Tudtad? Ha 20 000 Ft felett vásárolsz akkor rendelésedet díjmentesen szállítjuk.

Kérdése van? Hívjon minket! +36 301087448

Tudtad?

Érthetően a gluténérzékenységről

2023.01.04 18:12
Érthetően a gluténérzékenységről

Ahhoz, hogy egyszerűen megértsük a gluténérzékenységet és a kínzó tüneteit, először ismerjük meg a glutént, ami egy olyan fehérje, amely számos élelmiszerben, például a búzában is megtalálható. Egyesek lehetnek érzékenyek rá, ezt hívjuk glutén intoleranciának, gluténérzékenységnek, néha kissé tévesen liszt intoleranciának. De hogyan lehet felismerni a gluténérzékenyéget, mivel jár és mit kell tenned?

 

Mi a gluténérzékenység?

A gluténérzékenység nem más, mint az, ha valaki glutén elfogyasztása után kellemetlenül érzi magát rosszul lesz. Tipikus tünete a fáradtság, az émelygés, és gyakori a puffadás. A gluténintoleranciát egyébként cöliákiás gluténérzékenységnek is nevezik (NCGS).

Beszéljük meg, mire is vagy érzékeny. A glutén a búzában, árpában, rozsban és más gabonafélékben található fehérje, de emellett sok másik ételben és italban - például tésztában, gabonapehelyben és sörben – is megtalálható, sőt vitaminokban, kozmetikumokban és bizonyos gyógyszerekben is.

 

A gluténérzékenység és a cöliákia akkor ugyanaz?

A gluténintolerancia és a cöliákia nem ugyanaz. A cöliákiában szenvedő emberek autoimmun reakciót válaszolnak a gluténre, ez azt jelenti, hogy a szervezetük úgy próbál harcolni a glutén ellen, mintha az egy vírus lenne. Ez a reakció gyulladást és károsodást okoz az emésztőrendszerükben. A cöliákiában szenvedő emberek vérében magas bizonyos glutén ellen küzdő anyagok antitestek szintje.

A gluténérzékenység és a cöliákia tehát rendkívül sok és nagyon azonos tünetet okoz, de a glutén érzékenységben szenvedő emberek vérében nincs kóros gén vagy antitestek.

 

A gluténérzékenység és a cöliákia: mi a különbség?

A gluténintolerancia és a cöliákia nem ugyanaz. A cöliákiában (lisztérzékenységben) szenvedő emberek autoimmun reakciót válaszolnak a gluténre, ez azt jelenti, hogy a szervezetük úgy próbál harcolni a glutén ellen, mintha az egy vírus lenne. Ez a reakció gyulladást és károsodást okoz az emésztőrendszerükben. A cöliákiában szenvedő emberek vérében magas bizonyos olyan glutén ellen küzdő anyagok antitestek szintje.

Rendkívül hasonlóak a tünetek, de a lisztérzékenység (a cöliákia) szinten tartható odafigyeléssel.

 

Honnan tudom, hogy érzékeny vagyok és mit tegyek?

Kicsit szakmai rész jön, de érthető lesz. Bár látszólag nem, de mégis szerencsés vagy, hiszen az egyetlen autoimmun betegség a cöliákia, amely kiváltóját – a glutént, pontosabban a gliadint – ismerjük. Ha nem akarod ismét és ismét átélni a kellemetlen tüneteket – a puffadást, a hasmenést, vagy a nagyon bűzös székletet – akkor a legjobb, ha megvizsgáltatod magad és vagy kiderül a gluténérzékenység, vagy kizárod.

Ez azért is fontos, mert idővel a különböző tünetek egyre erősödnek: ugyanolyan minőségű táplálék mellett fogyhatsz, a D vitamin hiánya és a K vitamin hiánya is megjelenik, de akár (természetesen hölgyeknél) a ciklusra is kihathat.

 

Mit kell tenned?

Elkerülni a társbetegségeket, ezért amilyen gyorsan csak lehet felismerni, erre megvannak az orvosi módszerek. A gluténérzékenység felismerhető a vérből, de egy apróbb beavatkozással is kimutatható, a leghumánusabb módszer az, hogy 6 hétig gluténnel teli étrendet eszel 6 hétig gluténmenteset és az eredmény kétségtelenné válik.

 

A gluténmentes étrend

A gond az, hogy a lisztérzékenységre nincsen injekció, kezelés vagy bármilyen gyógymód: az egyetlen lehetőség a gluténmentes étrend, amit az elején rendkívül nehéz betartani. Lesznek tiltólistás ételek (rozs, a korpa, a maláta, ezeket a dietetikus összeírja) lesznek olyanok, amelyek nyomokban glutént tartalmazhatnak, és olyanok, amik egyáltalán nem és gond nélkül fogyaszthatók.

A gluténmentes étrendben nincs olyan csalónap mint a többi diétában. Ha egyszer elcsábulsz, számítanod kell a már jól ismert következményekre, ezért mi azt javasoljuk, hogy próbáld meg az étrendedet teljesen gluténmentessé varázsolni.

Szívesen segítünk, nálunk sokféle gluténmentes, a diétába illeszthető terméket találsz.