Mákba forgatott epres gombócok
Ennek a tésztának a receptjét nem találod meg a csomagoláson. De érdemes feljegyezni, mert mindenféle kifőtt gombóc, nudli alapjául szolgálhat és roppant egyszerű elkészíteni. Mivel is készülhetett volna most, mind lédús, szabadföldi magyar eperrel.
Alaptészta
3 db M-es tojás (kb. 165 g)
200 g főtt édesburgonya, amit 50 ml főzővízzel pürésítünk
20 ml víz
1 csomag Paleolit Éléskamra Magliszt-mentes nyújtható tészta lisztkeverék 185 g (édesítés- mentes) (termék itt)
vanília őrlemény vagy eszencia ízlés szerint (elhagyható)
Külön édesítést nem tettem bele, de hozzáadható az édesszájúaknak 30 g eritrit vagy egyéb édesítés.
Töltelék: 16 kisebb szem eper
Szórás: 6 evőkanál darált mák és 4 evőkanál porrá őrölt édesítő
Elkészítés
A tészta folyékony hozzávalóit és az édesburgonya pürét homogénre keverjük, hozzáadjuk a lisztkeveréket és alaposan elkeverjük, összegyúrjuk. Már ilyenkor egész sűrű a tészta. Konyhapulton pihentetjük 20 percet. Ha túl meleg a hőmérséklet, akkor félidőben hűtőbe tesszük. Pihentetés után átgyúrjuk kicsit a tésztát (ha kell némi lisztszórást használunk) és 16 egyenlő részre osztjuk. Minden kis tésztaadagot a két tenyerünk között nagyjából 6 cm-es körré lapítunk, a közepébe tesszük az epret és két kezünk között szépen görgetve, nyomkodva összezárjuk, gombócot formázunk belőle.
Lobogó forró vízbe teszünk egyszerre 5-6 darabot és miután feljött a tetejére még 2 percig főzzük.
Kiszedés után nem kell öblíteni, tálcára pakoljuk, hogy ne érjenek össze. Félig kihűlve megforgatjuk eritrites mákban.
Friss eper szemeket is kínálunk mellé vagy vanília sodót.