Sacher torta (Anyasüti)
Nagyon kellemes szaftos jó állagú torta, nem hátrány hogy gyorsan egyszerűen elkészíthető. Érdemes 1-2 napot elkészítés után hideg helyen tartani, hogy az ízek még inkább összeálljanak.
Hozzávalók:
- 4 tojás,
- 40 gramm Anyasüti puha piskóta lisztkeverék,
- 30 gramm karobpor - ha valódi csokisra szeretnénk akkor ugyanennyi kakaópor,
- 25 gramm méz vagy más szirupos édesítőszer,
- 2 kanál kókuszolaj,
- 4 kanál víz.
- kb. 170-180 gramm kajszibarack vagy más krémesen kenhető állagú lekvár,
Tetejére:
kókuszolaj + karobpor + méz vagy szirupos édesítő gőz felett felolvasztva összesen kb. 60 gramm.
Elkészítés:
A négy tojást kettéválasszuk, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, a sárgáját a folyékony édesítéssel kikeverjük, hozzáadjuk a kókuszolajat és a kakaó vagy karopborral összekevert piskóta lisztkeveréket. Elkeverjük, majd apródonként nagy óvatos mozdulatokkal habverővel hozzákevergetjük a keményre felvert tojáshabot is. Szilikonos 18 vagy 20 cm-es kerek formában kb. 30 perc alatt megsütjük.
Kicsit púposra sül a piskóta, kihűtést követően éles késsel ezt a púpját egyenesre levágjuk és az így kapott piskótát összetépkedjük-morzsoljuk és a kajszibarack lekvárba keverjük.
A kettévágott piskótát ezzel a piskótás lekvárral töltjük.
Bevonjuk vízgőz felett olvasztott karobpor / kakaópor méz és kókuszolaj egyvelegével majd hideg helyre tesszük. Tálaláskor meghintjük szitán keresztül kakaóporral.
Recept forrása: Laczkó Zsuzsanna (http://utunkazegeszseghez.webnode.hu)