Keltes állagú, gyúrható, nyújtható, jól kezelhető tészta. Mennyei finom natúr ízvilág, semmi szokványos paleos mellékíz... Képzelj el egy sós vagy édes kelt sütit és váltsd valóra ezzel a lisztkeverékkel!
*A magas keményítő tartalmú általános gluténmentes lisztekhez képest kb. 30%-kal csökkentett szénhidrát tartalmú termék.
Mit készíthetünk belőle?
Minden kedvenc sós vagy édes finom, puha keltes sütit, kenyeret, péksütit croissant jellegű pékárut könnyedén megvalósíthatsz ezzel a sokoldalú alapanyaggal. Diétás konyhák alaplisztje.
Kinek ajánljuk?
A Keltes élmény lisztkeverék a kelt tésztát kedvelők számára készült. Azoknak, akik olykor szeretnék reform életmódjukba, vagy diétájukba visszacsempészni a nagymama finom, puha és légies keltes süteményeit. Olykor vágynak arra, hogy a reggeli asztalra egy frissen sült kakaós csigát, lekváros buktát vagy egy finom pizzás párnát tegyenek, a család legnagyobb örömére. Jó szívvel ajánjuk iskolás gyermekek tízórai csomagjába, munkahelyi gyors étkezésekhez egyaránt.
A régi, megszokott kelt tésztákhoz nagyon hasonlító sütemények készíthetők belőle.
Jó választás kezdőknek, és azoknak, akik egy családtagot szeretnénk reform táplálkozásra átszoktatni.
Jó szívvel ajánljuk diétázóknak, paleolit életmód híveinek, azoknak, akik szem előtt tartják az egyszerű, de egészséges, változatos napi táplálkozást.
Kedvező rost-szénhidrát összetétele miatt a fogyókúrázók, cukorbetegek, inzulin rezisztensek is fogyaszthatják.
A belőle készült sütemények másnap is finomak és puhák.
Diétázók is fogyaszthatják, ha rostban gazdag, jó minőségű, lassú felszívódású szénhidrátforrásból szeretnék sütemény igényüket fedezni. Hosszú ideig jól-lakottság éreztet biztosít, kiegyensúlyozott rosttartalma miatt az emésztésre is jótékony hatással lehet.
Pontosan mit tartalmaz a lisztkeverék?
Összetevők: tápióka keményítő, zsirtalanított maglisztek keveréke (arany lenmagliszt, szezámmagliszt, kókuszliszt) , élelmi rostok (bambuszrost liszt, útifűmaghéj liszt), Éléskamra foszfátmentes paleo sütőpor (savanyúságot szabályozó anyag: borkősav, térfogatnövelő szer: nátrium-hidrogén-karbonát, tápióka keményítő)
Allergén anyagok vastagon szedve.
SÓMENTES ÉS ÉDESÍTÉSMENTES TERMÉK. Felhasználástól függően édesíteni, sózni szükséges.
A lisztkeverék kiadós adagjával családok számára bőséggel elegendő, vagy vendégségekre készítve is megfelelő adag. Az elkészült sütemények fagyaszthatók és szobahőmérsékelten érdemes kiolvasztani, majd sütőben 100 fokon langyosra is melegíthetők.
A keverékben a finomabb ízvilág elérése érdekében a szúrós ízű szódabikarbóna helyett a saját fejlesztésű Éléskamra foszfátmentes sütőport használjuk, citromsav nélkül.
Hozzáadott adalékoktól, színezékektől, konzerváló szerektől, aromáktól, ízfokozóktól mentes, csak természetes alapanyagok felhasználásával előállított naturális termék.
Gabona-, cukor-, szója-, tejmentes magyar kézműves lisztkeverék.
Nem tartalmaz továbbá mandulalisztet, konjac lisztet, élesztőt sem.
Csak természetesen előforduló cukrokat és rostokat tartalmaz.
Saját, garantáltan gluténmentes műhelyünkben csomagolva.
Szezámmagot és dióféléket felhasználó üzemben készült.
Száraz, hűvös helyen tartandó.
Csomagolás szerinti ALAPRECEPT javaslat
Készíthető belőle édesen kakaós csiga, különféle töltött párna, bukta, kalács. Sósan kenyér, zsemle, pizzás csiga, hússal töltött párnácskák, stb, amit csak fantáziánk kitalál.
Hozzávalók:
- 200 g Éléskamra Keltes élmény univerzális szénhidrát csökkentett* lisztkeverék
- 3 M-es tojás (kb. 155 g)
- 20 ml friss citromlé
- 130 ml víz
- 25 g lágy kókuszzsír
- 40 g kristályos édesítő (eritit, xilit, gliin stb) vagy sós tésztához 5 g só
Elkészítés sós vagy édes alaptészta: 3 M-es tojást (kb. 155 g) keverj el 20 ml friss citromlével, 130 ml langyos vízzel, 25 g lágy kókuszzsírral és 40 g kristályos édesítővel (eritrit, xilit, glicin, stb.) vagy 5 g sóval és adj hozzá 200 g lisztet. Keverd legalább 3 percig. Majd pihentesd a tésztát 30 percig hűvös helyen a végleges sűrűséghez. Szilikonos lapon, enyhén lisztezett felületen forgasd át, majd alul-felül lisztezve 30*25 cm-es lappá nyújtsd ki, ha töltött süteményt, csigákat, batyut, buktát készítenél. Oszd 6 részre, ha kiflit, zsemlét formáznál, vagy a tészta egészéből készíts 25 cm hosszúra nyújtott kenyeret.
