Csokicseppes édes paleo keltes zsemle
Én magam nem vagyok kifejezetten édes szájú, de azért van néhány nosztalgikus finomság, ami olykor eszembe jut így lassan 7 év paleo után és addig motoszkál a fejemben, míg végül el nem készítem.
Ilyen ez a zsemle is, amit nagyon régen ettem utoljára az egyik kedvelt pékség kínálatából. Gyakorta volt ez a reggelim munkába menet.
A Keltes Élmény univerzális lisztkeverékből gyerekjáték volt elkészíteni.
Csokoládés, illatos, enyhén édes zsemlék, amelyek dzsemmel vagy vajjal (gheevel) fogyasztva felejthetetlen ízélményt adnak.
Hozzávalók 9 db-hoz
200 g Keltes Élmény univerzális lisztkeverék (termék itt)
3 db M-es szobahőmérsékletű tojás (kb. 160 g)
120 ml víz
40 g vaj vagy tisztított vaj (ghee), illetve lágy kókuszzsír is megfelelő
50 g kockákra tört paleo étcsoki vagy ugyanennyi csokicsepp
60 g méz (más édesítő is választható, ha kristályos, oldd fel egy evőkanál vízben és úgy add a tésztához)
1 db tojássárgája a kenéshez
Elkészítés
A lisztkeverék kivételével minden alapanyagot alaposan elkevünk, ekkor tesszük csak hozzá a lisztet. Homogén állagú tésztát kell kapjunk, amely még kicsit lágyabb állagú, de a 15 perc pihentetés után (lehetőleg hűvös helyen), elnyeri végleges, ruganyos, keltes állagát. Kicsit meg is emelkedik a sütőpor hatására.
Ekkor ha egyszerűen szeretnénk dolgozni, akkor egy vizes evőkanál segítségével 9 db zsemlét szaggatunk szilikonos sütőlapra. A kanál vizes hátoldalával szépen elsimítjuk a zsemlék tetejét.
Ha kedvünk van hozzá, nedves kézzel formázzuk meg a kis zsemléket.
Érdemes 2-3 cm távolságot legalább kihagyni köztük, mert duplájára nőnek.
A zsemlék tetejét tojássárgájával kenjük le sütés előtt, majd 180 fokra előmelegített (lehetőleg alsó-felső sütésen) 30 perc alatt süssük készre.
Lagyosan már fogyasztható és így az igazi.
Napokig eláll, nem lesz ehetetlenül szikkadt. Ha frissíteni szeretnénk, akkor mikroban vagy sütőben gyorsan újra lehet melegíteni.