Tudtad? Ha 20 000 Ft felett vásárolsz akkor rendelésedet díjmentesen szállítjuk.

Kérdése van? Hívjon minket! +36 301087448

Tudtad?

A gluténmentes életmód fogyáshoz vezet?

2023.03.17 09:23
A gluténmentes életmód fogyáshoz vezet?

Nemrég beszélgettem egy ismerősömmel. Szóba került az egészséges életmód, beszélgettünk táplálkozásról, fogyásról, lisztekről, sütésről, Éléskamráról... Azt mondta nekem: Megmondom őszintén, én nem hiszek a gluténmentes lisztekben. 

Csodálkozva néztem rá, hiszen mi folyamatosan azon dolgozunk, hogy jobbá, kényelmesebbé tegyük a gluténmentes étkezést, nem utolsó sorban az egészséges életmód mellett is elég sokat kampányolunk. 

 

Megkértem, hogy fejtse ki legyen kedves, hogy miért nem hisz benne. 

Idézem: " Sokan azt hiszik, hogy a gluténmentes étkezés fogyaszt, de legalábbis fogyáshoz vezet, és ez szerintem nem igaz. Az emberek tévednek ezzel kapcsolatban, attól mert valami gluténmentes, nem lesz kevésbé hizlaló." 

Nos, ebben egyébként maximálisan egyetértek vele. 

A gluténmentes táplálkozás egyre népszerűbb a egészséges életmódot folytatók körében. Sokan étel allergia, vagy intolerancia nélkül is gluténmentesen étkeznek. A glutén egy fehérjéből álló szénhidrát, amely elsősorban a búzában, rozsban, árpában, zabban és ázsiai gabonafékben található meg. A gluténmentes étkezés azoknak az embereknek ajánlott, akiknek gluténérzékenységük van, ami a gluténtartalmú ételek fogyasztása következtében fellépő allergiás reakciók, mint például a hasmenés és a bőrkiütések.

A gluténmentes étrend kizárhatja a nagy mennyiségű feldolgozott élelmiszert, amelyek tele vannak cukrokkal és zsírokkal, amelyek együtt növelik a testsúlyt.

De ettől még nem jelenti azt, hogy ha valaki gluténmentesen étkezik, fogyni fog. 

A gluténmentes táplákkal helyettesített élelmiszerek gyakran alacsonyabbak a kalóriatartalmukban és magasabbak a telítetlen zsírokban, amelyek segítenek elérni az egészséges testsúlyt. DE! Itt szeretném kiemelni, hogy minden szervezet más és más. Van olyan ember, akinek a vegán táplálkozás hoztam meg az életében azt a változást, amire vágyott. Akár vegán életmód mellett kezdett el fogyni. Van olyan ember, aki a paleo táplálkozás hatására. De van olyan ember is, akinek egyik sem működik, mert más a szervezete, vagy van egy olyan alap betegsége, ai teljesen más típusú táplálkozást kíván meg. 

Nem vagyunk egyformák. Van, akinek számolgatni kell a szénhidrátokat, ezért nem jó neki az Éléskamra vegán kenyérlisztből készült pizza, mert magasabb a szénhidrát tartalma. De van olyan is, akinek a Paleo pizza liszt nem lesz jó, mert ugyan alacsony a szénhidrát tartalma, de magas a zsír tartalma a hozzáadott kókuszolaj miatt. Minden szervezet más és más, és vannak kivételes, speciális esetek is. 

A gluténmentes táplálkozás segíthet a fogyásban, és segíthet megelőzni a hízást is. A búza, a rozs és a zabglutén tartalmazó ételek magasabbak az összetett szénhidrátokban, amelyek lassabban emészthetők és hosszabb ideig tartanak. Az étkezés után látott telítettség érzete segíthet csökkenteni az étkezési kísértéseket, és megakadályozhatja a túlevést. Végül, a gluténmentes étkezés segíthet a fogyásban, mivel több élelmiszert kizár az étrendből. Fontos megemlíteni, hogy a gluténmentes étkezés csak akkor működhet, ha a táplák minden szükséges tápanyagot biztosít. Ez is egyénenként változik. 

Összefoglalva: a gluténmentes táplálkozás önmagában nem fogyaszt. Azért, mert valaki gluténmentesen eszik, nem fog lefogyni. Viszont segíthet egy megfelelő étrend kialakításában, ha kiismerjük a szervezetünket. Van, aki a Paleo lisztekkel fogyást ér el, mert csökkenti a szénhidrát bevitelt, és van, aki a vegán lisztekre esküszik, mert neki a magasabb szénhidrát, de alacsonyabb zsírbevitellel működik jól a szervezete. De van olyan is, aki a kettőt mixeli, és azzal működik tökéletesen a szervezete. 

Akárhogy is, kívánjuk, hogy találd meg a számodra megfelelő étrendet, lisztet, terméket, és élj egészséges életet!