Keltes sós pite
Sós finomság is készült nálunk a Keltes Élmény lisztből. Különböző töltelékkel , 12 cm-s kis pite formákban, egyszemélyes kivitelben.
A receptet Kun Andrea küldte nekünk.
Recept:
130 g Keltes Élmény lisztkeverék
1 egész tojás és egy sárgája
20 g aszalt/száritott paradicsom apróra darabolva
15 ml fehérborecet
30 g saját készítésű fűszerolaj (normál Paleolaj is megfelelő)
50 ml víz
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, hütőben 15 percet pihentetjük. Utána kevés liszttel gombóccá formáljuk, negyedeljük és a piteformákat úgy béleljük, hogy kis peremük legyen.
Sütőben (nekem gázsütő 8-s fokozat) 10 perc alatt elősütjük.
Addig előkészítjük a tölteléket, mely igény szerint bármi lehet.
Nálunk kolbász darabok, articsóka, padlizsán, szardella, virsli, érlelt sajt volt. A 4 piteformát még melegen telepakoltam, 2 tojást a megmaradt fehérjével , reszelt sajttal, csipet sóval, borssal kevertem, a tálkákat megtöltöttem .
Pár perc alatt készre sütöttem.
Tapasztalat:
A tészta olyan csodásan működik! Könnyen nyújtható és formázható, akár kézzel is.
A formák kikenése csak egy pici olajjal történt a könnyebb nyújtás miatt, de enélkül is gyönyörűen elvált a formától.
Kihűlés után másnap is finom, puha, nem morzsálódik. Iskolába, munkahelyre könnyen szállítható.