Mézes krémes
Hozzávalók:
- 1 csomag Paleolit Éléskamra Magliszt-mentes nyújtható tészta alapliszt,
- 160 ml víz, + egy csipet só
- 10 gramm zselatin (200 bloom erősségű)
- 80 gramm méz,
- 10 ml citromlé,
- 40 gramm sütőben puhára sült sütőtök húsa,
- 60 gramm kókuszzsír,
- kb. 10 gramm bambuszrostliszt formázáshoz-nyújtáshoz.
Töltelék:
- 40 gramm Anyasüti Krémes darakása vanília ízű desszertpor,
- 240 ml növényi tej (kókusztej), + egy csipet só,
- 10-20-30 gramm - ízlés szerint - méz,
- 3-4 gramm zselatin (200 bloom erősségű) kb. 20 ml vízben oldva,
- 30 gramm kókuszzsír,
- néhány kanál sűrűbb de kenhető állagú kajszibarack, esetleg más kenhető lekvár amit szeretünk.
Tetejére:
- 50 gramm 85%-os étcsoki
- 10 gramm kókuszzsír
- 10 gramm méz
Tészta elkészítés:
Vizet forrósítunk, kimérünk belőle 160 ml-t majd egy magas falú mixerbe öntjük, csipet sót adunk hozzá, belemérjük a por állagú zselatint, mézet és botmixerrel magas fokozaton krémes fehér habbá verjük, közben hozzáadagoljuk a frissen facsart citromlét is, hasonlóan mintha tojásfehérjét habosítanánk. Nem kell megijedni, mert ez nem lesz kemény hab, de fehér krémesen folyó massza lesz. Ha a habunk kész, beleturmixoljuk a kókuszzsírt és a sütőben puhára sült sütőtök húsát is. Az így kapott folyékony masszát a tálba mért lisztkeverékhez adagoljuk, spatulával vagy kezünkkel alaposan összekeverjük-összegyúrjuk.
Szilikonos lapon kb. 10 gramm bambuszrostliszt hozzáadásával négy közel egyforma cipót formázunk, annyi különbséggel hogy az alsó és felső lapoknak szánt tésztagombóckáknak célszerű picit nagyobbnak lennie, ezért ilyen felosztást csináljunk: alsó-felső lap: 140 gramm, köztes lapok: 135 gramm.
Szilikon nyújtófával négy egyforma téglalapot nyújtunk a tésztákból. Kb. 17 × 20 cm-esek lesznek egyenként. A sütőtepsink hátoldalára helyezzünk tapadásmentes sütőbetétet vagy ennek hiányában sütőpapírt. A téglalapra elnyújtott tésztát a nyújtólapra felgörgetve simítsuk a tepsi hátoldalára és villával több helyen szúrkáljuk meg - ez azért fontos hogy sütés közben ne púposodjon meg. Előmelegített sütőben 180 Celsius fokon kb. 15-20 perc sütést igényel a tészta, kettesével célszerű megsütni.
Töltelék elkészítés:
250 ml növényi tejbe keverjük a Krémes Darakása desszertport és folyamatos kevergetés közben lassú tűzön besűrítjük, igény szerint mézzel édesítjük, legvégül hozzákeverjük a forró vízben csomómentesre oldott zselatint. Langyosra hűtve kb. 30 gramm kókuszzsírral kihabosítjuk.
Összeállítás:
Az alsó tésztalapra kenjük a töltelék felét, rátesszük az egyik középsőnek szánt lapot, óvatosan rányomkodjuk, megkenjük lekvárral, erre jön a másik középső lap, majd a krémtöltelék megmaradt része, végül a fedő tésztalap. Ha elhelyeztük a tésztalapokat óvatosan, érzéssel nyomkodjuk tenyerünket ráhelyezve össze, hogy mindenhol jól érintkezzen a töltelék a tésztalapokkal.
Gőz felett folyamatos kevergetés közben olvasszuk fel a csokibevonat hozzávalóit és kenjük el a krémes süteményünk tetején.
Recept forrása: Laczkó Zsuzsanna (http://utunkazegeszseghez.webnode.hu)