Mézeskalács szelet
Különleges, mégis egyszerű, nagyon ízletes, ünnepi süteményt hoztam Nektek.
A fűszeres mézeskalács tészta és a vaníliás krém nagyszerű ízkombináció.
Nemrég találkoztam a sütemény hagyományos változatával, és annyira megtetszett, hogy paleosítottam. (Nem összekeverendő a mézes krémessel!)
Fantasztikus sütemény, biztos, hogy a karácsonyi menü része lesz.
Érdemes elkészíteni!
Ti készítettétek: Derecskeiné Horváth Zsuzsa receptje
Hozzávalók a tésztához:
- 1 csomag Éléskamra nyújtható tészta édes sütikhez szénhidrát csökkentett lisztkeverék
- 2 tk mézes fűszerkeverék (vagy ízlés szerint)
- 5 g foszfátmentes sütőpor
- 1 kezeletlen citrom héja
- 2 M-es tojás
- 60 g kókuszolaj
- 20 ml friss citromlé
- 100 g méz
Hozzávalók a krémhez:
- 1 csomag Anyasüti Krémes darakása vanília ízű desszertpor
- 6 dl növényi tej (mandula)
- ízlés és diéta szerinti édesítő
- ízlés szerint vanília
- 2 evőkanál kókuszzsír
Hozzávalók a díszítéshez:
- fél tojásfehérje
- annyi por édesítő amennyit felvesz a tojásfehérje
- pár csepp friss citromlé
Elkészítés:
A tészta folyékony és száraz hozzávalóit külön-külön keverd össze, majd elegyítsd és alaposan gyúrd össze. Pihentesd a tésztát hűvös helyen 30 percig.
A darakása desszertport az édesítővel, vaníliával, a tejjel, főzd sűrű krémesre. Langyosan keverd hozzá a kókuszzsírt, majd teljesen hűtsd ki.
A tésztát enyhén lisztezett felületen gyúrd át, 1/5-öd részét tedd félre a díszítéshez. A nagyobb tésztát nyújtsd ki 36 X 23 cm-es téglalappá, és sütőpapírral bélelt tepsiben, 175°C-on 10 perc alatt süsd készre. A kisebb tésztát is nyújtsd ki, és 18 db, kb. 3,5 cm átmérőjű karácsonyi mintákat szúrj ki a tésztából és 175°C-on 8 perc alatt süsd készre.
A kihűlt tésztalapot, vágd 3 egyenlő részre (12 X 23 cm).
A krémből tegyél félre egy evőkanállal, majd oszd kétfelé, és töltsd meg a lapokat.
Pár órára tedd hűtőszekrénybe (legjobb egy éjszakára).
A díszítéshez a tojásfehérjét az édesítővel és citromlével keverd sűrű, de még éppen folyós állagúra. Akkor jó, ha már a mázzal lehet rajzolni, de nem terül szét olyan gyorsan.Ízlés szerint díszítsd ki a mézeseket, majd hagyd megszáradni.
A süteményt vágd 18 szeltre. Mindegyik tetejére borsónyi krémmel ragassz 1-1 mézeskalácsot.
Egy ötlet, ha valaki nem szeretne külön bíbelődni a kis mézeskalácsokkal, akkor a felszeletelt süteményt tányérra/tálcára téve, szép karácsonyi sablon segítségéve,l megszórhatod por édesítővel, így is szép karácsonyi, dekoratív süteményt kaphatunk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Süss, főzz Te is egyszerűen, a receptben használt lisztkeverékkel! Rendeld meg most:
Éléskamra nyújtható tészta édes sütikhez szénhidrát csökkentett lisztkeverék
Anyasüti Krémes darakása vanília ízű desszertpor
Címkék: paleo mézeskalács szelet, gluténmentes, laktózmentes
Nézd meg, hogyan készül a PALEO DIÉTÁS ALMÁS TÁSKA