanem a tésztát sodrófával kinyújtottam és kiszúróformával formáztam. Ebben az esetben a pihentetési idő: 5 percre, a sütés idő: 20 percre módosul.

Recept:

Hozzávalók: 2 tojássárgája, 50 g méz, 1 doboz cocomas, fél csomag por élesztő, 20 g olvasztott kókuszolaj, 5 g citromlé, pici só, 10 g bambuszrost liszt, 250 g Anyasüti Keltes sütemények lisztkeverék

Elkészítés: Egy tálban összekevertem a gluténmentes Anyasüti keltes élmény lisztkeveréket és a porélesztőt. Ezután megolvasztottam a kókuszolajat és kimértem a mézet, a cocomast és a citromlevet. Minden nedves hozzávalót egyszerre öntöttem a liszthez és egyből elkezdtem dagasztani. Kézi mixer dagasztószárával dagasztottam 15 percig. 15 perc után nagyon jó állagú, ruganyos, fényes kelt tésztát kaptam. Meleg helyen kelesztettem 30-35 percet. Nagyon jól megemelkedik. A megkelt tésztát kiöntöttem a szilikonos nyújtólapra, de már nem gyúrtam át. 3 részre vágtam és gyúrás nélkül kisodortam 3 rudat, amit szorosan összefontam. Nem liszteztem, mert akkor nem sülnek össze. Csak olajos kézzel sodortam ki. Az összefont kalácsot újabb 30 percig kelesztettem. 180 fokon sütöttem 30-35 percet. Félidőben lekenhető tojássárgával.

 

 A cikk szerzője Balázsy Nóra.

Webáruház készítés