Nyújtható tészta édes receptek
Meggyes mákos túrós szelet (paleo):
Ti készítettétek:
Meggyes mákos túrós szelet (paleo)
A tésztához szeretnék pár szót hozzáfűzni. Azért nem lett sárga a tésztám, mert nem blansírozott őrölt mandulát használtam, hanem olyat, amibe a héja is belekerült. Mandula helyett más csonthéjast is lehet használni, például diót, ahogy azt a diós linzernél tettem.
Hozzávalók:
a tésztához:
19,5 dkg Paleolit Éléskamra Almáspite Lisztkeverék (Nyújtható tészta)
5 dkg eritrit
5 dkg eritrit
5 dkg darált mandula
3 tojás
2 dkg kókuszolaj
a meggyes réteghez:
37 dkg cukormentes meggybefőtt (levével együtt)
késhegynyi fahéj
késhegynyi őrölt szegfűszeg
késhegynyi őrölt gyömbér
1 púpos teáskanál konjak liszt
a túrós réteghez:
20 dkg ToTu
3 dkg eritrit
2 tojás
1 vaníliarúd kikapart magjai
3 dkg mazsola
fél kezeletlen citrom reszelt héja és kicsavart leve
a mákos réteghez:
10 dkg darált mák
fél kezeletlen citrom reszelt héja és kicsavart leve
4 dkg eritrit
fél dl víz
1 tojás
továbbá:
diónyi kókuszzsír a kenéshez
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Háztartási fóliába csomagolva 30 percre fagyasztószekrénybe tesszük. Ezalatt elkészítjük a töltelékeket. A meggyes réteg valamennyi hozzávalóját, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. A mákot a tojás kivételével a többi hozzávalóval összefőzzük. A tűzről levéve langyosra hűtjük, majd a tojást is hozzákeverjük. A túrós réteg hozzávalóit, a mazsola kivételével egynemű krémmé turmixoljuk, ezután hozzáforgatjuk a mazsolát. A tésztát a hűtőből kivéve négy részre osztjuk, majd egyenként két sütőpapír közé téve 15 x 22 centis téglalappá nyújtjuk. A tészta méretének megfelelő nagyságú tűzálló tálat kikenünk kókuszolajjal. Belefektetjük az első tésztalapot. Rákenjük a mákos részt. Erre újabb tésztát fektetünk, amire a túrókrém kerül. Újabb tészta, majd a meggyes zselé következik, amit az utolsó lappal borítunk.175 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Szeletelés előtt kihűtjük.
Forrás: