Nyújtható tészta édes receptek
Maci keksz (paleo)
Ti készitettétek:
Maci keksz (paleo)
Szabó Anita receptje
Pár napja felvetődött a kérdés, hogyan lehetne ezeket a helyes kis maci kekszeket paleosan megsütni. Én akkor a paleo vaníliás karika tésztáját ajánlottam, de hogy ne csak a szám járjon, hogy el lehet belőle készíteni ma megsütöttem. Csak kicsit változtattam az eredeti recepten. Kísérlet képpen... Még jobban nyújthatóvá vált a tészta. Ha hagyományos alapanyagokból készíteném én biztos, hogy ezt a tésztát használnám. A mandula lehetne nagyobb, de sajnos csak ilyen aprót tudtam hirtelenjében beszerezni.
Hozzávalók:
19,5 dkg ÉLÉSKAMRA MAGLISZT-MENTES NYÚJTHATÓ TÉSZTA ALAPLISZT
3 tojás
8 dkg folyékony kókuszolaj
5 dkg eritrit
1 dkg tojásfehérje por
ízlés szerint vanília
továbbá:
héjas egész mandula
A tojást a kókuszolajjal, az eritrittel és a vaníliával homogénre keverjük. Hozzáadjuk a tojásfehérje porral elkevert lisztkeveréket. Lágyabb tésztát kapunk. 30 percre fagyasztóba tesszük. Kisebb adagokban két sütőpapír (vagy szilikonlap) közé téve 3-4 milis lappá nyújtjuk. Maci kiszúróval kiszaggatjuk. (Sütőpapír függő, hogy könnyen felszedhető-e róla a tészta,ha nem, akkor késsel alávágva már feljön a papírról.) Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk. 1-1 mandulaszemet rakunk rá. Ráhajtjuk a két mancsát. Bambusznyárssal kialakítjuk az orrot és a szemeket. Végül 150 fokos sütőbe téve 12-15 perc alatt megsütjük. Kihűtjük és már ehető is.
A lisztkeverékből ezeket sütöttem még:
Vaníliás karika (paleo): (recept itt)
Zserbó (paleo): (recept itt)
Diós linzer (paleo): (recept itt)
Túrós pite (paleo): (recept itt)
Dióhabos rácsos linzer (paleo): (recept itt)
Meggyes mákos túrós szelet (paleo): (recept itt)
Forrás: