Tudtad? Ha 20 000 Ft felett vásárolsz akkor rendelésedet díjmentesen szállítjuk.

Kérdése van? Hívjon minket! +36 301087448

Tudtad?

Magas vérnyomás: beszélnünk kell róla!

2023.03.18 09:41
Magas vérnyomás: beszélnünk kell róla!

Nem tudom te, hogy vagy vele, de én nem szeretem a sunyi dolgokat. A magas vérnyomás pedig sunyi: nincs semmiféle tünete hiszen az ember nem „érzi” a vérnyomását, úgyhogy soha nem lehetünk biztosak abban, hogy nem magas-e? Pedig tudnunk kellene, hiszen a stroke-ért és számos más betegségért felel a magas vérnyomás. Beszéljünk róla!

Népbetegség

A magas vérnyomás népbetegség: a magyar emberek 35-36%-ának van magas, vagy nagyon magas vérnyomása. Ez 10-ből 4 ember. A betegség nem csak az idősebbek számára jelent egészségügyi kockázatot, a fiatalabbak is kifejezetten akkor, ha valakinek nincs ideje a testmozgásra, állandóan stresszes, nyomás alatt dolgozik, vagy például dohányzik. A túlsúlyos gyermekeknek is szükségük van vérnyomás-ellenőrzésre: a népegészségügyi adatok szerint minden 4. elhízott gyerek magasvérnyomás-beteg.

Mi a vérnyomás?

Nem vagy egyedül, ha eddig nem tudtad, most elmondjuk. A vérnyomás a véredet az artériák falához nyomó ereje. Ha a nyomás állandóan (vagy gyakran) túl magas, az károsítja az artériát, folyamatosan erős nyomásnak kell ellen állnia ez pedig gyengébbé, kevésbé rugalmassá teszi őket. Ez csökkenti a vér és az oxigén áramlását a szívéhez, ami szívbetegségekhez vezet.
Amikor megméred a vérnyomásodat két értéket is mérsz: az első nyomóerő (szisztolés nyomás) akkor lép fel, amikor a vér a szívből az artériákba pumpálódik. A második nyomó (diasztolés nyomás) akkor keletkezik, amikor a szív két szívverés között pihen. A szisztolés szám a felső szám, a diasztolés pedig az alsó szám a vérnyomásmérőn.

Mikortól a magas vérnyomás?

Néhány évtizeddel ezelőtt a 120/75-ös vérnyomásig volt „rendben” a vérnyomásod, afelett javasolták az orvosi kontrollt. Ez ma már inkább a 130/80 értékek. Ha méred a vérnyomásodat és legtöbbször efelett az érték felett mérsz akkor minél hamarabb keresd fel a háziorvosodat. Fontos a gyakori mérés, hiszen a vérnyomás ingadozik. Stresszhelyzetben, edzéskor, kávé után lehet magasabb, máskor alacsonyabb. Ha „szinte nem tudsz” 130-135-nél alacsonyabb értéket produkálni, keresd fel az orvost.

Így szabadulj meg a magas vérnyomástól

Vagy inkább előzd meg, hiszen megszabadulni tőle nehezebb. A magas vérnyomás megelőzése egészséges életmódbeli szokások kérdése. Összegyűjtöttük melyek a leggyakoribb ok, amiért oly sok felnőttnek magas a vérnyomása.
1: Fogyj le, ha túlsúlyos vagy. Ez nem feltétlen könnyű hiszen oda kell figyelned az étkezésre, a mozgásra is, de megéri, csökkenhet a vérnyomásod.
2: Mozogj. Az ajánlás heti 150 perc mérsékelten intenzív mozgás. Ez nem sok, alig napi 20 perc és akár lehet erősebb séta, szoba (vagy kültéri) bicikli, foci, bármi. Ha fizikai korlátai vannak, mozogj annyit, amennyire kényelmesen képes vagy.
3: Étkezz egészségesen: Olyan ételeket fogyassz, amelyek alacsony telített zsírsav-, összzsír- és koleszterintartalmúak, emellett ne felejtsd el a sok gyümölcsöt, zöldséget és alacsony zsírtartalmú tejterméket. A szervezeted meghálálja a teljes kiőrlésű gabonaféléket, baromfit, halat és dióféléket és azt, ha kevesebb cukrot fogyasztasz. Itt rengeteg egészséges ételt találsz: https://glutenmenteslisztek.hu/
Itt pedig egészséges étel recepteket: https://eleskamralisztek.hu
4: Dohányzás: azonnal hagyd abba, ha dohányzol. Tudjuk, hogy ehhez elképesztő akaraterőre van szükség és teljesen átalakítja a napi rutinodat is, de tedd meg. Az alkohol is növeli a vérnyomást, persze ez nem azt jelenti, hogy egyetlen pohár bort sem ihatsz, de ha gyakran és sokat iszol lehet gond.

A kezelés

Ha magas vérnyomást mérsz akkor keresd fel a háziorvosodat, aki a megfelelő orvoshoz továbbküldve „beállítja” a vérnyomásodat, ami azt jelenti, hogy kapsz vérnyomáscsökkentő gyógyszert. Rengeteg van, lehet olyan amire nem, vagy rosszul reagálsz (akkor mást adnak) és olyan is amelyikre jól. A kapott gyógyszert rendszeresen kell szedni: egy kimutatás szerint az emberek 25%- a nem veszi be a gyógyszert, pedig napi egy gyógyszerrel – és egy kicsit egészségesebb étrenddel – nem olyan nehéz megbirkózni, igaz?
Ha egészséges ételeket keresel – olyanokat, amelyekkel elkerülheted a magas vérnyomást – kattints!
https://glutenmenteslisztek.hu/