Nyújtható tészta édes receptek
Zserbó (paleo)
Ti készítettétek:
Zserbó (paleo)
Szabó Anita receptje:
A tésztához szeretnék pár szót hozzáfűzni. Azért nem lett sárga a tésztám, mert nem blansírozott őrölt mandulát használtam, hanem olyat, amibe a héja is belekerült. Mandula helyett más csonthéjast is lehet használni, például diót, ahogy azt a diós linzernél tettem.
Hozzávalók:
a tésztához:
1 csomag ÉLÉSKAMRA MAGLISZT-MENTES NYÚJTHATÓ TÉSZTA ALAPLISZT
5 dkg eritrit
5 dkg eritrit
5 dkg darált mandula
3 tojássárgája
5 dkg kókuszolaj
fél dl víz (lassan adagolva esetleg picit több a megfelelő állaghoz)
Időközben változott a lisztkeverék, ezért a tésztához, egyszerűen a csomagoláson feltüntetett utasításokat követtem és pluszban 5 dkg őrölt eritritet tettem hozzá. A 2016-oa zserbóm ilyen lett:
Időközben változott a lisztkeverék, ezért a tésztához, egyszerűen a csomagoláson feltüntetett utasításokat követtem és pluszban 5 dkg őrölt eritritet tettem hozzá. A 2016-oa zserbóm ilyen lett:
a töltelékhez:
10 evőkanál baracklekvár
12 dkg darált dió
5-6 dkg porrá őrölt eritrit
a tetejére:
5 dkg cukor- és tejmentes étcsokoládé
1 evőkanál folyékony kókuszolaj
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Háztartási fóliába csomagolva 20-30 percre fagyasztószekrénybe tesszük. két sütőpapír közé téve 30 x 35 centis téglalappá nyújtjuk. A lapot 3 egyforma csíkra vágjuk. 175 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. Kihűtjük. Az első lapot megkenjük a lekvár negyedével. Megszórjuk az eritrittel elkevert dió felével. Meglocsoljuk a maradék lekvár harmadával. Ráteszünk egy lapot. Megkenjük a lekvár felével. Megszórjuk a maradék eritrites dióval. Rálocsoljuk a maradék lekvárt. Rátesszük az utolsó lapot és lenyomatva (én egy vágódeszkát tettem rá, meg egy jó nehéz kerámiatálat :) ) hűvös helyre (akár hűtőbe, akár kamrába) tesszük egy éjszakára. Másnap bevonjuk a vízgőz felett felolvasztott, kókuszolajjal elkevert csokoládéval. Ha megdermedt rajta a csoki szeletelhetjük, bár szerintem kifejezetten jót tesz neki, ha még egy éjszakát hagyjuk pihenni. Hűvös helyre téve napokig eláll.
A lisztkeverékből ezeket sütöttem még:
Diós linzer (paleo): (recept itt)
Túrós pite (paleo): (recept itt)
Dióhabos rácsos linzer (paleo): (recept itt)
Meggyes mákos túrós szelet (paleo): (recept itt)
Forrás: