Tudtad? Ha 20 000 Ft felett vásárolsz akkor rendelésedet díjmentesen szállítjuk.

Kérdése van? Hívjon minket! +36 301087448

Tanácsok termékeinkhez

Hogyan őrizzük meg frissen a gluténmentes pékárut? Tippek és trükkök a hosszabb eltarthatóságért

Éléskamra
2024.05.11 04:39
Hogyan őrizzük meg frissen a gluténmentes pékárut? Tippek és trükkök a hosszabb eltarthatóságért

A gluténmentes kenyerek, zsemlék és bagettek elkészítése igazi öröm, de a megfelelő tárolás kulcsfontosságú ahhoz, hogy a lehető legtovább élvezhessük frissességüket és ízüket. Mivel sokan kérdeztétek, hogyan érdemes tárolni a gluténmentes pékárut, úgy döntöttünk, hogy megosztjuk veletek bevált tippjeinket és trükkjeinket.

Hűtőben vagy a fagyasztóban?

A legjobb módja annak, hogy a gluténmentes pékárut frissen tartsuk, ha hűtőszekrényben tároljuk. Így akár 4 napig is elállhat anélkül, hogy veszítene minőségéből. Fontos, hogy légmentesen záródó dobozban tároljuk, hogy megvédjük a kiszáradástól. Mi nem zacskóban szoktuk tárolni, hanem dobozban, ennek persze környezetvédelmi okai is vannak, egy dobozt több alkalommal lehet használni, mint egy zacskót. 

Ha nagyobb mennyiségű gluténmentes pékárut sütöttünk, vagy hosszabb ideig szeretnénk eltárolni, a fagyasztás a legjobb megoldás. A gluténmentes pékáru akár 3 hónapig is eltartható a fagyasztóban anélkül, hogy romlana a minősége. Amikor szükségünk van rá, egyszerűen vegyük ki a fagyasztóból, és hagyjuk szobahőmérsékleten kiolvadni.

A mi tippünk erre: este vedd ki a regglinek valót, csak tedd egy tányérra, és hagyd a konyhapulton. 

Mi a helyzet a tojással készült pékáruval?

A tojást tartalmazó gluténmentes pékáru, például a paleo kenyér, különösen érzékeny a romlásra, különösen meleg időben. Ezért fontos, hogy ezeket a termékeket mindig hűtőszekrényben tároljuk. Míg a vegán, illetve a paleo tojásmentes kenyeret akár konyhaszekrényben is lehet tárolni pár napig, a tojás tartalmú kenyeret mi maximum 1 napra hagyjuk a konyhaszekrényben. Ha ennél hosszabb ideig tervezzük tárolni, különösen nyáron, mi a hűtőben tároljuk. 

Tippek a gluténmentes pékáru frissen tartásához:

  • Szeletelés: Ha nem fogyasztjuk el azonnal az egész kenyeret vagy bagettet, szeleteljük fel, és csak a szükséges mennyiséget vegyük ki a hűtőből vagy fagyasztóból.
  • Felmelegítés: A gluténmentes pékáru íze és állaga javul, ha fogyasztás előtt kicsit felmelegítjük. Tegyük a kenyeret vagy zsemlét egy előmelegített sütőbe vagy kenyérpirítóba néhány percre. Én nagyon szeretem air fryerbe tenni, sőt, akár meg is pirítom benne, nagyon szeretjük így, sokszor direkt megsütöm a kenyereket bagett formára, felszeletelem, és megpirítom őket, majd mindenféle kencével fogyasztjuk. 
  • Kísérletezés: Próbáljunk ki különböző tárolási módszereket, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet. Többen használnak méhviaszos zacskót, érdemes ezt is kipróbálni, de ettől függetlenül javasoljuk a hűtőben tárolást. 

Ne feledd: A gluténmentes pékáru ugyanolyan finom és tápláló lehet, mint a hagyományos változatok, ha megfelelően tároljuk. Kövesd ezeket az egyszerű tippeket, és élvezd a friss, ízletes gluténmentes péksüteményeket minden nap!