Tudtad? Ha 20 000 Ft felett vásárolsz akkor rendelésedet díjmentesen szállítjuk.

Kérdése van? Hívjon minket! +36 301087448

Éléskamra Nagyi Blogja

Éléskamra Nagyi blogja - Anci lányom és a Cöliákia

2023.04.21 10:41
Éléskamra Nagyi blogja - Anci lányom és a Cöliákia

Kedves Olvasóm,

Ma egy olyan témát szeretnénk megosztani veletek, ami különösen fontos az egészségünkre és az étkezésünkre vonatkozóan. Miért étkezünk gluténmentesen? 

Lányomnál, Ancinál cöliákiát diagnosztizáltak. De mi is az a cöliákia?

A cöliákia egy olyan autoimmun betegség, amely akkor alakul ki, ha a búzában, árpában és rozsban található glutén tartalmú fehérjékkel való érintkezés folyamatosan irritálja a vékonybél nyálkahártyáját. Ez a vékonybélben lévő bolyhok károsodásához vezet, amelyek a tápanyagok felszívódásáért felelősek. Ennek következtében a szervezet nem tudja megfelelően felszívni a tápanyagokat, ami komoly egészségügyi problémákat okozhat. Az egyetlen megoldás a gluténmentes étrend betartása.

Miután Ancinál diagnosztizálták a cöliákiát, az egész családnak nagyon nehéz volt átállni a gluténmentes étrendre, mivel szinte minden étel tartalmaz valamilyen formában búzalisztet vagy más glutén tartalmú alapanyagot. Legalábbis ez volt az érzésünk, amikor bementünk a boltba, és elkezdtünk átvizsgálni minden ételt alapanyagok tekintetében.

Azonban az Éléskamra gluténmentes lisztei segítségével sikerült átállni a gluténmentes étrendre. Az Éléskamra lisztek különösen hasznosak voltak, mivel Karcsi Papa, azaz az én férjem is cukorbeteg, így már korábban is szénhidrátcsökkentett étrendet követtük.

Az Éléskamra liszteknek azonban van egy másik előnye is, gluténmentesek, és gyorsan elkészíthetőek. Az Éléskamra lisztek gyártása során ügyelnek arra, hogy azokat kizárólag gluténmentes környezetben állítsák elő, így nem fordulhat elő, hogy valamilyen módon belekerül a termékbe a glutén. De mi történik otthon? Aki nem gluténérzékeny, vagy nem kell kerülnie a glutént, az nem is gondolja, hogy nem elég az, hogy mostantól gluténmentesen sütünk. Le kell cserélni a korábbi nyújtó deszkát, és biztosnak kell lennünk abban hogy nem használjuk ugyanazon eszközöket például a sodrófát gluténos és gluténmentes sütéshez. 

Anci kicsit elkeseredett, amikor megtudta, hogy nem ehet többé finom puha fehér kenyeret. Akárhány éves is vagyok, Anci lányom nekem mindig a lányom marad, és nem hagyhatom őt csüggedni. Az ember boldognak akarja látni a gyerekét mindegy hány éves, nem igaz? Ezért hát elkezdtem neki Éléskamra Gluténmentes kenyeret sütögetni. Mivel Anci sokat dolgozik, nagyon örült hogy kapott tőlem kenyeret, amiből vihet magának szendvicset. Hétvégenként aztán ő is nekiállt Éléskamra gluténmentes lisztekből sütni. 

Én mint aggódó nagymama, és anya, szeretne mindenkit megnyugtatni, hogy ma már sokkal könnyebb megoldani a gluténmentes étrendet az Éléskamra gluténmentes lisztjei segítségével. Nem kell félni, hogy nem lehet finom ételeket fogyasztani, hiszen az Éléskamra lisztekkel készült ételek ugyanolyan finomak, mint a hagyományosak. 

Szeretettel: Éléskamra Nagyi