Tudtad? Ha 20 000 Ft felett vásárolsz akkor rendelésedet díjmentesen szállítjuk.

Kérdése van? Hívjon minket! +36 301087448

Tudtad?

A hisztaminszegény étrendről

Szabó-Kopjár Ildikó
2022.11.28 04:45
A hisztaminszegény étrendről

A hisztamin fontos szerepet tölt be az allergiás reakciók létrejöttében és az immunfunkciókban is, vagyis az idegen anyagokkal szembeni védelemben. Bár az emberi szervezet is képes nagy adagban előállítani, étellel és itallal is sok jut be a vérbe.

A tüneteket a hisztamin szervezeten belüli túlzott mértékű felszaporodása váltja ki, a hisztamin fokozott termelődése vagy csökkent bontása, illetve a táplálékkal történő túlzott mennyiség elfogyasztása miatt. A hisztamin okozta tünetek hasonlóak az allergia okozta panaszokhoz, azonban ezek nem immunreakció következtében alakulnak ki.

Mivel nem valódi allergiás reakció miatt szaporodik fel a vérben sok hisztamin, ezért álallergiának is nevezik. A tünetek megelőzése szempontjából legjobb a hisztamindús ételek teljes elkerülése. Azonban fontos tudni, hogy az egyéni érzékenység és tolerancia nagyon eltérő, lehet, hogy kis adagban a lentebb felsoroltak egyenként nem okoznak panaszt, ám kombináltan vagy nagyobb mennyiségben már igen. Az is előfordulhat, hogy ami múlt héten nem okozott tünetet, ma kis adagban is azonnal durva panaszokat idézhet elő, mert pl. tegnapról még sok olyan élelmiszermaradvány van a bélben, amihez a mai kis adag hisztamin hozzáadódva már problémát jelent. A nyirokrendszer terheltsége, a bélrendszer állapota és a máj működése is sokat játszik közre.

Fontos, hogy ne csak arra figyeljünk, hogy mi kerül a tányérunkra, épp ilyen lényeges az élelmiszerek tárolásának és elkészítésének módja is. Ebben az étrendben különösen fontos a higiéniai rendszabályok betartása. A friss élelmiszerek hisztamintartalma alacsonyabb, mint a nem friss élelmiszereké. Ezért lényeges, hogy bevásárlás során a szavatossági idővel ellátott termékeket tekintve a legtávolabbi lejáratúak kerüljenek a kosarunkba. A megvásárolt élelmiszert minél hamarabb fogyasszuk el. Főzzünk inkább kisebb adagokat, amennyit még frissen, aznap el tudunk fogyasztani.

Ha tehetjük, próbáljunk meg helyi termelőktől, vegyszermentes zöldségeket és gyümölcsöket vásárolni. Különösen figyeljünk a megvásárolt hús frissességére és minőségére is. Tojásból válasszunk szabadtartású tojást.

Kerüljük az adalékanyagokat, tartósítószert és ízfokozókat tartalmazó élelmiszereket!

Semmilyen sokáig érlelt, pácolt ételt és konzervált dolgot ne együnk, igyunk.

Alkoholt közvetlen evés előtt, alatt és után tilos fogyasztani; a vörösbor, a sör, és a pezsgő tiltólistán vannak teljesen.

Bizonyos gyógyszereket/hatóanyagokat kerülni kell, ezért gyógyszer felírásakor kérdezzük meg az orvost, hogy az szedhető e hisztamin intolerancia mellett.

Semmilyen erjesztéssel és érleléssel készült étel nem fogyasztható (pl. savanyú káposzta, parmezán, pácolt és érlelt húsok…)

Aminek magasabb a hisztamintartalma, de mégis szeretnénk fogyasztani, azt áztassuk kicsit vagy az első főzőlevét öntsük ki, mert a hisztamin vízoldékony, és így csökkenthető az ételben való mennyisége.

Azokat az élelmiszereket is kerülni kell, melyek ugyan nem tartalmaznak sok hisztamint önmagukban, de a hisztamin felszabadulását elősegítik, ilyen az összes citrusféle.

Az emésztőszervrendszer optimális működése érdekében fontos a megfelelő folyadék fogyasztása, illetve a vegyes-, megfelelő rosttartalmú étrend is.

A panaszokat azonban nem csak maguk az élelmiszerek befolyásolhatják: a stressz és a hormonális állapot is nagy hatással lehet a hisztamin érzékeny szervezetre.

A diétán túl gyógyszeres kezelésre is lehetőség van, mely antihisztamin-tartalmú készítmény alkalmazását jelenti. A tablettát étkezés előtt 1-2 órával célszerű bevenni.

