Mit készíthetünk belőle?
Egy nagy tál puha és csábító fánknak nem sokan tudnak ellenállni. A nem diétázók sem fognak reklamálni, ha megkínálod őket.
Ugyanebből a receptből a kifőtt nudlit sem bonyolultabb elkészíteni.
*A magas keményítő tartalmú általános gluténmentes lisztekhez képest kb. 30%-kal csökkentett szénhidrát tartalmú termék.
A lisztkeverék minden szárazanyagot tartalmaz, csak tojás és víz hozzáadása szükséges. Nagyjából 20 db 5 cm-es fánk elkészítéséhez elegendő mennyiség. A tésztával könnyű bánni, egyszerűen nyújtható és formázható. Nem szakad, nem ragad. Semmilyen külön sütési tudományt nem igényel.
Kinek ajánljuk?
Jó szívvel ajánljuk diétázóknak, cukorbetegeknek, izulin rezisztenseknek, glutén érzékenyeknek, paleolit életmód híveinek, azoknak, akik szem előtt tartják az egyszerű, de egészséges napi táplálkozást.
A fánk kiegyensúlyozott rosttartalma miatt az emésztésre is jótékony hatással lehet. A rost lassítja a szénhidrátok felszívódását, így hosszú ideig ad energiát és jóllakottság érzetet.
Nem issza fel a sütés közben használt zsiradékot, így ebben biztosan különbözik a hagyományos fánkoktól. De ízében, állagában ahhoz nagyon hasonló finomság.
Pontosan mit tartalmaz a lisztkeverék?
Összetevők: tápióka keményítő, élelmi rostok (bambuszrost liszt, útifűmaghéj liszt), arany lenmagliszt, szezámmag liszt, Éléskamra foszfátmentes sütőpor (savanyúságot szabályozó anyag: borkősav, térfogatnövelő szer: nátrium-hidrogén-karbonát, tápióka keményítő)
Hozzáadott adalékoktól, színezékektől, konzerváló szerektől, aromáktól, ízfokozóktól mentes, csak természetes alapanyagok felhasználásával előállított naturális termék.
Gabona-, cukor-, szója-, tejmentes magyar kézműves lisztkeverék.
Nem tartalmaz továbbá kókuszlisztet, konjac lisztet, élesztőt sem.
Hogyan készítd el?
Alaprecept:
Hozzávalók:
- 1 csomag Éléskamra Puha fánk és nudli szénhidrát csökkentett* lisztkeverék
- 3 M-es tojás (kb. 165 g)
- 1 M-es tojás sárgája
- 150 ml víz
- 60 g eritrit
Elkészítési javaslat
FÁNK: 3 M-es tojást (kb. 165 g) és 1 M-es tojássárgáját keverj el 150 ml hideg vízzel, 60 g eritrittel vagy más édesítővel. Add hozzá a fánklisztet és keverd csomómentesre egy kanállal vagy robotgéppel. Hagyd pihenni a tésztát 30 peret hűvös helyen, majd enyhén lisztezve jól gyúrd át. Ezt követően lisztes felületen nyújtsd el 8-10 mm-esre, kb. 5 cm-es formával szaggatva 20 db fánkod lesz. Közepébe nyomj mélyedést, majd nem túl forró, legalább 2 cm magas mennyiségű zsiradékon süsd készre oldalanként 2-3 perc alatt. A fánkok sütés közben szép vastagra nőnek. Langyosan a kívánt feltéttel fogyasztható.
Letakarva hűtőben tárolva napokig eltartható. Puha, foszlós, mellékíz nélküli fánkok készíthetők így.
NUDLI: A fenti módon bekevert tésztát pihentetés után sodord ki hosszú rudakra, vágd fel 3-4 cm-es kis csíkokra, dobd lobogó forró vízbe, amelybe egy pici zsiradékot is tettél. Várd meg, amíg a nudli feljön a víz tetejére, főzd még 2 percig, szűrd le, majd még forrón forgasd pirított morzsába, dióba vagy mákba ízlésed szerint.
