Tudtad? Ha 20 000 Ft felett vásárolsz akkor rendelésedet díjmentesen szállítjuk.

Kérdése van? Hívjon minket! +36 301087448

Paleo alapozó

Mi a paleo diéta és miért nem való mindenkinek?

2023.06.19 10:46
Mi a paleo diéta és miért nem való mindenkinek?

Ősember diéta. Legtöbben így hívják a népszerűbb paleo diétát, amely egyik alapja, hogy kizárólag „A” minőségű (azaz évmilliók óta a rendelkezésünkre álló) ételt fogyasszunk. De mi pontosan a paleo diéta, kinek való és kinek nem? Íme minden kérdés és minden válasz egy helyen.

Mi pontosan a paleo diéta?

A népszerű paleolit étrend, vagy paleo diéta arra az elképzelésre épül, hogy az őseinkhez hasonlóan kell étkeznünk, az a legjobb számunkra, úgy maradunk sokáig fittek és egészségesek. Maga a diéta (ahogy a bevezetőben is írtuk) ősember, kőkorszaki vagy (kifejezetten angol nyelvterületen) steak és szalonna diétaként is ismert.
A paleo diétázók ételválasztása arra korlátozódik, amit a fejlett mezőgazdaság előtti idők előtt meg
tudtunk szerezni vadászattal, halászattal vagy akár gyűjtögető életmódot folytatva. Tehát a halakra a húsokra és egyes zöldségekre, gabonákra.
Az elmélet szerint a krónikus betegségekért a túlzott termelés, a mezőgazdaság robbanásszerű
fejlődése a hibás. Azt sugallja, hogy a gabonafélék, hüvelyesek és tejtermékek hozzáadása az
ételekhez számos krónikus betegséghez és nemkívánatos állapothoz vezethetnek - az elhízástól az
allergiáig.


Egészséges a paleolit étrend?

Jogos a kérdés, mert ha emlékszel még a régi történelem órákon tanultakra tudod, hogy az
ősemberek átlagéletkora nem volt túl magas: aki 30-40 éves kort megélt az már matuzsálemnek
számított. Ettől függetlenül elterjedt, hogy rendkívül egészségesen étkeztek.
Bár a hosszú távú tanulmányok sem sok információval szolgálnak arról, hogy a paleolit étrend hogyan hat az egészségre, az tény, hogy minden megvan benne, ami miatt egészségesnek tekinthetjük. A tipikus paleo étrend a természetes módon nevelt húsra és halra, valamint a zöldségekre és gyümölcsökre összpontosít. A tejtermékek és a gabonafélék kerülését szorgalmazza.
De valóban húst ettek az ősemberek?


Mit ettek az ősemberek?

Inkább így helyes feltenni a kérdést. És vegyük elő megint a régi történelemkönyveket, amelyben
megírták és megtanultad, hogy az ősemberek a mai világ számtalan különböző pontján éltek. Ami azt jelenti, hogy egyesek – akik messzebb éltek a folyóktól tengerektől – nyilván kevés halat ettek mások, akik közel, ők pedig leginkább halat.
A paleolitikumban élő emberek tehát azt ették, amit a környezetük kínált nekik, ami elérhető volt. Ha halak vagy tengeri élőlények vették körül őket, akkor azt. A trópusi élőhelyeken az emberek növényi és állati eredetű ételek sokaságát fogyasztották. Van itt még valami, ami fontos lehet: a korábbi időkben élt emberek egyszerűen nem éltek meg olyan kort, amikor a krónikus betegségek jellemzően kialakulhattak volna.
A paleo diéta a szénhidrátok és a tejtermékek korlátozására szólít fel, pedig szükségünk van szénhidrátokra, teljes kiőrlésű gabonafélékre, gyümölcsökre és zöldségekre is, hiszen fontos „üzemanyagok” az agy- és az izomműködéshez.

Melyek a paleo étrend előnyei?

A paleolit étrend (mely nem feltétlen diéta), magas rost-, kálium- és antioxidáns-tartalmú, ugyanakkor alacsony a szénhidrát-, a nátrium- és a cukortartalma: ez összességében egészséges. A diéta emellett nagy hangsúlyt fektet a helyi, fenntartható, bio- és GMO-mentes élelmiszerekre, elutasítja az erősen feldolgozott vagy mesterséges összetevőket és színezékeket tartalmazó élelmiszereket. A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag paleo étkezési terv segíthet a legtöbb tápanyagszükséglet kielégítésében miközben beindíthatja a fogyást, és - legalábbis rövid távon - javíthatja a vércukorszintet.

Mindenkinek való?

Talán ez a legfőbb kérdés: vajon mindenkinek való a paleolit étrend?
A válasz az, hogy: nem.
A legtöbb ember számára nagyon nehéz olyan étrend mellett elkötelezettnek maradni, amely egy vagy több élelmiszer-kategóriát korlátoz. Ha nem vagy elég kitartó, akkor nem biztos, hogy neked való.
Az általános egészség szempontjából a paleo diéta magas telített zsírtartalmú az állati eredetű
élelmiszerekből származó fehérje megnövekedett bevitele miatt. Idővel az étrendet követőknél
megnövekedhet a koleszterinszint, ezért inkább időszakosan érdemes alkalmazni.

A kiterjesztett paleo-diéta

A kiterjesztett paleo diéta a legújabb egészséges irányvonal. Eszerint használd a paleo diétát egy
egészséges táplálkozási terv kiindulópontjaként. Adj hozzá babot, lencsét, dióféléket, teljes kiőrlésű gabonaféléket és alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tejtermékeket vagy más kalciumforrásokat, például zöldeket, tofut, szója- vagy mandulatejet. Válaszd ki gondosan a sovány fehérjeforrásokat, a mennyiség helyett a minőségre összpontosítva. Használj pale-és gluténmentes liszteket a még jobb eredmény érdekében, így a diétában semmit nem kell nélkülöznöd miközben minden jótékony hatását kihasználhatod!