Valódi kenyér Keltes élmény liszttel
Ez egy igazi kenyérutánzat lett. Szinte már azt mondhatnám rá, hogy hagyományos kenyér. Alapja a Keltes élmény lisztkeverék, a csomagoláson lévő recept szerint.
Gyorsan elkészíthető pihe-puha, kívül ropogós, igazi kérges kenyér. Csökkentett szénhidrát tartalmú, nincs benne eltúlzott rostmennyiség, mégis puha és olyan igazi kenyérféle.
Hozzávalók és elkészítés (alaprecept a csomagoláson szerepel, a változás annyi, hogy nem édes kalács tészta, hanem sós kenyér tészta lesz belőle, vagyis az édesítőt sóra cseréljük.
3 M-es tojást (kb. 165 g) keverj el, 20 ml friss citromlével, 120 ml vízzel, 25 g lágy kókuszzsírral és 5 g himalája sóval. Ez után keverj hozzá a lisztből 200 g-ot. Keverheted egyszerűen cukrászlapáttal vagy kanállal is, de érdemes kb. 2 percig kevergetni, hogy minél több levegőt dolgozz a tésztába (de használhatod a robotgép kenyérdagasztó szárát is). Pihentesd a tésztát 30 percig. Ezután nedves kézzel formázz belőle kenyeret, szépen simítsd el a tetejét és 3 helyen, jó mélyen vágd be.
Tepsiben vagy szilikon lapon tedd oda sülni. Szép formatartó a nyers kenyér tészta. Ha a sütő elérte a 100 fokot, beteheted a kenyeret (így szép lassan tovább kel a sütőben), melegítsd 200 fokra és alsó-felső sütésen süsd 25 percet, majd még további 25 percet 180 fokon.
(Amikor visszavettem a hőfokot megkentem egy felvert tojással. Ettől szép barna lett, de elhagyható).
Teljesen kihűlve érdemes szeletelni.
A kenyér súlya kb. 400 g.
A kisült kenyérben (100 grammban) 24,7 gramm szénhidrát van és 13,5 gramm könnyen emészthető rost. Egy adagban (2 szelet = 40 gramm), csupán 9,8 g szénhidrát és 5,4 g rost van.
Ennyi rost gondoskodik arról, hogy lassan felszívódó szénhidrát forrást nyújtson a kenyér, de mégsem okoz emésztési nehézséget.
A kenyér napokig puha és friss, igazán keltes jellegű, hagyományosra hasonlító. Nincs mellékíze és nem tömör, ugyanakkor nem is morzsálódik.