Keltes szilvás pite (lepény)
Hoztam egy alapreceptet arra az esetre, ha a Keltes élmény univerzális natúr ízű lisztből Neked is megmaradt 100 g a csomagban a 200 g-os alaprecept mellett.
Ennyi liszttel egy családi süteményt meg lehet sütni. 22 cm-es kerek formát használtam ehhez a pitéhez. Készült már almával is, azzal is nagyon finom.
Gyorsan elkészíthető, időtakarékos recept.
Tészta recept:
100 g Keltes élmény univerzális natúr ízű lisztkeverék
1 db nagy L-es tojás (ez kb. 65-70 g)
30 g eritrit
15 g lágy kókuszzsír
80 ml víz
Feltét:
70 g kimagozott és félbevágott érett szilva
2 evőkanál eritrit (idény szerint módosítható, elhagyható)
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál pektin vagy zselatin (elhagyható, azért kell, hogy a szilvából kisülő levet felvegye)
Elkészítés: a tésztához előbb a folyékony alapanyagokat keverjük el, beletesszük a zsírt és a lisztet. Elkeverjük és 5 perc pihentetés után kézzel belenyomkodjuk egy kb. 22 cm-es piteformába vagy szilikonos formába (ha nem szilikonos, érdemes pici lisztet alászórni).
A tészta addig fog pihenni, míg meg nem rakjuk a gyümölccsel, így időt spórolunk azzal, hogy nem kell a hűtőben pihentetni.
Jó szorosan az összes gyümölcsöt ráhalmozzuk, amit előzőleg a többi hozzávalóval egy tálban átforhattunk.
A sütőt 180 fokra melegítjük közben és (alsó-felső sütésen) nagyjából 40 perc alatt sül meg a keltes pite. Látni fogjuk, amikor kész van, mert a szilva szépen átsül, megpuhul a tetején.
Ízélményre olyan, mint egy szilvás gombóc, így aki gyorsan, egyszerűen készítene ilyen ízvilágú süteményt, annak is jó szívvel ajánlom.