Zserbó ízű tepsis pite
Amióta rájöttem, hogy a Keltes élmény univerzális natúr ízű lisztkeverékkel nagyon egyszerűen és villámgyorsan lehet tepsis pitéket készíteni, egyre több sütemény készül nálam is. Időtakarékos és koszos edényt spóroló sütemények ezek.
Ízre teljesen zserbó élmény, de a tésztája pihe-puha, napokig finom marad.
A tésztát a Keltes élmény univerzális natúr ízű lisztkeverék csomagolásán lévő módon készítettem el. *** Annyi könnyebbséggel, hogy csak 5 percet pihent a tészta, ekkor belenyomkodtam egy nagyjából 25*35 cm-es tepsibe (vagy ha van kéznél egy sima falú pohár, azzal közvetlenül a tepsiben el lehet nyújtani, nem kell vele külön dolgozni).
Amíg elkészült a töltelék, bemelegedett a sütő megvolt a kellő további 20-25 perc pihentetése a tésztának.
Töltelék
Nekem így készült:
1 üveg (200 g) dióvaj
50 g eritrit vagy más édesítő
200 ml (1 doboz) Cocomas kókuszkrém
70 g darált dió vagy mandula
1 vanília kikapart magja
Kenéshez: 100 g baracklekvár
Tetejére szórásnak: 100 g durvára darált dió vagy mandula (utóbbit akkor, ha semleges ízt és világosabb színt szeretnénk)
A töltelék hozzávalóit egyneművé kevertem, cukrászlapáttal a nyers tészta tetejére simítottam. A diós massza tetejére kentem a baracklekvárt, meghintettem a darált mandulával.
Ekkor került be a 180 fokra előmelegített sütőbe nagyjából 40 percre.
A töltelékre van egy ilyen ötletem is, ha nem lenne dióvaj (nekem volt egy ajándékba kapott üveg, azért használtam el, e nélkül így készítve is tökéletesen finom):
300 g darált dió
50 g eritrit vagy más édesítő
200 ml (1 doboz) Cocomas kókuszkrém
1 vanília kikapart magja
(Minden egyéb más ugyanúgy készül.)
***3 M-es tojást (KB 165 g) keverj el, 20 ml friss citromlével, 120 ml vízzel, 25 g lágy kókuszzsírral és 40 g kristályos édesítővel (eritrit, xilit, glicin, stb.), majd keverj hozzá a lisztből 200 g-ot.