Tudtad? Ha 20 000 Ft felett vásárolsz akkor rendelésedet díjmentesen szállítjuk.

Kérdése van? Hívjon minket! +36 301087448

Tanácsok termékeinkhez

Mellékíz-mentes, jó állagú GM kenyér? Lehetséges? És egyáltalán miért merül fel ez a kérdés?

Szabó-Kopjár Ildikó
2022.11.28 04:59
Mellékíz-mentes, jó állagú GM kenyér? Lehetséges? És egyáltalán miért merül fel ez a kérdés?

A hagyományos kenyerek szerkezetének kialakításában nagy szerepe van a búzaliszt sikérképző tulajdonságának. A sikérháló elősegíti a sütéskor felszabaduló, gőzök és gázok megkötését, ami a tészták szerkezetét szivacsos, puha állagúvá teszi. Az ezt elősegítő fehérjék - a gliadin és glutenin - hiányoznak a gluténmentes lisztekből. A gluténmentes alapanyagokat azért ajánlott kombinálni, mert magukban morzsalékos, száraz pékárukat eredményeznek. Viszont, ha több fajta alapanyagot alkalmazunk, az alapanyagok jó tulajdonságai összeadódnak. A cél az, hogy állagban, küllemben és ízben is minél közelebb álljon a termék a hagyományos, búzalisztes verzióhoz.

A lisztkeverékek erre nyújtanak kényelmes megoldást! A megadott receptekkel percek alatt készíthetünk nem csak mentes, de nagyon finom kenyereket, süteményeket, tésztaféléket. Persze kísérletezhetünk is, én pl. a GM pogácslisztből vegán, gluténmentes sós rudat sütöttem, a hagyományos, búzalisztes receptemet használva.

Elsőként a Házi fehér kenyér lisztkeverékről szeretnék írni.

Összetételét tekintve az összes kötelezően jelölendő allergéntől mentes, vegán és gluténmentes lisztkeverék. Kukoricamentes, szójamentes és burgonyamentes is, továbbá hozzáadott cukrot és magliszteket sem tartalmaz.

Fő összetevői a kölesliszt, teljes kiőrlésű rizsliszt és a cirokliszt, melyek a legtöbb GM termékben használt kukorica-burgonya-rizs kombónál sokkal kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkeznek, keményítőtartalmukat a szervezet lassabban dolgozza fel, így vércukorszintünket lassabban, elhúzódóbban emelik meg.

  • A köles különösen gazdag B1-, B2-, B3-, B6-vitaminokban. Kisebb arányban folsavat, foszfort, magnéziumot, mangánt, rezet, szelént és vasat is tartalmaz. A köleslisztben értékes aminosavak vannak, mint például az idegrendszert támogató triptofán, az izmokat felépítő leucin és a megfelelő anyagcserét garantáló izoleucin.
  • barna rizslisztnekjelentős a B1, B2, B3, B6, E vitamin, foszfor, magnézium, cink, kálium, szelén tartalma, emellett omega 3-és 6 zsírsavakat is tartalmaz.
  • A cirokliszt az egészségtudatos GM konyha egyik alapanyaga. Gazdag élelmi rostokban, fehérjében és vasban, valamint antioxidánsokban, melyek közül kiemelkedő E-vitamintartalma.

100g késztermék energiatartalma 313 kcal. A legegyszerűbb, ha kihűlés után felszeleteljük és lefagyasztjuk, majd a szükséges mennyiséget kenyérpirítóban felolvasztjuk.