Tudtad? Ha 20 000 Ft felett vásárolsz akkor rendelésedet díjmentesen szállítjuk.

Kérdése van? Hívjon minket! +36 301087448

Termékeinkről

Mi a szilikon és miért hasznos a sütéshez?

2023.06.19 10:46
Mi a szilikon és miért hasznos a sütéshez?

Ha szeretsz finomakat főzni, sütni, akkor talán már van néhány szilikon sütőformád, szilikon sütési kelléked,szilikon keverőlapátod, bögréd vagy kanalad, netán szilikon előkéd a babádnak. De biztonságos a szilikon?
Megéri a ráfordított pénzt? Jobb, mint a hagyományos sütőedények? Mindenre választ adunk a cikkben!

Minden, amit a szilikonról tudni kell

A szilikon sütőedények szintetikus polimerből készülnek, amelyet a földben természetesen előfordulószilícium keverékéből hoznak létre. A gumiszerű anyag a gyártás során bármilyen kívánt alakúra alakítható. Az FDA a szilikont élelmiszer-biztonságos anyagként hagyta jóvá.
A szilikon sütőedények fagypont alatti és 1400 Celsius körüli hőmérsékletig biztonságosnak
minősülnek (mindig ellenőrizd a gyártó adatait). A jó minőségű szilikon nem szabad, hogy szagot
árasszon vagy elszíneződjön a használat során. (Ez fontos, mert a gyengébb minőségű szilikon
tartalmazhat töltőanyagokat vagy adalékanyagokat, amelyek szagot okozhatnak sütés közben, és
idővel elszíneződhetnek.)

Ilyenek a szilikon sütőeszközök

A szilikon sütőedények tartósak, tapadásmentesek és rugalmasak ezért könnyítik meg a dolgodat, dea szilikon lábosok, alátétek, habverők szűrők, jégkockatartók, sütiformák mind-mind közkedveltek.
A szilikon előnye, hogy közvetlenül a sütőből a fagyasztóba, vagy a fagyasztóból a sütőbe téve is
használhatod, de nem gond neki a mikrohullámú sütő sem és mosogatógépben mosható (egyébként is könnyen tisztítható). Mivel a szilikon önmagában tapadásmentes, nincs szükség olajra vagy zsiradékra a (például süti) forma előkészítéséhez. Azonban egy kis fröccsnyi étolaj hasznos lehet a dekoratívabb, éles sarkokkal vagy bonyolult mintákkal rendelkező formáknál.

A szilikon másik különleges – és a konyhádban rendkívül hasznos - tulajdonsága, hogy nagyszerű
szigetelő. Ez azt jelenti, hogy egyszerre, egyenletesen melegszik és úgy is hűl. Amíg a fém vagy üveg sütőedények megtartják a hőt, a szilikon sütőedények a sütőből való kivételt követően perceken belül lehűlnek annyira, hogy nyugodtan megfoghatod, odébb teheted őket, akár puszta kézzel is (vagy kiveheted belőle a kész sütit, finomságot). Használhatók olyan - nem sült - ételekhez is, amelyek formázást igényelnek.
A legtöbb esetben a sütési és hűtési idő megegyezik a hagyományos edényekével. Bár meglehetősen tartós, óvakodj attól, hogy véletlenül megvágd mert a szilikont egy éles kés átvághatja, belevághatsz így veszíthet a tulajdonságaiból.

Biztonságosak a szilikon sütőformák, eszközök?

Igen. De ehhez jó minőségű, ellenőrzött helyről származó szilikon eszközt, sütőformát kell venned:
óva intünk attól, hogy piacon vagy házalóktól vagy bármilyen ismeretlen helyről vásárolj. A szilikon
eszközök minősége között óriási eltérések vannak. Az olcsó, rossz minőségű, töltőanyagokkal és
kötőanyagokkal teli alternatívák a leggyakrabban a szagok és a gyenge teljesítmény miatt adnak okot az aggodalomra.
Néhány sorral feljebb már hivatkoztunk az FDA-ra. Az FDA az Egyesült Államok Élelmiszer- és
Gyógyszerügyi Hivatala 1979-ben állapította meg, hogy a szilícium-dioxidok (a szilikon főzőedények alapelemei) biztonságosnak minősülnek, alkalmasak az élelmiszeripari felhasználásra. Az első szilikon főzőedények (spatulák) valamikor az 1980-as években kerültek forgalomba.
A szilikon és a szilikonformák megbízhatóak, a konyha tökéletes kiegészítői melyek megkönnyítik a
munkát. Ismerd meg a megoldásainkat, nézz szét a szilikon termékeink között ide kattintva:
https://glutenmenteslisztek.hu/Sutes-kellekek