TOJÁSMENTES ALAPRECEPT
Hozzávalók:
- 1 csomag Éléskamra Puha fánk és nudli lisztkeverék
- 210 ml víz
- 60 g eritrit
- 60 g kókusztejszín (cocomas)
A hozzávelókat keverd csomómentesre egy kanállal vagy robotgéppel. Hagyd pihenni a tésztát 30 peret hűvös helyen, majd enyhén lisztezve jól gyúred át. Ezt követően lisztes felületen nyújtsd el 1-1,5 cm-esre, kb. 5-6 cm-es formával szaggatva 15-20 db fánkod lesz. Közepébe nyomj mélyedést, majd nem túlforró, legalább 2 cm magas mennyiségű zsiradékon süsd készre oldalanként 2-3 perc alatt. A fánkok sütés közben szép vastagra nőnek. Langyosan a kívánt feltéttel fogyasztható.
TOVÁBBI KREATÍV RECEPTEKET EZEN A LINKEN TALÁLSZ! GYŰJTS INSPIRÁCIÓT A FELHASZNÁLÁSHOZ! PALEO PUHA FÁNK LISZT RECEPTEK
Csak természetesen előforduló cukrokat és rostokat tartalmaz.
Saját, garantáltan gluténmentes műhelyünkben csomagolva.
Szezámmagot és dióféléket felhasználó üzemben készült.
Száraz, hűvös helyen tartandó.
Ti mondtátok:
K. Ottília: " Tanítónő vagyok, az iskolai farsangi bulira úgy akartam fánkot készíteni, hogy azt minden kisdiákom megkóstolhassa, a cukorbeteg és a glutén érzékeny kisgyerek is, ekkor ajánlották nekem az Éléskamra Fánk lisztkeveréket, nagyon boldog voltam, mert egyáltalán nem volt nehéz elkészíteni és minden gyerkőc felhőtlenül falatozhatott belőle. Amikor a szülők meghallották, hogy "mindenmentes" fánkot sütöttem a gyerekeknek azt hitték, hogy órákat töltöttem a konyhában kísérletezgetve. :)"
L. Tamás "Egyik délután egyedül maradtam az ikrekkel, akik "most azonnal" valami édességet akartak. Körül néztem a kamrában, sajnálatomra semmi kész nassolnivaló nem volt. Ekkor került a kezembe az Éléskamra Fánk lisztkeverék, hát gondolotam egy nagyot és a két 4 évessel fánkot sütöttünk, nagy meglepetésünkre semmi nehézség nem volt benne. :) De a feleségem volt a legjobban meglepve amikor hazaért és látta mit alkottunk együtt a konyhában."
Ti készítettétek:
Ezt a receptet Kovács Tina készítette.
A hozzá tartozó eredeti bejegyzést és receptet itt találod:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=675878042623371&set=pcb.211377236031371&type=3&theater
Ezt a receptet Tündéri paleo készítette:
A hozzá tartozó eredeti bejegyzést és receptet itt találod:
https://www.facebook.com/tunderikonyha/photos/a.524494371034812.1073741831.524355894381993/758494957634751/?type=3&theater
Ezt a receptet Kovács Tina készítette.
A hozzá tartozó eredeti bejegyzést és receptet itt találod:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=726175867593588&set=pcb.270570633445364&type=3&theater&ifg=1
Fánk (paleo)
Forrás:
Fánkból mini kürtös
Forrás:
https://lovelypaleoinspiration.blog/2017/04/08/fankbol-mini-kurtos/#jp-carousel-1805
Gőzgombóc
Forrás:
https://lovelypaleoinspiration.blog/2017/03/14/gozgomboc/
Sárgabarackos gombóc
Forrás:
LOVELY PALEO INSPIRATION
https://lovelypaleoinspiration.blog/2017/06/29/sargabarackos-gomboc/
Fehér csokis puha fánk
Recept forrása: Derecskeiné Horváth Zsuzsanna
Pudinggal töltött kókuszos fánk
Recept forrása: Derecskeiné Hortváth Zsuzsanna