Dióhabos és mákhabos kosárka
Hozzávalók:
1 tasak Éléskamra Magliszt-mentes nyújtható tészta alapliszt édes süteményekhez,
50 g darált dió,
4 tojás sárgája,
80 gramm kókuszolaj,
170 ml langyos-meleg kókusztej (zsírosabb, édeskés).
Először a folyékonyakat alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztkeveréket, összegyúrjuk és hideg helyen pihentetjük minimum fél órát.
Pihentetést követően diónyi gombóckákat csípünk ki a tésztából, és ujjbeggyel szépen alaposan körkörösen eldolgozzuk a tálcsikákban, üreget hagyva a tölteléknek. Ha fém formáink vannak, akkor előtte zsiradékkal ki kell kenni, ha szilikonossal dolgozunk erre nem lesz szükség. A tésztát elősütjük: 180 Celsius fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc sütés elegendő lesz.
Töltelék:
4 tojás fehérje 4 kanál eritrittel és egy teáskanál citromlével kemény habnak felverve: először csak a fehérjét verjük, közben apránként adagoljuk hozzá az eritritet és végül a citromlét.
A felvert habba két narancs levét vagy ugyanennyi rumot-rumaromát keverjünk (Én gyerekbarátnak készítettem, ezért a narancslét választottam), majd felezzük el, egyik felébe darált mákot, másik felébe darált diót adagoljunk, annyit amennyit a tojáshab felvesz. (nem mértem, kanalanként raktam bele és közben kevertem)
Az elősütött formák aljába egy-egy teáskanál sűrűbb de nem kemény, hanem könnyedén kanalazható lekvárt kenünk, ebbe kerül bele a mákhab-dióhab. Ezután visszatesszük sütni kb. 15 percre, de figyeljük ne süljön sötétre a hab a sütikék tetején.
Recept forrása: Laczkó Zsuzsanna