Mézeskalács házikó
Hozzávalók:
1 csomag Éléskamra Magliszt-mentes nyújtható tészta alapliszt
2db M-es tojás
10dkg méz
6dkg folyékony kókuszzsír
2dkg citromlé
2 tk mézeskalács fűszerkeverék
Mázhoz:
1db M-es tojás fehérje
20-25dkg átszitált por eritrit
3-4 csepp friss citromlé
A ragasztáshoz:
5 dkg kókuszvirág cukor
Elkészítés:
mézet, tojást, citromlét, kókuszzsírt, fűszert keverd össze, majd keverd hozzá a lisztkeveréket is. Pihentesd a tésztát 30 percig hűvös helyen. Lisztezett felületen 5mm vastagra nyújtsd ki és sablon segítségével vágd ki a házikó formáját, illetve egy tetszőleges darabot a ház alapjának. Zsírpapírral bélelt tepsiben, 180°c-ra előmelegített sütőben süsd 50 percig. Amikor teljesen kihűlt, díszítsd ki a mázzal tetszés szerint. A máz elkészítése: a tojásfehérjét az eritrittel (apránként hozzáadva) keverd krémesre, végül keverd hozzá a citromlét is. A máz akkor jó, ha nem túl kemény, de nem is folyik nagyon. Hagyd teljesen megszáradni a kidíszített formákat. A kókuszvirág cukrot lassú tűzön olvaszd meg, majd óvatosan ragaszd rá az alapra a ház oldalait, majd rá a tetőt.
A sütésnél a lényeg, hogy a tészta keményre süljön. Ha ajándékba szeretnénk, vagy előre szeretnénk dolgozni, óvatosan csomagoljuk be celofánba, hogy ne kapjon a házikó párát a levegőből, mert idővel bepuhul a tészta és a „ragasztó” is.
Recept forrása: Derecskeiné Horváth Zsuzsanna