Tudtad? Ha 20 000 Ft felett vásárolsz akkor rendelésedet díjmentesen szállítjuk.

Kérdése van? Hívjon minket! +36 301087448

Tudtad?

Nyomokban glutént tartalmazhat: mit jelent pontosan?

2023.03.20 09:41
Nyomokban glutént tartalmazhat: mit jelent pontosan?

A gluténérzékenység nagy odafigyelést és óvatosságot igényel, ezért a legtöbb cég az összetevőknél feltünteti azt, ha „a termék nyomokban glutént tartalmazhat”. De mit jelenthet pontosan ez a mondat? Mit kell tenned akkor, ha ezt látod és gluténérzékeny vagy? Megveheted? Ott kell hagynod? Kiderül a cikkből!

A gluténérzékenység

A gluténérzékenységnek van egy általánosan elfogadott leírása, ami szerint egy olyan autoimmun betegség, amelyet az egyes gabonafélékben megtalálható glutén válthat ki. Cöliákiáról (lisztérzékenyégről) akkor beszélünk, ha a szervezetedbe bevitt glutént egyszerűen képtelen feldolgozni a szervezeted. Örök odafigyelést igényel, gluténmentes táplálkozást és társbetegségek alakulhatnak ki.
A nem lisztérzékenységből (azaz nem cöliákiás) gluténérzékenység valamilyen (például az emésztőrendszert) érintő betegségből jön létre, gluténmentes étrenddel és probiotikumokkal gyógyítható.
Bármilyen gluténérzékenységed is van, az elsődleges feladat elkerülni a glutént. Ez könnyű, elolvasod az összetevőket, ahol jelzik, hogy a termék gluténmentes, vagy glutént tartalmaz. De mit jelent az, ha valami „nyomokban glutént tartalmazhat”?

Nyomokban glutént tartalmazhat

Járjuk körbe a témát, mert gluténérzékenyként nehéz döntés előtt állsz. Ha mondattanilag (nyelvtanilag) vizsgáljuk a mondatot, akkor észrevehető, hogy nem feltétlen tartalmaz az étel glutént (azt írják tartalmazhat, nem azt, hogy tartalmaz) és ha tartalmaz is, azt is nyomokban. Hogy a nyomokban szó mennyit jelent és mit: soha nem derül ki, hiszen nincs olyan mértékegység, hogy „nyomokban”.
Ha nem nyelvtanilag vizsgáljuk a mondatot, akkor egy hatalmas stop tábla, ha gluténérzékeny vagy, hiszen oda van írva, hogy ebben a termékben bizony előfordulhat – ki tudja mennyi – glutén.
Szóval ember legyen a talpán, aki el tudja dönteni, hogy a termék akkor belefér-e a gluténmentes étrendbe, vagy inkább kerüljük ki.
Utánajártunk és máris kiderül mi a teendő.

Most akkor van benne glutén vagy nincs?

Az élelmiszer jelölés alapvető szabálya, hogy egy terméken minden lehetséges allergént fel kell sorolni ráadásul úgy, hogy az könnyen megtalálható és észrevehető legyen (szóval vége a kiscsillag, alul van 4 sor olvashatatlanul kicsi betűvel) trükköknek, hiszen veszélybe is sodorhat.
Egy EU rendelet miatt egy termék lehet gluténmentes (akkor maximum 20 mg / kg glutént tartalmazhat, tehát van benne) és „nagyon alacsony gluténtartalmú” amelyik maximum 100 mg/kg glutént tartalmaz. És persze van, amikor konkrétan láthatod, hogy glutén van benne.
De még mindig nem tiszta a nyomokban glutént tartalmazhat felirat. Itt a titok nyitja

Nyomokban glutént tartalmazhat: fény derül a titokra.

Ezt a feliratot olyan termékeken látod, amelyek alapvetően gluténmentesek, de a technológiai, a feldolgozási folyamat közben véletlenül, előre nem feltétlen kalkulált hibából találkozhatnak és érintkezhetnek glutént tartalmazó más ételekkel. Ilyen eset lehet, amikor egy gyártósoron reggel gluténmentes, délután glutént tartalmazó terméket gyártanak. Persze a két termék között minőségbiztosítási szempontoknak megfelelően takarítanak de előfordulhat hiba.
A fenti mondatnál a döntés a te kezedben van. Ha rendkívüli módon allergiás vagy a gluténra akkor semmiképpen ne tedd ki magad a veszélynek, ha nem, akkor megveheted a terméket, nagy eséllyel semmi bajod nem lesz tőle, hiszen az sem biztos, hogy érintkezett gluténnal.
Persze a gluténmentes étrendhez a gluténmentes ételek a legjobb választás. Nézz szét nálunk!