Tudtad? Ha 20 000 Ft felett vásárolsz akkor rendelésedet díjmentesen szállítjuk.

Kérdése van? Hívjon minket! +36 301087448

Blog

Nagy kenyérkörkép: miben mennyi szénhidrát van

2017.04.28 15:29

Nagy kenyérkörkép: Paleolit Éléskamra kész kenyerek szénhidrát tartalma

 

A közösségi médiában sok téves információba belefutok a paleos lisztek tápanyag összetételét illetően és ez leginkább a szénhidrát tartalomra van kiélezve. Szeretnék néhány tévhitet eloszlatni. Nem csak az a liszt vagy késztermék paleo, amelyben szinte semmi szénhidrát nincs.

 

Persze figyelni kell a napi szénhidrát mennyiségre, de annak minőségére, típusára még inkább. Ez nem feltétlenül jelent számolgatást. Ahhoz, hogy ne eredményezzen egy elfogyasztott táplálék inzulin kilengést és vércukor ingadozást lassú vagy közepes felszívódású szénhidrátból kell álljon. Ezek szépen elnyújtva, nem löketszerűen hasznosulnak, ezért élettanilag kedvezőek és nem okoznak farkaséhséget, hangulatingadozást, sokáig jól lakatnak és hosszan adnak energiát. A stabil inzulin és vércukor szint kiegyensúlyozza a kedélyállapotunkat is, szervezetünk egyéb hormonális működését és hozzájárul a fogyás elősegítéséhez is. Nincs konkrét napi ajánlás a paleoban a bevitt szénhidrátra, mindenkinek egyéni igényeihez, szervezete működéséhez, napi aktivitásához, egészségügyi állapotához kell saját magának beállítania. Azok, akik igyekeznek meggyőzni másokat, hogy paleo csak napi 100 g alatti szénhidrát bevitellel működhet, azok nem biztos, hogy figyelembe veszik a fenti szempontokat.

 

A lisztjeink megfelelnek ezeknek a kritériumoknak. A mellett, hogy a belőlük készült kenyerek szénhidrát-tartalma rendkívül alacsonynak mondható. Egy búzalisztes kenyér 100 grammjában 50-70 g szénhidrát található és 70-90 körüli az átlag glikémiás index, attól függ, mi egyebet tartalmaz még, tehát egyértelműen a gyorsan feszívódó karegória, egyes fehérkenyerek a répacukor szintjén vannak.

Már a lisztkeverékek nagy része is minimum 30%-kal csökkentett szénhidrát taralmú a 76 g-ot tartalmazó búzaliszthez viszonyítva. Az elkészült kenyerek pedig minimum 50%-kal csökkentett szénhidrát tartalmúak a fehér kenyérhez viszonyítva, de van olyan kenyerünk is, amiben 80%-kal kevesebb van.

 

 

Mindezek mellett figyeltem a kiegyensúlyozott rost-bevitelre is, hogy egyik kenyér esetében se fordulhasson elő, hogy egy adag elfogyasztásával csaknem elérjük a napi ajánlott rostbevitelt (30-50 g). A túlzott rostfogyasztást nem lehet elég folyadék fogyasztással kompenzálni és a szervezetünk ezért nem lesz hálás. Éppúgy gondokat okozhat, mint a rostszegény táplálkozás. Nagyjából ugyanazt az emésztési hatást elérve (puffadás, lassult bélműködés, székrekedés, dehidratáció, tápanyag felszívódási zavarok, hasi fájdalmak...).

 

 

Ezek a lisztek másképp műkődnek, mint a búzaliszt, sokkal kisebb mennyiség elegendő ahhoz, hogy egy 300-400 grammos kenyeret megsüssünk, amit aztán napokig fogyasztunk, hiszen tápanyagban gazdag, jó rostforrás, így ezekből biztosan nem eszünk meg 5-6 dkg-nál többet egy étkezésre.

A kenyerek le lehet fagyasztani egészben vagy szeletelve és szobahőmérsékleten vagy kenyérpirítóban kiolvaszthatók.

 

 

 

 

 

Készítettem egy áttekintő táblázatot, ami megkönnyíti a szénhidrát és rost számítást annak, aki ezt az étkezésében követi.

A kisült kenyér súlya a táblázatban szereplő súlytól 10-20 g-mal eltérhet.

Az egyes kész Paleolit Éléskamra kenyerek szénhidrát és rost tartalma, viszonyítva az átlag 53 g szénhidrátot tartalmazó búzalisztből készült kenyérhez képest (egyébként ez a minimum, hogy ennyi szénhidrát van benne, általában jóval több).

 

 

A kenyereink megfelelnek azoknak, akik:

-          fogyni vágynak

-          a paleolit életmódot követik

-          naturális termékeket keresnek,  adalékok nélkül

-          reform táplálkozást folytatnak

-          figyelnek a napi kiegyensúlyozott tápanyag bevitelre

-          inzulin vagy cukorprobléma miatt válogatniuk kell az ételeiket

-          táplálékallergiában szenvednek

-          könnyen elkészíthető, gyorsan kész kenyerekre vágynak

-          biztos megoldást keresnek az otthoni kutyulás helyett

-          tojásérzékenység esetén is van választás (termék itt)

-          maglisztet nem fogyasztókra is gondoltunk (termék itt)

-          extra alacsony szénhidrát tartalmú kenyeret keresnek (termék itt)

-          a teljes kiőrlésű kenyér volt a kedvencük (termék itt)

-          naturális ízű, semleges kenyeret kedvelik (termék itt)

-          igazán puha kenyeret keresnek (termék itt)