Almás rózsa
Ti készítettétek
Alma rózsa
Tészta hozzávalók:
- 1 tasak Paleolit Éléskamra Ünnepi bejgli lisztkeverék vagy Magliszt mentes nyújtható tészta alapliszt
- 10 gramm bambusz rost,
- 10 gramm por állagú zselatin,
- 30 gramm méz,
- 50 gramm puha aszalvány (datolya vagy füge),
- 170 ml meleg víz,
- 30 ml citromlé,
- 80 gramm cukkini / alma püré (puhára főtt alma vagy cukkini pürésítve, mindegy melyik),
- 60 gramm állati zsiradék (én darált sertés hájjal készítettem, kókuszolajjal nem próbáltam).
Töltelék:
- két darab édes alma kicsumázva, elfelezve, zöldséggyalun vékonyra szeletelve,
- fél citrom vagy narancs leve,
- egy-két evőkanál kenhető állagú lekvár,
- opcionálisan fahéj vagy más fűszer.
Elkészítés:
A lisztkeveréket a bambuszrostliszttel alaposan összekeverjük. Egy magasfalú botmixer pohárba mérjük a zselatint, mézet, kisebbekre darabolt puha aszalványokat, citromlét és meleg vizet, majd le-fel mozgással sűrű fehér habbá mixeljük pár perc alatt.
Egy lábasban a darált sertés hájat és a pürét egybemelegítjük. A szárazanyagokra öntjük a zsíros masszát, majd a tojáspótló fehér habot, alaposan egy spatulával elvegyítjük, ezt követően hideg helyre tesszük legalább egy fél órára pihenni, egybeduzzadni. A tészta pihenő idejében előkészítjük az almaszirmokat: A vékony almagerezdeket forró citromos/narancsos vízzel leforrázzuk, fedő alatt tartjuk, hogy bepuhuljanak.
A továbbiakban a tésztával szilikon lapon dolgozunk. Pihentetést követően alaposan összegyúrjuk, ha igényel némi alá-fölé lisztezést akkor arra bambuszrostlisztet, vagy manióka lisztet használunk. Kb. 25 cm széles téglalappá nyújtjuk, amilyen vékonyra csak tudjuk. 3 cm magasságú csíkokra szabdaljuk fel. A bepuhult almagerezdeket gömbölyödő hasukkal felfelé a tésztacsíkokra sorakoztatjuk szorosan feles fedésben úgy hogy a tésztán felül túlnyúljanak. Alulról vékonyan bekenjük lekvárral és kb. 1 cm-esen felhajtjuk a tésztát. Ezután egyenként feltekercseljük, majd tapadásmentes nagyobb szilikon muffinformákba helyezzük a rózsákat, ennek hiányában kerámia ramekin forma is jó választás zsiradékkal kikenve.
180 Celsius fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt sül készre, a sütési idő utolsó 10 percében a formákból érdemes kiborítgatni a rózsákat és sima tepsin tovább sütni, hogy a talpukat is jobban érje a levegő. Hogy az almaszirmok ne szemesedjenek meg, érdemes ekkor a tetejüket letakarni sütőpapírral.
Sütést követően rácson hűtsük ki őket.
Készítette: https://utunkazegeszseghez.webnode.hu/desszertek/almas-rozsa/