Hamis krémes-tojásmentes (Anyasüti)
Hozzávalók a tésztához:
- 100 gramm Anyasüti baba palacsinta liszt,
- 10 gramm bambuszrost liszt,
- 2 gramm útifűmaghéj liszt,
- 45 gramm darált sertés háj, ennek hiányában sertés zsír is jó lehet,
- 85 ml forró vízben oldott 5 gramm zselatin (200 bloom erősségű),
- 10 gramm méz.
Elkészítés:
A liszteket egy tálba mérjük, alaposan összekeverjük.
Vizet forrósítunk, melyből egy magas falú edénybe kimérünk pontosan 85 ml-t, ebbe belemérjük a zselatinport plusz a 10 gramm mézet. Fehér nyúlós habbá botmixerezzük, és még melegen a szárazanyagokra öntjük, a darált sertés hájat is hozzáadjuk. Spatulával majd kézzel alaposan elkeverjük, eleinte ragacsos, de kiadós gyömöszkölést követően szépen elválik az edény oldalától és cipóvá tudjuk formázni, nem kell hozzáadni semmit, nincs szükség semmi másra se, a lényeg hogy még melegen kezdjük el alaposan összekeverni és gyúrogatni. Ezt követően még langyosan két egyforma cipóvá mérjük és szilikon lapon szilikon nyújtófával két egyforma vékony téglalappá nyújtjuk. A kiszemelt gáztepsi fenekén / hátoldalán sütjük, előzetesen tapadásmentes sütőlapot helyezünk rá és a biztonság kedvéért kenőecsettel vékonyan átkenjük zsiradékkal. Nekem semmilyen alá-fölé lisztezést nem igényelt, szépen tudtam nyújtani-formázni és a nyújtófára felgörgetve a tepsi hátoldalára tudtam könnyedén helyezni.
Sütés előtt villával sok helyen megszúrkáljuk a tésztát, ez azért kell, hogy ne púposodjon fel, ezt követően az egyik tésztát 3×7-es négyzetekké vágjuk a sütőlapon, a másik téglalapon elég jelzés szerűen ugyanezt csak bekarcolgatni. 180 Celsius fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt sütjük meg. A tepsin hagyjuk kihűlni.
Töltelék krém hozzávalók:
- 1 tasak Anyasüti bourbon vaníliás krémpuding,
- 450 milliliter növényi tej (kókusztej),
- 50 gramm sütőben puhára sült sütőtök húsa (csak az élénk színe miatt, alapvetően nem szükséges, akár el is hagyható, ha nem szeretjük),
- kb. 40-50 gramm méz (vagy ettől több ha édesebben kívánjuk),
- 25 gramm zselatin,
- + kb. 150 ml kókusztej de lehet víz is (én most kókusztejet használtam).
Krém elkészítés:
A tasak pudingport kevés növényi tejben csomómentesre kikeverjük, majd a maradék tejhez hozzáadjuk és folytonos kevergetés mellett lassú tűzön főzve besűrítjük, majd félretesszük. A zselatint kevés hideg tejbe áztatjuk, a maradék tejet megforrósítjuk a hozzáadott mézzel. Elkezdjük felverni a zselatint, miközben hozzácsorgatjuk a forró mézes szirupot, ezt az egészet így verjük kb. 10 percig. Kihűtjük annyira hogy elkezdjen dermedni, ekkor újra elkezdjük verni úgy hogy kanalanként hozzáadagoljuk a pudingot, fontos hogy lassanként vegyítsük a két masszát, jó pár percbe telik, míg folyamatos kanalankénti hozzáadással simára keverődik a krémes töltelék. A krémtöltelékhez robotgépet célszerű használni, manuálisan elég fárasztó művelet.
Forma keretbe helyezzük a krémes fel nem szabdalt alap tésztáját, rákanalazzuk a tölteléket, elsimítjuk, majd befedjük a kockára vágott tésztalapokkal. Hideg helyre helyezzük, a kockák mentén szeleteljük, a tetejét meghintjük por állagú édesítővel, én most a kókuszvirágcukrot választottam.
Recept forrása: (http://utunkazegeszseghez.webnode.hu)