20.000,-Ft rendelés felett a szállítás ingyenes! 
Már rendelhetők a karácsonyi, limitált kiadású, ünnepi lisztkeverékek! 

Kérdése van? Hívjon minket! +36 305577652

Karácsonyi receptek

Hortobágyi húsos palacsinta

2017.11.27 18:19

Elérkezett az idő arra, hogy megalkossam 100% paleós alapanyagok felhasználásával úgy, hogy minimum ugyanolyan finom, ha nem inkább mégfinomabb legyen mint az eredeti. A tesztsütés szerintem nagyon jól sikerült. Gyerekem a palacsintát eddig mindig édesen ette, úgyhogy gyanakodva követte az eseményeket és voltak kétségei hogy vajon milyen lesz a palacsinta hússal töltve sós ízvilággal, de kétségei hamar elmúltak, az első palacsintát elfogyasztva azonnal megkérdezte hogy kaphat-e még.

Az elkészítés nem bonyolult, a tészta megsüthető tojásfehérje mentesen is. Ez a mennyiség egy, a képeken is látható tepsinyi adag, azaz öt darab jó nagy 24 cm-es palacsinta megtöltve vastagon húsos töltelékkel, megkenve szósszal. Mi végül még kesutejföllel tovább krémesítettük, élesztőpehellyel "sajtosítottuk" és mindenhez passzoló salátával fogyasztottuk.

Hozzávalók a húsos töltelékhez + az öntethez

  • kb. 40 dkg pörköltnek való zsírosabb szaftosabb hús kockázva vagy csíkozva,
  • vöröshagyma
  • só, fűszerek ízlés szerint,
  • kurkuma por,
  • egy kisebb cukkini,
  • 1-2 dl növényi tej (ez majd az öntethez kell).

Hamis pörköltet készítünk, vöröshagyma-hús-fűszerek-só hozzáadásával, azaz a pirospaprika fűszer helyett kurkuma port használunk. A főzési folyamat vége felé hogy több szószos ragunk maradjon, célszerű hámozott-magozott cukkini darabokat is a hús mellé adagolni. Amikor a hús csíkok elég omlóssá váltak, a "pörköltszaftból" kiszedegetjük-félretesszük majd ha már langyosabb ledaráljuk vagy késes aprítózzuk kevés zsír hozzáadásával. A visszamaradt ragut pedig turmixgépbe kanalazzuk és kb. 1-2 dl növényi tejjel krémesre turmixoljuk, ez lesz a megtöltött palacsintákat beborító öntet.

Hamis pörköltet készítünk, vöröshagyma-hús-fűszerek-só hozzáadásával, azaz a pirospaprika fűszer helyett kurkuma port használunk. A főzési folyamat vége felé hogy több szószos ragunk maradjon, célszerű hámozott-magozott cukkini darabokat is a hús mellé adagolni. Amikor a hús csíkok elég omlóssá váltak, a "pörköltszaftból" kiszedegetjük-félretesszük őket. A visszamaradt ragut pedig turmixgépbe kanalazzuk és krémesre turmixoljuk. Majd kóstolgatással beállítjuk a számunkra megfelelő ízt, kerülhet bele citromlé, dijoni mustár, növényi tej.

Hozzávalók a palacsintához:
  • 4 tojás sárgája,
  • 240-250 ml víz,
  • csipet Himalája só,
  • 140 gramm Anyasüti Baba palacsinta lisztkeverék,
  • néhány evőkanál olvasztott zsír.

A palacsintatésztából 24 cm-es teflon palacsintasütőben minimális alázsírozással 5 darab -  a normál édes palacsintáktól vastagabb tésztájú - lehetőség szerint világos színű palacsintát sütünk. Mivel a tészta tojásfehérje mentes, a szokásostól lassabban sül át, így javaslom hogy amikor a nyers tésztát a palacsintasütőbe öntjük nagy lángon égjen alatta a tűz, mikor már megfordítjuk a másik felére, akkor lehet alacsonyabbra venni a lángot.

A kisült palacsintákat a húskrémmel betöltjük úgy hogy kétoldalról behajtjuk a palacsinták szélét. Zsírral kikent tepsibe pakoljuk, majd a szósszal megkenjük. 180 Celsius fokos sütőben sütjük alsó-felső sütéssel kb. 20 percig alufóliával lefedve, majd levesszük az alufóliát és további kb. 10 percig sütjük felső pirítással. Jól passzol hozzá a kesutejföl, az inaktív mentes élesztőpehely és zöld saláta is.


Recept forrása: utunkazegeszseghez.webnode.hu