Tudtad? Ha 20 000 Ft felett vásárolsz akkor rendelésedet díjmentesen szállítjuk.

Kérdése van? Hívjon minket! +36 301087448

Blog

Sütési tanácsok Éléskamra lisztekhez

2018.06.06 08:13

Az Éléskamra megoldáslisztekkel könnyű bánni, egyszerű sütni belőlük és szigorú alapanyagigény nélkül sikerre vihetjük a végeredményt.

Mégis szeretnék némi segítséget nyújtani a felhasználásában, hogy a lehető legjobb eredményt érd el velük.

Hogyan használd a Paleolit Éléskamra liszteket?

 

- jellemzően tojás, víz, zsiradék hozzáadása szükséges csak a megoldáslisztekhez, így elkészítésük egyszerű (ezzel kikerülhetjük, hogy további bonyolult alapanyagokat kelljen beszerezni, vagy épp csak egy bizonyos márkájú termékkel működjenek). Így bármilyen kókuszzsírt használhatsz hozzá.

 

- a tojásoknál méreténél egy irányadó súlyt is megadunk grammban, de ettől 5-15 gramm eltérés felfelé vagy lefelé biztosan nem fogja módosítani a végeredményt, ennyi tűréshatár van a lisztekben

 

- a folyadék kimérésére pontosan figyeljünk oda, az nem véletlenül van ml-ben megadva és fontos a víz és a friss citromlé arányát is tartani - a legjobb a friss citromlé (csak úgy nagyjából adagolt folyadék eredményezhet túl sűrű vagy túl híg alaptésztát, ez által nedves belsőt, vagy épp túl tömöret)

 

- a saját sütődet valamennyire ismerni kell, mert a csomagoláson lévő sütési idők irányadó időtartamok, a tesztelések során több sütőben megsütött termékek leginkább jellemző mennyiségéből adódnak. Minden sütőnek megvan a maga sütési tulajdonsága (lent vagy fent jobban süt, féloldalasan süt, csal a hőmérője, stb.). Így természetesen mindenképpen a megadott sütési időtartamból érdemes kiindulni, de emelett érdemes figyelni a sütés folyamán a kenyér vagy sütemény színét is és erre is hagyatkozni. Ugyanakkor a lisztek nem csak szigorúan légkeverés nélkül süthetők, hanem lehet bátran használni a légkeveré funkciót. Itt érdemes figyelembe venni, hogy ilyen esetekben a sütési idő biztosan rövidülni fog és ez valamelyest szárítja a kisült pékárut. Így leginkább kenyerek esetében érdemes alkalmazni.

 

- a kókuszzsírt lágy, puha állagban jó a többi anyaghoz adni, de még nem folyósan. Ilyenkor van a legjobb állaga.

 

- a lisztek könnyedén elkeverhetők egy kanál vagy cukrászlapát segítségével, de bátran használható a robotgép dagasztószára is. Minimum addig érdemes keverni, amíg csomómentes nem lesz. De ha azt szeretnénk, hogy a kész pékáru minél levegősebb legyen, érdemes tovább, legalább 3-4 percig keverni, hogy minél több levegőt dolgozzunk a nyers tésztába. A bekevert alapanyagok általában hígabb állagúak, de a kivárt pihentetési idő után éppen kellően megfelelő sűrűbb állagot kapnak. Ez azoknál az alapoknál, amiket formában kell sütni, egy pudingszerű állag, azoknál, amihez nem szükséges forma, ott alaktartó, sűrű tésztát kapunk, ami nyújtható vagy formázható.

- a csomagoláson lévő pihentetési időt minimum be kell tartani, de felfelé el lehet térni tőlük, akár dupla időben is, mert minél tovább pihennek a tészták, annál jobban kapcsolódnak egymáshoz az egyes alkotók és fejtik ki megfelelő hatásukat (pl, veszik fel a lehető legtöbb nedvességet a rostok).

 

- azokat a tésztákat, amelyek formatartóak, a formázás előtt kicsit át kell gyúrni, ezzel az egyes alkotók még inkább keverednek

 

- a megadott elkészítési javaslatok csak egy lehetséges felhasználási módot mutatnak, a liszteket fantáziánk és tudásunk szerint variálhatjuk

 

- a kenyerek, péksütemények tetejét többféle változatban kenhetjük le, hogy fényes legyen: ha a tojás nem promléma, akkor a sárgáját használhatjuk erre. Ha tojásmentesség fontos, akkor sósak esetében jó választás a paradicsomlé-víz 1:3 arányú keveréke. Édesek esetén használható narancslé. Mindkét esetben jó a kókuszolaj (de ez puhítja a tetejét és kevésbé lesz így ropogós). Édesítésmentes növényi tejtől is piros és ropogós lesz a külseje. A lekenést a sütés vége előtt 10-15 perccel tegyük meg. Másképp nem tud kelloen megkelni a tészta a sütés alatt.

 

 

- a legtöbb nyújtást igénylő lisztünkhöz nem szükséges a nyers tésztát lisztezni, de ha biztosra szeretnél menni, akkor a tészta alá és fölé is szórj belőle (pl. nagyon kevés bambuszrost lisztet, maniókát vagy szezámlisztet/mandulalisztet javasolnék). Nyújtható két szilikonlap nélkül, csak közvetlenül a nyújtófával is. De mindenképpen magas minőségű szilikonos sütőpapírt vagy nyújtólapot használj ehhez. Túl sok liszt szórás megváltoztatja a tészta szerkezetét, szárazabb, tömörebb, törősebb lehet tőle.

 

- a sütéshez szilikonos sütőformát, szilikon sütőlapot, vagy szilikonnal bevont sütőpapírt válassz. Hiába kened ki a fém formát, majdnem biztos, hogy bele fog ragadni, mert a paleos lisztek általában már csak ilyenek. A sima sütőpapírra szintén nagy eséllyel ráragad a megsült tészta.

 

- tippek ahhoz, hogyan érhető el, hogy a lehető legszárazabb legyen a kenyér belseje: az előkészített kenyértésztát, ha formatartó, mint a Valódi barna kenyér vagy a Tojásmentes paleo kenyér, vágd be több helyen, egészen mélyen, kicsit nyisd szét ezt a vágást, hogy nagyobb felület legyen. Itt tud távozni a gőz. Hústűvel szurkáld meg néhány helyen, hogy a gőz távozását ott is segítsd. A kenyér oldalát hosszában vágd be kb. fél cm mélyen. Így szebben fog repedni, nőni is. Javasolnám, hogy ne kend le semmivel a kenyeret, mert a hő hatására hamar kérgesedni kezd, ezzel is bezárva a sütés során keletkező párát. Ha megsült a kenyér, vedd ki a tepsiből, tedd pl. tálaló alátétre, ami lyukacsos, ezzel szellőzve tud kihűlni.

 

- a formát igénylő kenyereket célszerű kb. 20*8 cm-es püspökkenyér formában sütni. Ebben lesznek szép magasak. Szilikonos formában jellemzően nincs ekkora méret, csak nagyobb (általában szélesebb), abban elég laposak lesznek a kenyerek. Kivétel a Szénhidrátszegény puha kenyér, ami fél kilós nagy családi méret. A többi kenyér 350-400 grammos. Célszerű bevonatos fém formát venni a megfelelő méretben és ebbe szilikonos papírt tenni.

 

(Folyamatosan bővítem az eszembe jutó tippekkel, ötletekkel.)