Átlagos sütési idők: aprósütik, zsemlék, csigák, stb.: alsó-felső sütésen 200 fokon 20 perc, 180 fokon 15 perc (saját sütőnktől függően több-kevesebb is lehet). Kenyeret 200 fokon 50 perc alatt süssünk belőle.
LEGKEDVELTEBB RECEPTEK
Tekert csíkos kalács - BABKA (édesen)
Tészta arányai és elkészítése a fentiek szerint.
Töltelékhez:
- 4 ek édesítő
- 1 ek holland kakaó
A 30*25 cm-esre nyújtott tésztát kend meg olvadt kókuszzsírral, erre hintsd a 4 evőkanál édesítő+1 evőkanál holland kakaó keverékét. Spricceld le vízzel. Tekerd fel és a rudat vágd el 15-15 cm hosszúra. A mellékelt fotó szerint vágd be és mindkettőt fonatszerűen tekerd fel. Sütőpapírral bélelt püspökkenyér formában helyezd egymás tetejére a két fonatot és 180 fokra melegített sütőben 35 perc alatt süsd készre.
Kemencés lepény
Tészta arányai és elkészítése a fentiek szerint a sós recepttel.
A fenti módon sós tésztát készítünk, 20 percig pihentetjük, pici liszttel átgyúrjuk és alsó-felső lisztszórással kb. 8 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk.
Megkenjük 100 g TOTU krém extrából készített krémmel: 2 gerezd zúzott fokhagyma, 30 g lágy kókuszzsír, só, citromlé ízlés szerint. Rákerül a szalonna, sonka, kolbász, hagyma, majd opcionálisan a tetejére éven túl érlelt sajt.
200 fokos sütőben 15-17 perc alatt sütjük készre (alsó-felső sütés), ebből 25*35 cm-es nagyságú lepény lett. Sütés után kb. 12 mm vastag tésztát kapunk, aminek az állaga, naturális íze megtévesztésig hasonlít a vásárokban kapható valódi kemencés lepényhez.
TOJÁSMENTES ALAPRECEPT:
Keltes élmény tojásmentes édes tészta:
Hozzávalók:
- 200 g Éléskamra Keltes élmény univerzális lisztkeverék
- 230 ml víz
- 20 ml friss citromlé
- 40 g lágy kókuszzsír
- 5 g foszfátmentes sütőpor
- 40 g eritrit (vagy diéta szerinti édesítő)
A fenti hozzávalókat dolgozd ki alaposan. Pihentesd a tésztát 30 percig hideg helyen (vagy még tovább). Ezután szilikonos lapon, enyhén lisztezett felületen gyúrd át kicsit. Alkoss belőle kedved szerint.
Keltes élmény tojásmentes sós alaprecept:
Hozzávalók:
- 200 g Éléskamra Keltes élmény univerzális lisztkeverék
- 230 ml víz
- 20 ml friss citromlé
- 40 g lágy kókuszzsír
- 7 g só
- 5 g foszfátmentes sütőpor
A fenti hozzávalókat dolgozd ki alaposan. Pihentesd a tésztát 30 percig hideg helyen (vagy még tovább). Ezután szilikonos lapon, enyhén lisztezett felületen gyúrd át kicsit. Alkoss belőle kedved szerint.
További kreatív recepteket az alábbi linken találsz. Gyűjts inspirációt a felhasználásához! Keltes élmény receptek
Csak kis adagok készítenél? ALAPRECEPT 100 G LISZTRE ITT
Ti mondtátok:
M. Tímea: "Nagy kedvencünk a Éléskamra Keltes élmény univerzális liszt keverék, pizzás csiga a favorit belőle,-nagyobb mennyiséget készítek és lefagyasztom ami megmarad, ha marad kiolvasztjuk sütőben ha reggel sietünk 10 perc alatt kiolvad,és az állbundás kenyér a másik kedvenc ami készül ebből a lisztből .Egyszerűen szeretjük minden héten készítem a családnak!! Köszönjük a szuper fejlesztéseket! Megkönnyíti a mindennapokat a lisztkeverékek használata."
K. Viktória. "Elég nehéz a választás, hogy melyik is a kedvenc Éléskmara lisztem de a keltes élmény az nagy favorit (illetve most már az anyasütis verzió is). Azért is imádom, mert begyúrok egy adagot és akár 3-4 féle dolog is készül belőle pillanatok alatt :) ÉS tényleg bármi elkészíthető belőle, legyen az gőzgombóc vagy kürtős kalács, vagy egy jó kis melegszendvics :)"
Ti készítettétek:
Török pide (pizza)
Forrás:
LOVELY PALEO INSPIRATION
https://lovelypaleoinspiration.blog/2017/06/29/torok-pide-pizza/
Paleo "túrós" csiga málnával és ribizlivel
Derecskeiné Horváth Zsuzsa receptje
Keltes kakós csiga
Csernyák Dóra receptje
Medvehagymás pogácsa
Vitéz Viktória receptje
Hot-dog kifli
Kiss Viktória remek ötlete
Keltes lángos
Babicz Zsuzsa zseniális ötlete
Kürtöskalács (paleo)
Derecskeiné Horváth Zsuzsanna küldte nekünk :)
Keltes kenyérke
Vasas Ildikó kenyérkéje