Magmentes-tojásmentes (AIP) receptek
Paleo répatorta
Ti készítettétek:
Paleo répatorta
Laczkó Zsuzsanna remeke:
Hozzávalók a tésztához:
- 80 gramm Éléskamra Magmentes-tojásmentes univerzális lisztkeverék,
- 20 gramm zsírtalanított kókuszliszt,
- 6 gramm Éléskamra foszfátmentes sütőpor,
- csipet só, opcionálisan édesítőszer pl. kevés glicin vagy kókuszvirágcukor,
- 90 gramm finomra reszelt nyers sárgarépa,
- 140-150 ml langyos víz, (a hozzáadott kókuszliszt minőségétől függ, van amelyik picit több vizet, van amelyik picit kevesebbet köt meg)
- 30 gramm kókuszolaj.
Elkészítés:
A szárazanyagokat egy tálba mérjük, alaposan összekeverjük, hozzákeverjük a finomra reszelt (vagy négy késes aprítóval finomszemcsésre vágott) sárgarépát is. A vizet langyosítjuk, hozzáadjuk a kókuszolajat, majd a szárazakkal vegyítjük, alaposan összegyúrjuk és a szilikonos tortaformába (kb. 26-28 cm-es körátmérőjű formába) egyenletesen egy zsírozott kanál segítségével elkenegetjük, így tesszük hideg helyre kb. fél órára. Ezidő alatt pont elkészíthető a töltelék:
Hozzávalók a töltelékhez:
- 400 ml növényi tej (házi kókusztej),
- 50 gramm Anyasüti Krémes darakása vaníliás ízű desszertpor,
- 6 gramm por állagú zselatin (200 bloom erősségű),
- édesítés egyéni diéta és ízlés alapján (én glicint port használtam, utólag azaz főzést követően kóstolás alapján beállítva az édességét),
- 2-3 evőkanál kókuszolaj.
Hidegen összekeverjük a kókusztejet a kimért darakásával és zselatinnal, folyamatos kevergetés közben közepes lángon sűrűre főzzük, beédesítjük (én glicinnel), majd kihűtjük. Amikor dermedni kezd, kihabosítjük pár evőkanál kókuszolajjal, hogy krémesebb legyen. Hűtőszekrényben bedermesztjük. Amennyiben savanykásra kívánjuk, azaz túróra emlékeztető tölteléket szeretnénk, kevés citromot csavarhatunk bele.
A tésztát 180 Celsius fokra előmelegített sütőben alsó-felső állásban középső sínen kb. 25-30 perc alatt sütjük készre. Ha kisebb körátmérőjű szilikonformában sütjük, akkor vastagabb a tészta, így feltehetően hosszabb sütési időt igényel ezt vegyük figyelembe! Sütés előtt villával több helyen szúrkáljuk be, ez azért kell, hogy ne púposodjon fel, egyenletes maradjon a tészta. Kisütést követően ha már nem túl forró borítsuk rácsra, mert kihűlés közben még sok nedvességet enged ki magából.
Igazából az az ideális ha másnap töltjük be. Én is vártam vele másnapig, egy tiszta textil konyharuhával takartam csak le addig (persze csak amikor már hideg volt) és rácson hagytam. A kifőzött töltelék is várhat a hűtőszekrényben másnapig.
A tetején lévő kocsonyás dolog:
250-300 ml enyhén sós vízben főtt és krémesre turmixolt főtt sütőtök, de ez lehet édesburgonya vagy sárgarépa is. Itt nem mértem semmit se pontosan csak néhány dkg zöldséget főztem puhára icipicikét sózott vízben, tettem a turmixgépbe és turmixoltam habosra. Kb. 250 ml volt az egész, ehhez adtam 10 gramm zselatint és kis lángon addig főztem, míg teljesen el nem oldódott benne a zselatinpor. Ezután hideg helyre tettem kocsonyásodni, ez idő alatt többször át kell kevergetni hogy ne váljon ketté a zselatin a zöldséglétől, azaz egyenletes maradjon!
Összeállítás:
A tésztalapra kenjük a krémes darakásás tölteléket, majd a narancs színű zselatint akkor kenjük rá, amikor már elkezdett dermedni de még szépen simára kenhető, nem folyik! Dekorációnak kókusz chips-szel szórjuk meg. Azonnal tegyük hűtőszekrénybe dermedni. Csak akkor vágjuk-szeleteljük amikor már teljesen stabil azaz pár (kb. 3-4) óra múlva.
Olvass tovább: https://utunkazegeszseghez.webnode.hu/desszertek/paleo-repatorta/