Tudtad? Ha 20 000 Ft felett vásárolsz akkor rendelésedet díjmentesen szállítjuk.

Kérdése van? Hívjon minket! +36 301087448

Tudtad?

Újévi fogadalmak helyett…

Szabó-Kopjár Ildikó
2022.12.30 16:09
Újévi fogadalmak helyett…

Majdnem minden második ember tesz valamilyen újévi fogadalmat, de csak kb. 10% az, akinek hónapokkal később is sikerül azt betartania!

A leggyakoribb fogadalmak az egészséges életmódra való törekvés témaköréből kerülnek ki, úgy, mint a fogyás, a rendszeres testmozgás beiktatása, valamint a dohányzásról való leszokás.

A dietetikusok és személyi edzők legzsúfoltabb időszaka következik az ünnepek után.

Az új év egy naaagy hétfő, amikor majd minden más lesz mint előtte. De vajon miért gondoljuk, hogy amihez nem volt erőnk/motivációnk/kitartásunk egész évben, az majd menni fog szilveszter után? Az újévi fogadalmak pszichológiájába nem megyek bele, nem az én asztalom, de a táplálkozás-részéről azért ejtsünk pár szót. Nevezzük inkább életmódnak, hiszen ez egy sokkal komplexebb dolog! A testi-lelki egészség a cél. Ehhez szorosan hozzátartozik az edzés, a testünkkel való törődés, és természetesen a megfelelő táplálkozás, valamint a lelki egyensúly is. Személy szerint az a bajom a fogadalmakkal, hogy könnyen a „hamis remény szindróma” áldozataivá váljunk. A pszichológiában arra használják ezt a kifejezést, amikor valaki irreális elvárásokat támaszt a szokásai megváltoztatására. (Na csak belementem ebbe is egy kicsit .))

A klienseimnek is gyakran hangsúlyozom, hogy reális, egyértelmű célokat tűzzünk ki, így elkerülhetjük a csalódást. Sokan évtizedekig „dolgoznak” a súlyfelesleg kialakulásán, mégis pár hónap alatt szeretnének megszabadulni 20 kilótól. Az egészséges ütemű fogyás heti fél kg. Ezt úgy érjük el, ha a napi bevitt energiát a szükségletünkhöz képest 500 kcal-val csökkentjük, vagy a felhasználást növeljük. Ideális esetben a kettőt ötvözve, kalóriadeficitet hozunk létre. Fogyni kizárólag akkor fogunk, ha kevesebb energiát viszünk be, mint amennyit elégetünk. A nagy kérdés nem pusztán a mennyiség, hanem a minőség is, hiszen ha csak a deficit a cél, akkor irány a gyorsétterem, megnézzük mennyi fast food tartalmaz kb 1500 kalóriát és nosza rajta! A cél az, hogy a meghatározott energiamennyiség olyan ételekben realizálódjon, amelyek tartalmazzák a szervezet számára hasznos tápanyagokat, jóllakottak és energikusak vagyunk tőlük.

Mindig csak egy lépésre koncentráljunk! A nagy cél megijeszthet és elveheti a kedvünket. 1-1 triatlonverseny alkalmával magam is ezt a taktikát követem, mindig az adott számra (úszás/kerékpározás/futás) összpontosítok, mert az 5-6 órás verseny gondolata már a rajtban elijesztene.

Az adott napot igyekezzünk a tőlünk telhető legjobban „lehozni” és ne feledjük, nincs olyan, hogy akkor ma már mindegy… Minden apróság számít! Nem csak felfelé, de lefelé is érvényes a sok kicsi sokra megy elve. Gondoljunk csak arra, hogy 1 evőkanál olaj közel 100 kcal! Milyen egyszerűen rálocsoljuk a salátára (jó esetben), vagy adjuk hozzá ételkészítésnél az ételeinkhez. 1-1 ilyen apró változtatás és hamar összejön a megcélzott -500 kcal/nap!

A folyamatos tanulás és próbálkozás része, hogy néha belecsúszunk a régi szokásainkba. Ilyenkor ne vádoljuk magunkat, a változásokhoz idő és akaraterő kell. Minden nap egy új nap, és egyre könnyebb lesz! A kudarcokat könnyebben el tudjuk kerülni, ha nem vagyunk magunkkal nagyon szigorúak, ezért tartózkodjunk a drasztikus divatdiétáktól. Nyugodtan kérjünk segítséget szakembertől, ha egyedül elveszettek vagyunk a témában. 

Fontos a család támogatása is, nagyon nehéz úgy változtatni, ha a környezetünk nincs mellettünk. Beszéljünk velük őszintén a céljainkról és tervezzük meg, mik azok a változtatások, amelyek mindnyájunk életét egészségesebbé teszik!

10+1 tipp, ha az év bármelyik szakaszában úgy döntesz, hogy változtatsz az életmódodon:

 • Bő olajban sütés kerülése.
 • Cukorbevitel csökkentése (kávé/tea cukor nélkül, vagy édesítőszerrel)
 • Felhasznált zsiradék csökkentése.
 • Zsírszegény alapanyagok előnyben részesítése (csirke, pulyka, sertés karaj/szűz, halak, tejföl helyett joghurt).
 • Édesített tejtermékek helyett házi készítésű (natúr joghurt + gyümölcs, esetleg édesítő).
 • Krémlevesek, főzelékek önmagukkal való sűrítése lisztes rántás/habarás helyett.
 • A köret fele helyett + zöldség.
 • Minden főétkezéshez 100-300 g zöldség fogyasztása. (fagyasztott zöldség mixek, sütőben sült gyökérzöldségek, saláta, savanyúság)
 • Az adagok csökkentése.
 • Banán helyett alma.
 • És persze a mozgás! Sétálj, szállj le korábban a buszról, kirándulj, kocogj, járj konditerembe, csoportos órákra, …. találd meg azt a sportágat, amiben örömödet leled, hidd el, sokkal elégedettebb leszel magaddal!

 

Boldog új évet!