Répatorta
Hozzávalók a tésztához:
60 g Éléskamra Omlós Piskóta lisztkeverék
5 M-es tojás
50 g eritrit vagy annak megfelelő diéta szerinti édesítő
20 dkg darált dió
30 dkg reszelt sárgarépa
1 kezeletlen citrom héja
10 ml citromlé
1 teáskanál foszfátmentes sütőpor
ízlés szerint fűszerek: fahéj, őrölt gyömbér, reszelt szerecsendió (bátran lehet fűszerezni)
csipet só
4 evőkanál víz
2 evőkanál kókuszolaj
Hozzávalók a krémhez:
20 dkg totu krém
10 dkg totu krém extra
ízlés szerint édesítő
1 kezeletlen citrom héja
fél citrom leve
fél narancs leve
2 evőkanál kókuszolaj
(Mindenki kóstolja, és ízlése szerint ízesítse, ha szükséges!)
A képen, dupla adag krémmel szerepel a sütemény, aki így szeretné elkészíteni, az duplázza a mennyiségeket!
Díszítéshez:
reszelt kezeletlen narancs héja, vagy reszelt sárgarépa
Elkészítés: az 5 tojást válaszd ketté, majd a tojások sárgáját habosítsd fel a 20 g eritrittel, citromhéjjal és a fűszerekkel. A tojások fehérjét a csipet sóval és a 30 g eritrittel verd kemény habbá. A sárgájához keverd hozzá a vizet, az olvadt kókuszzsírt, citromlét, répát, diót, majd a sütőporral elkevert lisztkeveréket. Végül több részletben, óvatos mozdulatokkal keverd hozzá a tojásfehérjét is. Egy sütőpapírral bélelt 32X21 cm-es tepsiben, 180°C-ra előmelegített sütőben süsd 40 percig. Rácson hagyd teljesen kihűlni.
Krém elkészítése: a hozzávalókat keverd össze és kend egyenletesen a tészta tetejére. Legkönnyebben vizes kenőlapáttal lehet, szép simára egyengetni a krémet.
Díszítsd ízlés szerint, és 1-2 órára (de a legjobb 1 éjszakára) tedd hűtőszekrénybe, hogy az ízek összeérjenek. Vékony, hosszúpengéjű késsel szeleteld. Jó étvágyat kívánok!
Recept forrása: Derecskeiné Horváth Zsuzsanna