Tudtad? Ha 20 000 Ft felett vásárolsz akkor rendelésedet díjmentesen szállítjuk.

Kérdése van? Hívjon minket! +36 301087448

Tanácsok termékeinkhez

Gluténmentes sütés alapismeretek

Éléskamra
2023.01.30 03:44

A gluténmentes sütés azoknak a gasztronómiai igényeknek a megfelelője, akik gluténérzékenyek, cöliákiások vagy egyszerűen csak kerülik a glutént. A glutén egy fehérje, amely a búzában, rozsban, árpában és zabban található meg. A gluténmentes sütés során ezeket a gabonaféléket kell kerülni, és helyette olyan alapanyagokat kell használni, mint a rizsliszt, kókuszliszt, mandula liszt, hajdína liszt, és egyéb, ma már széles körben kapható gluténmentes alapanyagok. 

 

 

A gluténmentes sütés első lépése, hogy megismerjük a gluténmentes alapanyagokat és azok tulajdonságait. Például a rizsliszt finomabb állagú, mint a búzaliszt, ezért több nedvességet kell hozzáadni a tésztához. 

Az Éléskamra Gluténmentes termékek lisztkeverékei abban nyújtanak segítséget, hogy ne kelljen keresgélned a gluténmentes összetevők között, valamint ne kelljen a különböző lisztek keverési arányain gondolkodnod. 

A második lépés, hogy megtaláljuk a megfelelő recepteket. Ma már számos gluténmentes recept található az interneten és a szakácskönyvekben. Fontos, hogy a recepteket pontosan kövessük, mivel a gluténmentes sütésben nincs annyi tapasztalat, mint a hagyományos sütésben.

Az Éléskamra Gluténmentes lisztkeverékekből készület receptek széles körben megtalálhatóak blog oldalunkon a www.eleskamralisztek.hu weboldalon.  

A harmadik lépés, hogy beszerezzük a megfelelő eszközöket a sütéshez. A gluténmentes sütéshez speciális sütőformákra és sütőeszközökre lesz szükségünk, hogy a tészták ne ragadjanak le.

Megtalálod őket akár nálunk is itt: 

https://glutenmenteslisztek.hu/Sutes-kellekek

Szilikon lapok, gluténmentes tálak, edények. Ne felejtsük el, hogy ha a családunkban van gluténmentes étrenden lévő családtag, és egyébként sima búzaliszttel is dolgozunk, akkor külön edényekre lesz szükségünk. Célszerű színek szerint is megkülönböztetni, pl: zöld a gluténmentes, piros a gluténes értelekhez. Mosogatógépben keveredhet, de előtte öblítsd el az edényeket folyóvíz alatt, ezt követően indíthatod a mosogatógépet, magas hőfokon.  

Végül, ne feledjük, hogy a gluténmentes sütés időigényesebb és bonyolultabb, mint a hagyományos sütés. Sokkal fontosabb a sütési hőmérséklet, és a sütési idő, mint búzaliszt esetén.

De ha betartjuk a fenti lépéseket, és folyamatosan tanulunk és gyakorolunk, akkor biztosan sikeresen elkészíthetünk gluténmentes édességeket, amelyek finomak és egészségesek.

Sok sikert, jó sütést, és jó egészséget Mindenkinek!