Az első 4-8 hétben szigorú diétát érdemes követni a tünetek mihamarabbi csökkenése érdekében. Ezalatt tényleg minden problémás élelmiszer fogyasztását mellőzni kell. Ezt követően fokozatosan visszavezetjük az egyes ételeket és meg kell figyelni, hogy visszatérnek-e a tünetek.

 

Magas hisztamintartalmú, kerülendő élelmiszerek

Gabonafélék: búzacsíra, hajdina

Tejtermékek: nyerstej, hosszan érlelt és kemény sajtok (pl. ementáli, gouda, brie, camambert, roquefort, parmezán, cheddar) sajtkészítmények (pl. tömlős sajt) szójatej

Tojás: tojásfehérje

Hús, húskészítmények: minden „nem friss”, nem azonnal felhasznált hús pácolt, füstölt húsok, sonka-, kolbászfélék és felvágottak szárított húsok belsőségek

Halak, tengeri gyümölcsei: füstölt halak, halkonzervek, halkészítmények hűtött halak (a frissen fogott, fogyasztott általában nem okoznak problémát) rákok, kagylók, egyéb tengeri gerinctelenek

Zsiradékok: dióolaj, napraforgóolaj kizárólagos, túlzott használata

Olajos magvak: dió, kesudió, napraforgómag, földimogyoró, mák

Zöldségek: hüvelyesek (babfélék, szója, lencse) padlizsán, savanyú káposzta, savanyúság, gombafélék, chilipaprika, paradicsom, spenót, hagymafélék

Gyümölcsök: ananász, avokádó, banán, datolyaszilva, kivi, papaya, citrusfélék (citrom, narancs, mandarin, klementin, grapefruit, lime), eper

Italok: alkoholok, feketetea, kakaós italok, paradicsomlé, citruslevek (pl. narancslé, limonádé), energiaitalok

Egyéb: maláta, édesgyökér, bors, általános ecet, borecet, balzsamecet, almaecet, bolti fűszerkeverékek és húsleveskocka, ketchup, sűrített paradicsom, mustár(mag), szójakészítmények (pl. szójaszósz, tofu), konzervek és készételek kakaó(por), csokoládé, benzoátok, szulfitok, nitritek, glutamát, színezékek, húsleves, zselatin, élesztő (kelesztés során keletkezhet hisztamin)

 

Alacsony hisztamintartalmú, fogyasztható élelmiszerek

Gabonafélék: búza-, tönkölybúza-, rozsliszt és abból készült termékek (érdemes nem tartós, élesztőmentes pékárut választani) Abonett, puffasztott rizs- és búzaszelet búzadara durumtészta egész búza-, zab-, rozs-, árpaszem, rozs-, zab- és árpapehely (barna) rizs kukorica-, rizs-, zabliszt és abból készült termékek (pl. rizstészta) bulgur, köles, quinoa, kuszkusz

Tejtermékek: pasztőrözött tej friss, nem érlelt sajtok (mozzarella, ricotta, mascarpone, feta) friss túró, vaj, tejszín, tejföl savanyított tejtermékek (kis mennyiségben) rizs-, zab-, mandula-, kókusztej

Tojás: tojás sárgája, fürj tojás

Hús, húskészítmények: csak friss vagy vákuumcsomagolt húsfélék

Halak, tengeri gyümölcsei: friss vagy fagyasztott hal

Zsiradékok: változatos felhasználás mellett: olívaolaj, repceolaj, kókuszzsír, tökmagolaj, mákolaj, margarin

Olajos magvak: a tiltólistán nem szereplők, kis mennyiségben

Zöldségek: friss, ép zöldségek (a problémát okozókon kívül): salátafélék, sárgarépa, cékla, petrezselyemgyökér, paszternák, burgonya, karalábé, zeller, kígyóuborka, cukkini, főzőtök, sütőtök, brokkoli, kelbimbó, karfiol, spárga, retekfélék, zöldpaprika, articsóka stb.

Gyümölcsök: friss, ép gyümölcsök: alma, körte, kajszibarack, őszibarack, cseresznye, meggy, ribizli, szeder, áfonya, szőlő, sárgadinnye, görögdinnye (kis mennyiségben), gesztenye, kókusz, kókuszreszelék, kókuszliszt tartósítószer-mentes mazsola és egyéb aszalt gyümölcsök

Italok: csapvíz, szénsavmentes ásványvíz, gyógyteák (főként csalán-, zsálya-, borsmenta), gyümölcslevek (nem citrustartalmú!), zöldéglevek (kivéve paradicsomlé!)

Egyéb: zöldfűszerek (pl. rozmaring, kakukkfű, majoranna), cukor, méz, növényi szirupok (pl. juharszirup, rizsszirup), eritrit, stevia