Kürtöskalács (paleo)
Ti készítettétek:
Kürtös Kalács
Keltes élmény lisztkeverék
Éléskamra Keltes élmény lisztkeverékből készült, kívül ropogós, mégis puha, illatos, paleo kürtöskalács. 1 Csomag lisztkeverékből 5 db nagy kalács készíthető.
Vegyél 5 doboz sört, itasd meg a vendégekkel, vagy készíts belőle darázscsapdát.
Mosd el a dobozokat és már kész is van a kürtös kalácsforma.
Hozzávalók:
- 1 csomag Éléskamra Keltes élmény univerzális lisztkeverék
- 4 M-es tojás
- 50 g eritrit, vagy annak megfelelő édesítő
- 35 g lágy kókuszzsír
- 30 ml friss citromlé
- 200 ml víz (vagy szénsavas ásványvíz, még levegősebb lesz a tészta)
- 7 g foszfátmentes sütőpor
- 5 db tiszta sörös doboz
- Kókuszolaj a kenéshez
Ízlés szerint a szóráshoz fahéjas édesítő, vaníliás édesítő, darált dió, kókuszreszelék.
Elkészítés: a tojást az eritrittel, citromlével, vízzel, kókuszzsírral keverd össze, majd keverd hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Érdemes dagasztó szárral ’keverni’ 2 percig, úgy még levegősebb a tészta. Pihentesd a tésztát hűvös helyen 30 percig.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
A dobozokat csomagold be sütőpapírral és vékonyan kend le kókuszolajjal. (Ha ki van főzve a doboz, akkor esetleg kívülről lekenve olajjal, akár simán a dobozra is lehetne tekerni. Nem tudom, hogy a dobozból így oldódik-e ki bármi…)
Lisztezett felületen jól gyúrd át a tésztát. Oszd két felé (így könnyebb kinyújtani), és egyenként nyújtsd ki kb. 1-1,5 cm vastag, hosszú téglalappá. Késsel vágd fel a tésztát 2 cm széles csíkokra.
Úgy tudod a legkönnyebben rátekerni a dobozra, ha a dobozt ráfekteted, és alulról elkezded spirál alakban feltekerni, nagyon picit rányomva. A szélek passzoljanak és akkor szép lesz. Ha elfogy a csík, akkor a következőt, picit hozzányomva az előző végéhez, lehet folytatni.
Tepsibe állítva, 180°C-on 20-25 percig süsd. Hagyd egy kicsit hűlni a dobozon, majd kókuszolajjal vékonyan lekenve, vagy lefújva, a kívánt ízesítőbe forgasd bele, vagy szórd rá. Óvatosan vedd le a dobozról és már lehet is falatozni.
Biztos nagy sikere lesz, ha elkészíted!