Hortobágyi húsos palacsinta
Elérkezett az idő arra, hogy megalkossam 100% paleós alapanyagok felhasználásával úgy, hogy minimum ugyanolyan finom, ha nem inkább mégfinomabb legyen mint az eredeti. A tesztsütés szerintem nagyon jól sikerült. Gyerekem a palacsintát eddig mindig édesen ette, úgyhogy gyanakodva követte az eseményeket és voltak kétségei hogy vajon milyen lesz a palacsinta hússal töltve sós ízvilággal, de kétségei hamar elmúltak, az első palacsintát elfogyasztva azonnal megkérdezte hogy kaphat-e még.
Az elkészítés nem bonyolult, a tészta megsüthető tojásfehérje mentesen is. Ez a mennyiség egy, a képeken is látható tepsinyi adag, azaz öt darab jó nagy 24 cm-es palacsinta megtöltve vastagon húsos töltelékkel, megkenve szósszal. Mi végül még kesutejföllel tovább krémesítettük, élesztőpehellyel "sajtosítottuk" és mindenhez passzoló salátával fogyasztottuk.
Hozzávalók a húsos töltelékhez + az öntethez
- kb. 40 dkg pörköltnek való zsírosabb szaftosabb hús kockázva vagy csíkozva,
- vöröshagyma
- só, fűszerek ízlés szerint,
- kurkuma por,
- egy kisebb cukkini,
- 1-2 dl növényi tej (ez majd az öntethez kell).
Hamis pörköltet készítünk, vöröshagyma-hús-fűszerek-só hozzáadásával, azaz a pirospaprika fűszer helyett kurkuma port használunk. A főzési folyamat vége felé hogy több szószos ragunk maradjon, célszerű hámozott-magozott cukkini darabokat is a hús mellé adagolni. Amikor a hús csíkok elég omlóssá váltak, a "pörköltszaftból" kiszedegetjük-félretesszük majd ha már langyosabb ledaráljuk vagy késes aprítózzuk kevés zsír hozzáadásával. A visszamaradt ragut pedig turmixgépbe kanalazzuk és kb. 1-2 dl növényi tejjel krémesre turmixoljuk, ez lesz a megtöltött palacsintákat beborító öntet.
Hozzávalók a palacsintához:
- 4 tojás sárgája,
- 240-250 ml víz,
- csipet Himalája só,
- 140 gramm Anyasüti Baba palacsinta lisztkeverék,
- néhány evőkanál olvasztott zsír.
A palacsintatésztából 24 cm-es teflon palacsintasütőben minimális alázsírozással 5 darab - a normál édes palacsintáktól vastagabb tésztájú - lehetőség szerint világos színű palacsintát sütünk. Mivel a tészta tojásfehérje mentes, a szokásostól lassabban sül át, így javaslom hogy amikor a nyers tésztát a palacsintasütőbe öntjük nagy lángon égjen alatta a tűz, mikor már megfordítjuk a másik felére, akkor lehet alacsonyabbra venni a lángot.
A kisült palacsintákat a húskrémmel betöltjük úgy hogy kétoldalról behajtjuk a palacsinták szélét. Zsírral kikent tepsibe pakoljuk, majd a szósszal megkenjük. 180 Celsius fokos sütőben sütjük alsó-felső sütéssel kb. 20 percig alufóliával lefedve, majd levesszük az alufóliát és további kb. 10 percig sütjük felső pirítással. Jól passzol hozzá a kesutejföl, az inaktív mentes élesztőpehely és zöld saláta is.
Recept forrása: utunkazegeszseghez.webnode.hu